OMILJENI DESERTI U POSNOJ VARIJANTI Od žerbo kocki do vanilica, prste da poližete
Voleće i oni koji ne vole slatko.
Žerbo kocke
Sastojci:
Za testo:
- 20 g svežeg kvasca
- 100 ml sojinog mleka
- 1 kašičica šećera
- 500 g brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 250 g margarina
- 2 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
Za fil:
- 250 g mlevenih oraha
- 100 g šećera
- džem od kajsija
Za glazuru:
- 150 g posne čokolade
- 40 g margarina
- 2 kašike ulja
Priprema:
U toplom mleku izdrobite kvasac, pa dodajte šećer i dve kašike brašna. Dobro promešajte i ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira. U brašno dodajte prašak za pecivo, a zatim i margarin sobne temperature isečen na listiće, šećer i vanilin šećer. Sve dobro promešajte, pa dodajte kvasac i umesite glatko testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru 20-30 minuta. Testo podelite na 4 jednaka dela, pa svaki razvucite tanko u obliku pravougaonika. Prvu koru stavite u pleh pomoću oklagije i premažite sa 4 kašike džema od kajsije. Pospite orasima koje ste izblendirali sa šećerom. Drugu koru stavite preko, pa premažite džemom i pospite orasima i šećerom. Isto uradite i sa trećom korom, a četvrtu samo stavite preko i izbockajte viljuškom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Otopite čokoladu sa margarinom i uljem, pa prelijte preko kolača. Ostavite da prenoći na sobnoj temperaturi.
Posne vanilice
Sastojci:
Za testo:
- 250 g posnog margarina (ili biljnog ulja po izboru)
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 100 ml sojinog mleka (ili drugog biljnog mleka)
- 400 g brašna
Za fil:
- 200 g mlevenih oraha
- 100 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2-3 kašike sojinog mleka (ili drugog biljnog mleka)
Za posipanje:
- šećer u prahu
Priprema:
U velikoj posudi mikserom umutite posni margarin sa šećerom u prahu dok ne dobijete svetlu i kremastu smesu. Dodajte vanilin šećer, ekstrakt vanile i sojino mleko, pa sve dobro sjedinite. Testo oblikujte u lopticu, uvijte u providnu foliju i ostavite u frižideru da se odmara 30 minuta. U međuvremenu pripremite fil tako što ćete u činiju staviti mlevene orahe, šećer u prahu, ekstrakt vanile i dovoljno biljnog mleka da dobijete kompaktnu smesu koja se lako razmazuje. Razvucite testo na pobrašnjenoj površini i modlicom za kolače vadite krugove. Na polovinu krugova stavite malu količinu fila, zatim preklopite drugom polovinom. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade. Kad budu potpuno hladne, pospite ih šećerom u prahu.
Reforma torta
Za jednu koricu, a peku se dve:
- 3 kašike meda
- 6 kašika šećera
- 250 ml vode
- 13 kašika brašna
- 5 kašika mlevenih oraha
- 1 prašak za pecivo
Za nadev:
- 300 g mlevenih oraha
- 250 g šećera
- 100 ml vode
- 200 g posne bele čokolade
- 250 g margarina
Priprema:
Pomešajte med i šećer pa žicom izmešati. Dodajte toplu vodu i nastavite mešanje kako bi se šećer i med otopili. Zatim dodati brašno, orahe i prašak za pecivo.
Sve sjedinite i istresite u obložen pleh 35 x 25 cm i stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni, pa kada stavite da se peče smanjite na 180, dok lepo ne porumeni, ili nekih 20-25 minuta, zavisno od rerne. Ohlađene korice preseći uspravno, da se dobiju 4 uže a duže korice.
Za fil pomešajte vodu i šećer, pa staviti na vatru da provri. Zatim dodajte čokoladu, sklonite sa vatre i mešajte dok se ne otopi, pa dodajte orahe i opet izmešajte. Ulupajte margarin i dodajte fil od oraha i sve zajedno umutiti. Premažite tri korice ovim filom, a na četvrtu staviti glazuru od čokolade.
Beli anđeo
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za rozen tortu (posno)
za prvi fil:
- 1 l sojinog mleka (ili nekog drugog posnog)
- 15 kašika šećera
- 5 kesica pudinga od vanile
- 1 kesica vanilin-šećera
- 1 margarin
- 100 g posne bele čokolade
za drugi fil:
- 400 g posnog šlaga
za glazuru:
- 400 ml biljne slatke pavlake
Priprema:
Stavite sojino mleko sa šećerom da se kuva, pa kad provri, dodajte razmućene kesice pudinga od vanile i kesice vanilin šećera. Mešajte smesu dok se ne zgusne, pa sklonite sa ringle. Kada se prohladi (ne skroz), ubacite margarin sobne temperature i posnu belu čokoladu. Možete i da je otopite na pari, ili samo da je izlomite na kockice. Kad dodate sve to, mutite mikserom. Umutite u posebnoj činiji i posni šlag. Kore za rozen tortu stavite na poslužavnik na kom ćete poslužiti tortu. Filujte tako što ćete staviti prvi fil, pa drugi fil, pa sledeću koru. Kada potrošite sav materijal, umućenom biljnom slatkom pavlakom ukrasite tortu. Stavite je u frižider na nekoliko sati da se stegne, pa poslužite.
Možda vas zanima:
NAJLEPŠE POSLASTICE SA JAGODAMA Pomeraju granice dobrog ukusa, a ulepšaće svaku trpezu
Čizkejk iz tepsije, mekani kolač ili obrnuta poslastica, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
NAJLEPŠA GURMANSKA JELA ZA GOSPOJINSKI POST Predlozi za ručak koji će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca
Ako postite Gospojinski post koji je počeo 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, ova jela ćete obožavati.
NAJLEPŠA JELA SA TIKVICAMA Od supe i pite do rolnica, pomeraju granice dobrog ukusa
Pita bez kora, zelena krem supa, špagete sa povrćem, punjeni čamčići ili slasne rolnice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
GRČKI SLATKIŠI POMERAJU GRANICE DOBROG UKUSA Uspeće svima, a smažu se u trenu
Portokalopita, Sokolatopita, Cureki ili Lukumades, otopićete se od miline.
PICA Italijanski specijalitet savršen za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Sočan klasik italijanske kuhinje dugo će vas držati sitim, nema ko će ostati na jednom parčetu.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne, a nikad vam ne bi palo na pamet
Dodajte ovaj sastojak u mleveno meso i uživajte u najboljim ćuftama.
SOGAN DOLMA Turski specijalitet koji greje dušu i telo, po receptu bez premca
Punjeni luk oduševiće one izbirljive, po receptu koji budi sva čula.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
Komentari (0)