Imamo ORIGINALNI recept za čuvenu Vasinu tortu: Osmislila ga je TAŠTA iz Paraćina za zeta VASU, a razlog će vas RASPLAKATI
Vasina torta krije ljubavnu priču iza svog imena. Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.
Potrebno je
Za koru:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika mlevenih oraha
1 vanilin šećer
Za fil:
5 kašika mlevenih oraha
malo (oko 50 ml) vrelog mleka
150 g prah šećera
sok od jedne pomorandže
200 g putera
4 žumanca
4 kašike šećera
Šam:
15 kašika šećera
1 šoljom vode
4 belanaca
Možda vas zanima:
POSNA VASINA TORTA Ukus se ne razlikuje od originala, nećete imati dilemu šta da pravite
Idealna za svečanu ili slavsku trpezu.
SRPSKE TORTE ZA SVA VREMENA I SVE PRILIKE Raskošne i fenomenalne
Reforma, Doboš, Vasina ili Moskva šnit, ukrasiće svaku svečanu trpezu.
VASINA TORTA SA MLEVENIM KEKSOM Čuvena poslastica u još slađem izdanju, prste da poližete
Ako volite klasičnu Vasinu tortu, ova će vas raspametiti. Mleveni keks dodaje na slatkoći i ukusu.
VASINA TORTA Čuvena rapsodija sa čokoladom i orasima, prste da poližete
Slatkiš idealan za prazničnu ili slavsku trpezu. Ulepšaće sto a osvojiće ukusom sve goste.
OBOJITE JAJA U ROZE NA POTPUNO PRIRODAN NAČIN Biće prelepa, a jednostavna tehnika uspeva svima
Koristite cveklu da dobijete potpuno prirodnu roze boju, bićete oduševljeni. Ako ostavite kraće potopljeno dobićete svetloroze boju, a ako ostavite duže biće crvena.
JEFTIN KOLAČ SKUPOG UKUSA Posan i lak za pripremu, uspeće i početnicima
Neodoljiv desert pravi se brzo i lako, a pomera granice dobrog ukusa.
KAKO DA ŠTRUDLA BUDE MEKANA I SOČNA? Saveti iskusnih domaćica koji provereno uspevaju
Primenite ove jednostavne savete i uživajte u brojnim pohvalama za omiljenu poslasticu.
KEKS POSLASTICE Neodoljive, brze i fenomenalne, za sva vremena i prilike
Oduševiće i one izbirljive.
ROLOVANI SVINJSKI VRAT Prepun kačkavalja, aromatičan i slasan, za ručak koji se pamti
Fenomenalan ručak dugo će vas držati sitim.
Komentari (0)