TOP 5 NAJBOLJIH FRANCUSKIH SOSEVA Koriste se u celom svetu, a savršeno se slažu sa mesom i ribom

Izvor: Ivana Pavlović

12:15

Sezonski recepti 0

Holandez, Bešamel, Velute, Espanjol i paradajz sos, odgovaraće raznim jelima.

trpeza
Shutterstock

1. Holandez sos

Jedan od najpopularnijih soseva u svetu. Pravi se od otopljenog gi putera, vode i limunova. Neprestano mešanje je ključno za njega, da bi se dobio nežni i mlečni ukus. Možete da servirate čim ga napravite, neće izgubiti svoju nežnu strukturu.  

2. Bešamel sos

Jedan od osnovnih, baznih sosova. Savršeno se slaže sa mesom i povrćem, a pravi se od mleka, brašna, maslaca, soli i indijskog oraha.

3. Velute sos

Sadrži pavlaku, pileći bujon i maslac, brašno, so i crni biber. Prijatnog ukusa idealan za garniranje morskih plodova, mesa, ribe. 

4. Espanjol sos

Pravi se od od povrća, od šargarepe, praziluka i običnog luka. Napravi se pire pa se vrate u tiganj da se prže i da sos postane gušći. Dodaje se teleći bujon i brendi čime se dobija neverovatno aromatičan sos. Savršen za jela sa mesom.

5. Paradajz sos

Za pripremu ovog sosa koriste se sveži , prethodno oguljeni paradajzi koji se kuvaju na tihoj vatri. Gustog i nežnog ukusa, odgovaraće brojnim jelima sa mesom i povrćem. Uglavnom se dodaje i šećer kao i neki začini, poput bosiljka i origana.

 

 

Komentari (0)

Loading