PASULJI NA 101 NAČIN Pravi vojnički, karađorđeva papula, posni sa nanom i drugi, za pravo gurmansko zadovoljstvo

Ivana Pavlović

14:20

Sezonski recepti 0

Vojnički pasulj, srpsko varivo, prebranac, posni pasulj sa nanom, karađorđeva papula, makedonsko tavče. Držaće vas dugo sitim a svaki zalogaj je pravi gurmanski raj.

vojnički pasulj
Shutterstock

Original recept za pravi vojnički 
Sastojci: 

  • 240 g pasulja
  • 16 g pšeničnog brašna tip 800 
  • 20 g šargarepe 
  • 30 g svežeg crvenog luka
  • prstohvat sušene paprike
  • 3 manja čena svežeg belog luka
  • 30 g masti ili ulja
  • prstohvat mlevene crvene paprike
  • prstohvat crnog bibera
  • 20 g suvog začina
  • 2 lista lovora
  • so po ukusu
  • 1 kašika seckanog peršuna

Priprema: 
Pasulj potopite u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini, da se ne bi desilo da pasulj pri bubrenju upije celu količinu vode i da ostane suv. Potopljen pasulj držite na hladnom mestu i ostavite da se kvasi 1-3 sata. Zatim ocedite vodu, pa pasulj stavite u lonac, nalijte hladnom vodom tako da ga voda prekrije i kuvajte 10-15 minuta. Nakon toga ocedite vodu pa nalijte vrelu, dodajte polovinu sitno seckanog crvenog luka i ostavite da se kuva, uz povremeno dolivanje tople vode. U polovinu vrele masnoće dodajte ostatak sitno seckanog crvenog luka i šargarepu izrezanu na sitnije kockice ili rendanu, i sve zajedno pržite da blago porumeni. Kad je pasulj upola kuvan, dodajte ispržen crveni luk i šargarepu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi i lovorov list. Preostalu masnoću zagrejte, dodajte brašno i pržite da blago porumeni. Kad brašno porumeni, isključite vatru pa odmah dodajte sitno seckan beli luk i alevu papriku u prahu i sve dobro izmešajte. Kad pasulj omekša, dodajte suvi začin, posolite i zapržite pripremljenom zaprškom, uz stalno mešanje da se zaprška ne zgrudva. Vojnički pasulj sa zaprškom kuvajte na laganoj vatri još 20-30 minuta. Nakon toga, kad je vatra isključena, dodajte mleveni biber i sitno seckani peršunov list. Po potrebi dosolite.


Srpsko varivo

  • Sastojci: 
  • 500 g pasulja
  • 300 g suvih svinjskih rebara ili nekog suvog mesa
  • 1 veza zeleni
  • 1-2 glavice crnog luka  
  • 1 kašičica peršuna
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašičica mlevene začinske paprike
  • 2-3 čena belog luka
  • ulje
  • so

Priprema:
Pasulj operite, pa u većem loncu nalijte vodom i stavite da provri. Izbacite tu vodu, pa ponovo nalijte sa dosta vode, dodajte rebarca, peršun, lovorov list, vezu zeleni, beli luk, posolite i kuvajte na tihoj vatri dva do tri sata, dok zrna pasulja ne budu mekana. Redovno dolivajte još vode. U tiganju na ulju propržite sitno iseckan crni luk, pa dodajte kašiku brašna i mlevene začinske paprike. Kada je pasulj pri kraju kuvanja, dodajte mu postepeno ovu smesu sa lukom uz stalno mešanje. Dodajte još soli ako je potrebno, kuvajte još desetak minuta i pasulj je gotov.

Prebranac
Sastojci:

  • 1 kg pasulja
  • 1 kg i 200 g crnog luka
  • ulje 
  • 1 kašika mlevene začinske paprike
  • so, biber

Priprema:
Ostavite pasulj preko noći da omekša. Dve-tri glavice luka sitno iseckajte i stavite s pasuljem da se kuva. Kad proključa, procedite i bacite prvu vodu. Ponovo nalijte i ostavite da se kuva dok pasulj ne omekša, pa procedite. Za to vreme sitno iseckajte preostali luk i lagano dinstajte u vrelom ulju, dok ne bude mekan i staklast. Na pola dinstanja dodajte malo soli. Skinite s vatre, dodajte mlevenu začinsku papriku i dobro promešajte. U uljem namazano tavče ređajte red pasulja, red luka i svaki sloj posolite i pobiberite. Završite s pasuljem.

Posni sa nanom
Sastojci:

  • 500 g pasulja
  • 1 glavica luka 
  • 5 kašika brašna 
  • 1 kašičica mlevene začinske paprike 
  • 2 prstohvata nane 
  • ulje
  • so

Priprema:
Stavite pasulj u vodu da prenoći. Stavite u šerpu i kada proključa, promenite mu vodu tri puta. Dodajte nanu i kuvajte ga dok ne bude skroz gotov. U tiganju propržite sitno iseckan luk u malo ulja. Dodajte mlevenu začinsku papriku i brašno i mešajte sve vreme dok ne dobijete homogenu smesu. Sklonite tiganj sa vatre i zapržite pasulj napravljenom zaprškom. Vratite šerpu sa pasuljem na vatru na 2-3 minuta i posolite.

Karađorđeva papula
Sastojci:

  • 500 g belog pasulja
  • 1 kašika masti
  • 2 kašike čvaraka
  • so, biber, beli luk

Priprema:
Iako dvometraš i stokilaš, Vožd je bio veoma umeren u jelu i piću. U ono doba se u Šumadiji pravila i posna i mrsna papula. U oba slučaja, beli pasulj, onaj krupniji, nalijte hladnom vodom koja se baci kad provri. U drugoj vodi pasulj kuvajte sve dok se zrna ne raskuvaju. Tečnost sačuvajte za dobru čorbu, a oceđeni pasulj dobro izgnječite viljuškom ili istucite drvenim tučkom. U ovako napravljeni pire dodajte so, tucani beli luk, a sve začinite uljem - ako se priprema posna papula. Ako se pravi mrsna papula, prelijte je rastopljenom mašću u kojoj ima i ostataka čvaraka.

Makedonsko tavče
Sastojci:

  • 500 g pasulj 
  • 1 kg luka 
  • 500 ml ulje
  • 3 lista lovora
  • so, biber, beli luk 
  • 2 komada suve ljute papričice
  • 4 komada slatke paprike 
  • 1 kašičica mlevene začinske paprike

Priprema:
Pola kilograma pasulja tetovca uveče očistite, pa ostavite u vodi da prenoći. Sutradan prospite vodu, nalijte svežu, pustite da provri, pa i tu vodu bacite. Tada nalijte mlaku svežu vodu sa dva lista lovora i još dve suve ljute papričice. Tako se pasulj skuva dopola. Na dosta zejtina propržite čak kilo luka iseckanog na rebarca. U zemljanoj posudi, tavčetu, kao da je reč o kakvoj musaki, prave se slojevi. Prvo malo pasulja, koliko da pokrije dno, što se zapraši čenom sitno seckanog belog luka, solju i mlevenim biberom, a onda isto tako malo onog prženog crnog luka. I tako do kraja. Svaki red pospite belim lukom, biberom i solju, ali pazite da pasulj bude na vrhu. Vrh, međutim, nije tek tako prazan. Ušuškate još one ljute paprike, još četiri suve slatke, pa ukrasite crnim lukom isečenim na kolutove. Sve još zalijte vodom u kojoj je kuvan pasulj, pa pecite na tihoj vatri (200 stepeni najviše) dok voda ne ispari, a pasulj ne omekša.

Komentari (0)

Loading