SVETOSAVSKE PERECE ZA ŠKOLSKU SLAVU U Banatu ih prave slane, a osvajaju ukusom
Školska slava, Sv. Sava, slavi se 27. januara. Svetitelj, princ, monah i veliki pokrovitelj prosvete i kulture, umro je 25. januara 1236.godine, ali je glas o njegovoj smrti stigao u Srbiju tek 27. januara. Na taj dan nema nastave u školama već postoji priredba a domaćice tradicionalno prave perece. Postoje različiti načini pripreme, mogu biti slane, slatke, posne ili mrsne. U Banatu mese slane perece, a mi vam donosimo taj recept.
Potrebno je
Za testo:
- 2 dl toplog mleka
- 500 g brašna
- 25 g svežeg kvasca
- 1 prstohvat šećera
- 1/2 kašičice soli
- 50 ml ulja
- 1 žumance
Za premaz:
- 1 belance
Slani preliv:
- 1,5 kašika brašna
- 1/2 kašike soli
- po potrebi hladne vode
Priprema:
Rastopite kvasac u mlakom mleku pa dodajte šećer i 2 kašike brašna. Ostavite 10 minuta da naraste. Dodajte žumance, ulje i brašno pa zamesite fino glatko testo da se ne lepi za ruke. Onda ostavite testo pola sata na toplom. Kidajte od testa manje komadiće, pa rastanjite prstima u dugačak štapić, te oblikujte u perece. U pleh obložen pek-papirom ređajte perece. Zatim ih premažite umućenim belancetom i pecite oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne dobiju blago žutu boju. Pripremite preliv od sledećih sastojaka: so i brašno pomešajte pa dolivajte vodu, dok ne dobijete gustinu kao za palačinke. Izvadite perece pred kraj pečenja, pa ih išarajte prelivom i dopecite još 2 do 3 minuta.
BAKINA PITA SA KUPUSOM I PRAZILUKOM GREJE DUŠU I TELO Ješćete je za doručak, ručak i večeru
Sočna i mirisna, bićete oduševljeni.
BRZE JOGIRT LEPINJE IZ RERNE Savršeno idu uz ajvar ili džem, a mekane i hrskave
Samo dodajte prilog po želji.
DOMAĆA URNEBES SALATA ISTA KAO ONA KAFANSKA Pikantna i kremasta, super ide uz roštilj
Služite uz lepinje ili tople projice.
POSNE PUNJENE PAPRIKE PO RECEPTU IZ 1939 GODINE Nije soja ni pirinač, a pravi su raj za nepca
Samo dodajte ajvar ili prilog po želji.
Komentari (0)