DELIKATESI OD VIRŠLI Napravite sve, od pljeskavica do musake
Sočna i aromatična jela osvojiće vas na prvi zalogaj.
Pohovani kroketi
Sastojci:
- 500 g krompira
- 2 lista oblande
- 4 viršle
- 3 jajeta
- 50 g brašna
- 100 g prezli
Priprema:
Krompir oljuštite, isecite i skuvajte u posoljenoj vodi. Izgnječite ga grublje nego za pire. Pola smese mlakog krompira premažite preko lista oblande, a uz ivicu stavite viršle jednu iza druge. Urolajte i isecite rolat na kolutove. Ponovite isto sa drugim rolatom. Kolutove rolata uvaljajte u brašno, zatim u umućena jaja, pa u prezle. Pržite u vrelom ulju dok ne dobiju smeđu boju sa svih strana.
Domaćinski pasulj
Sastojci:
- 500 g pasulja
- 200 g viršli
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike brašna
- 1 kašika ulja
- 1 list lovora
- 5 zrna bibera
- 1 kašika mlevene paprike
- 1 kašičica soli
Priprema:
Uveče pasulj operite i potopite u lonac s hladnom vodom. Sutradan prospite vodu, sipajte svežu hladnu i stavite da se kuva. Kada provri, prospite vodu i sipajte vruću. Dodajte isečen crni i beli luk, lovor, biber, isečene viršle i kuvajte dok pasulj ne omekša. Na zagrejanom ulju propržite brašno da porumeni, dodajte mlevenu papriku. Sipajte u pasulj, dobro izmešajte i ostavite da se kuva na tihoj vatri još pet minuta. Pri kraju posolite po ukusu.
Francuska musaka
Sastojci:
- 5 krompira
- 5 jaja
- 3 viršle
- Za preliv:
- 200 ml kisele pavlake
- 2 jaja
- so, biber
Priprema:
Krompir skuvajte, oljuštite, isecite na okrugle kriške debljine pola centimetra. Viršle skuvajte i isecite na kolutove. Skuvajte jaja i isecite na deblje kolutove. Preliv: kiselu pavlaku i jaja umutite, posolite. Vatrostalnu posudu podmažite uljem. Rasporedite dole pola krompira, posolite, pobiberite, stavite viršle, jaja i odozgo drugi sloj krompira. Prelijte mešavinom jaja i pavlake. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta.
Rol-viršle sa slaninom
Sastojci:
- 500 g lisnatog testa
- 14 viršli
- 28 tankih kriški slanine
- 2 žumanca
- senf, susam
Priprema:
Odleđeno testo rastanjite oklagijom i celo premažite senfom. Viršle isecite na pola i svaku obmotajte slaninom. Testo isecite na 28 traka. Na početak trake stavite viršlu i urolajte je. Ređajte u pleh obložen papirom za pečenje, premažite umućenim žumancima i pospite susamom. Pecite oko pola sata, u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, odnosno dok testo ne dobije smeđu boju.
Pljeskavice bez mesa
Sastojci:
- 300 g pirea
- 100 g viršli
- 1 jaje
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica iseckanog peršuna
- 1 kašičica soli
- 100 g prezli
Priprema:
Oljuštite i obarite krompir, pa ga izgnječiti kao pire. Dodajte umućeno jaje, peršun, sitno iseckan beli luk koji je malo prodinstan, viršle isečene na kockice i so. Dobro izmešajte i formirajte rukama pljeskavice veličine dlana. Svaku uvaljajte u prezle i pržite na vrelom ulju sa obe strane dok ne dobiju smeđu boju.
Zapečena testenina
Sastojci:
- 400 g testenine
- 250 g feta sira
- 8 viršli
- 2 jajeta
- 1 kašičica soli
- 1 kašika ulja
Priprema:
Sipajte u dve šerpe vodu. U jednu dodajte so i ulje, pa kada provri, sipajte testeninu i kuvajte 10 minuta. U drugoj vodi skuvajte oljuštene viršle. Uključite rernu na 200 stepeni da se ugreje. Izgnječite sir i pomešajte sa jajima. Skuvane viršle iseckajte na kolutiće, pomešajte sa sirom i jajima, dodajte u kuvani proceđenu testeninu i izmešajte. Sipajte u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni oko 20 minuta.
