DELIKATESI OD KROMPIRA U sve se meša, a voli ga i slano i slatko
Predstavljamo vam najlepša jela od krompira. Hleb, knedle, pica, rum kolač, punjeni krompir, njoke sa slaninom i mafini, oduševljavaju na prvi zalogaj a priprema je jednostavna. Slani ili slatki gurmanluci, na vama je da proberete, spremite i uživate u svakom zalogaju. Prijatno!
Hleb
Sastojci
- 1 jaje
- 200 ml mleka
- 20 g kvasaca
- 400 g brašna
- 50-100 g maslaca
Fil
- 1 kg kuvanog krompira
- 50-100 g maslaca
- 100 ml mleka
- so po ukusu
- 200 g rendane mocarele
Za premazivanje:
- ulje i 1 jaje
Priprema
Testo umesite od jaja, mleka, kvasca, brašna i maslaca. Onda ga ostavite da naraste. Obarite kilogram krompira. Dodajte mu so i maslac i mleko. Napravite pire. U tepsiji razvucite testo, preko njega stavite pire od krompira, pa rendanu mocarelu. Preklopite drugim delom testa, zatim premažite jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni 30-35 minuta na 200 stepeni.
Knedle sa šljivama
Sastojci
Testo
- 400-500 g krompira
- 300-350 g brašna
- 50 g putera
- 2 jajeta
- prstohvat soli
- 5 kašika griza
- šljive
Za posipanje
- 250 g prezli
- 80 g braon šećera
Priprema
Skuvajte krompir, pa dok je vruć dodajte vanilin šećer, so i jaja. Viljuškom ga izgnječite da napravite pire. Tome dodajte puter i mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Kada se krompir prohladi, postepeno dodajte griz i brašno. Umesite rukama testo, koje treba da bude mekano. Prebacite ga na pobrašnjenu površinu i napravite rukama loptice. Zatim loptice malo spljoštite rukama, pa ubacite očišćenu šljuvu. Sipajte ulje u vodu i ostavite da provri, zatim smanjite temperaturu i ubacite knedle. Dovoljno su kuvane kada isplivaju na površinu. Za to vreme u tiganj sipajte prezle i šećer i zajedno pržite dok ne dobiju rumenu boju. Uvaljajte dobro knedle u prezle sa šećerom. Sačekajte da se ohlade. Prijatno.
Pica
Sastojci
Testo
- 2 krompira
- 100 g sira
- 1 prstohvat soli
- so, biber
Nadev
- 1 kašika paradajz-pelata
- 1 šaka svežeg bebi-spanaća
- 2-3 čeri paradajza
- 50 g rendane mocarele
Priprema
Narendajte krompir, pa ga dobro ocedite kroz gazu da mu uklonite tečnost. Stavite u činiju rendani krompir, posolite i pobiberite. Potom stavite pek-papir u pleh za pečenje, pa smesu za podlogu pice špatulom lepo izravnajte po plehu. Pecite 25 minuta na 190 stepeni. Na kraju preko testa stavite paradajz, dodajte ostale sastojke i dopecite picu od krompira još pet minuta.
Rum-kolač
Sastojci
- 1 kg krompira
- 250 g mlevenog keksa
- 250 g mlevenih oraha
- 250 g šećera u prahu
- 50 g kakao praha
- 200 g čokolade
- 250 ml slatke pavlake
- 2 supene kašike ruma
Priprema
Oljuštite krompir pa ga isecite na kocke i stavite da se kuva. Procedite gotov krompir, ispasirajte ga i ostavite da se hladi. Margarin umutite sa šećerom u prahu pa dodajte mleveni keks, kakao prah, ispasirani krompir i mlevene orahe. Sve zajedno dobro sjedinite. Rastopite u posudi 100 grama čokolade, pa je vruću dodajte smesi, sipajte rum i još jednom sve dobro sjedinite. Smesu za tortu prebacite u kalup i ostavite je u frižideru. Kada se ohladi i stegne pripremite glazuru. Umutite slatku pavlaku da dobijete šlag, pa joj dodajte 100 grama rastopljene čokolade i sve dobro izmešajte. Celu smesu prelijte preko kolača. Ostavite tortu sat vremena u frižideru.
Punjeni krompir
Sastojci
- 3 velika krompira
- 150 g dimljene slanine
- 50 g mariniranih pečuraka
- 3 kisela krastavčića
- 100 g kačkavalja
- 3 kašičice putera
Priprema
U prethodno posoljenoj vodi skuvajte neoljušten krompir. Onda oljuštite i s jedne strane napravite udubljenje, a s druge strane nožem uklonite neravnine. Stavite po kašičicu putera u sredinu svakog krompira. Zatim iseckajte slaninu, krastavčiće i pečurke i sve to promešajte. Tim punjenjem napunite krompire. Pokrijte rendanim kačkavaljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok kačkavalj ne dobije lepu boju.
Njoke sa slaninom
Sastojci
- 600 g njoka
- 600 g paradajza
- 300 g dimljene mesnate slanine
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- biber
Priprema
Isecite slaninu na sitne kockice i propržite je na ulju. Zatim dodajte sitno seckan crni luk, isitnjen beli luk i očišćen i iseckan paradajz. Začinite, posolite, pobiberite, dodajte malo bosiljka i sve dinstajte oko 10 minuta. Gotov sos pomešajte sa skuvanim njokama.
Mafini
Sastojci
- 3 krompira srednje veličine
- 4 jajeta
- 100 g brašna
- 3 kašike ulja
- 2 kašike ovsenih pahuljica
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice đumbira
- 2 kašike susama
Priprema
Prvo oljuštite krompir, pa ga skuvajte i izgnječite. Dodajte mu so, đumbir i kašiku ulja. Onda umutite jaja i dodajte dve kašike ulja, pahuljice i brašno. Dodajte u tu smesu izgnječen krompir i sve izmešajte. Sipajte smesu u kalupe obložene pek-papirom pa ih pospite susamom. Mafine pecite 30-40 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni.
PANCEROTE Hrskave spolja, a sočne iznutra, najbolje odmah stavite duplu meru
Mekane i sočne, pravićete stalno.
GRČKA MUSAKA Sočno jelo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim, prste da poližete
Sočno jelo u kombinaciji povrća i patlidžana osvojiće i one izbirljive.
BRZA USKRŠNJA POSLASTICA LENJA ŽENA Nit se peče, nit se kuva, a nestaće sa stola čim se postavi
Fenomenalna torta osvojiće i one koji ne vole slatko.
TAVČE NA GRAVČE Tradicionalno makedonsko jelo od pasulja na kome su odrasle generacije, a posno
Nacionalno jelo Makedonije pravi se isključivo od belog pasulja tetovca.
1 TAJNI SASTOJAK ZA UVEK SOČNO MESO Biće mekano kao duša, a svi će vam tražiti recept
Ako i vama nakon pripreme meso bude tvrdo, suvo ili žilavo, primenite ovaj jednostavni trik.
Komentari (0)