NIŠKE PENJURLIJE Specijalitet južne pruge koji je nekada znala da pravi svaka domaćica
Sa sočnim nadevom od sira, okrepiće vam dušu i telo.
Potrebno je:
- 1 kg mekog brašna tip 400
- 1 pakovanje svežeg kvasca
- 600 ml mleka
- 1 kašičica soli
- 2 jajeta
- 300 g kravljeg sira
- 100 g otopljenog margarina
Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Rastopite u mleku kvasac sa kašikom brašna. Nadošlom kvascu dodajte ostatak brašna, so, mleko i zamesite testo. Ostavite testo da nadođe oko 40 minuta. Jaja umutite pa u to dodajte sir, da napravite fil. Razvucite testo oklagijom na debljinu jednog prsta i secite oblike pravougaonika. Filujte svaki pravougaonik pa ga uvijte u rolnu, ali ne zatvarajte krajeve. Pleh podmažite margarinom, gde počinje jedan kraj tu nastavljajte drugi i tako sve dok ima testa i materijala u krug. Premažite odozgo sa ostatkom fila pa svaku rolnu premažite otopljenim margarinom. Pustite još malo da naraste. Pecite oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, tj. dok ne porumene. Služite toplo. Prijatno!
BEZALKOHOLNO KUVANO VINO ZALUDELO DOMAĆICE NA MREŽAMA Greje dušu i telo
Služit toplo, uz parče narandže ili štapić cimeta.
SELJAČKA PROJA SE LOMI RUKAMA, A POSNA Baš ovako su je pravile domaćice u Jugoslaviji
Služite toplo uz ajvar ili prilog po želji.
MIMOZA ROLAT NAJLEPŠE SLAVSKO PREDJELO Ukusom još bolji od salate, prosto se topi u ustima
Kremast i zasitan, a posan.
PREŽGANAC SVAKIM ZALOGAJEM BUDI NOSTALGIJU Jeftino jelo koje je othranilo generacije
Jednostavno jelo danas je zaboravljeno.
SVINJSKI FILE U SOSU OD SUVIH ŠLJIVA Rapsodija mirisa i ukusa, i sit bi jeo
Ni najveći gurmani mu neće odoleti.
Komentari (0)