Bavarska salata
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 200 g majoneza
- 50 g kuvanog graška
- 1 crveni luk
- 1 kašika senfa
- 2 skuvane viršle
- 1 paprika
- 1 kašika iseckane mirođija ili peršuna
- So, sirće
Priprema:
Krompir skuvajte i kad se ohladi, oljuštite ga i isecite na krupne kocke. Dodajte iseckane luk i viršle, šunkaricu, papriku i grašak. Izmešajte, začinite mirođijom ili peršunom, posolite po želji i dodajte sirće. Dobro promešajte i dodajte majonez i senf. Promešajte i stavite u frižider. Ukrasite po želji.
Kremasta pasta
Sastojci:
- 250 g makarona
- 200 g kukuruza šećerca
- 3-4 kisela krastavčića
- 2 skuvane viršle
- 50 g kačkavalja
- Za sos:
- 100 g majoneza
- ½ čaše kiselog mleka
- 4 kašike senfa
Priprema:
Makarone skuvajte u posoljenoj vodi. Procedite i kada se ohlade dodajte kukuruz, isečne viršle, iseckan ili narendan kačkavalj i iseckane krastavčiće. Sos: pomešajte majonez, kiselo mleko i senf. Prelijte pastu i izmešajte.
Viršle u paradajz-sosu
Sastojci:
- 500 g viršli
- 100 g paradajz pirea
- 100 ml neutralne pavlake
- 200 ml mleka
- 5 kiselih krastavčića
- 1 glavica crnog luka
- 2 lovorova lista
- 1 kašika brašna
- 2 kašike senfa
- 1 kocka za supu od povrća
- Biber, ulje, so
Priprema:
U šerpu sipajte litar vode i kad proključa zakuvajte kocku za supu. Viršle oljuštite i isecite na kolutove, kao i kisele krastavčiće. Crni luk iseckajte na tanka rebarca. Na zagrejanom ulju propržite crni luk, viršle i krastavčiće. Dodajte paradajz pire, lovor i brašno. Nalijte supom. Sipajte mleko, neutralnu pavlaku i senf. Posolite, pobiberite, promešajte i kuvajte dok se ne zgusne kao sos. Poslužite uz pomfrit ili pire.
Zalogajčići na štapiću
Sastojci:
- 7 viršli
- 120 g pšeničnog brašna
- 120 g kukuruznog brašna
- 150 ml mleka
- 1 jaje
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašika brašna
- štapići za ražnjiće
Priprema:
Pomešajte obe vrste brašna, prašak za pecivo, malo soli. Dodajte jaje, mleko i mešajte da se smesa ujednači. Sipajte u duboku čašu u koju uspravno može da stane viršla. Viršle oljuštite, uvaljajte u brašno, navucite na ražnjiće. Viršlu umočite u čašu sa smesom i pržite u dubokom, zagrejanom ulju dok ne dobiju smeđu boju. Polužite tople uz kečap ili majonez.
SAVRŠEN DODATAK ZA TESTO Biće mekano, ukusno i imaće savršenu teksturu
Dodajte ovu namirnicu u testo i videćete razliku u ukusu.
PAŠTICADA PONOS DALMACIJE Sočna rapsodija od mesa koja budi sva čula
Specijalitet savršen za svečane prilike i slavsku trpezu.
UMESITE DOMAĆI HLEB Savršen za doručak, a biće ukusan i za večeru
Mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
PICA Italijanski specijalitet savršen za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Sočan klasik italijanske kuhinje dugo će vas držati sitim, nema ko će ostati na jednom parčetu.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne, a nikad vam ne bi palo na pamet
Dodajte ovaj sastojak u mleveno meso i uživajte u najboljim ćuftama.
Komentari (0)