ČUDESA OD BELOG MESA Sočna jela od čorbe do rolnica, biramo samo ono najlepše

Ivana Pavlović

14:00

Sezonski recepti 0

Šta god da izaberete nećete da pogrešite, svaki zalogaj greje dušu i telo, a meso se lepi za prste.

pileći ajmokac
Shutterstock

Kafanska bela čorba
 Sastojci: 

  • 400 g belog mesa
  • 3 crna luka
  • 3 šargarepe
  • 3 krompira
  • 3 žumanca
  • 180 ml pavlake
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 kašika bibera
  • 1 veza peršunovog lista

Priprema:
Iseckajte crni luk na sitno i stavite da se dinsta na ulju. Belo pileće meso isecite na kockice, pa ga dodajte luku, sipajte preko mesa malo brašna i nastavite sa dinstanjem.
Posle pet minuta počnite da dolivate vodu. Potom dodajte šargarepu i krompir koje ste prethodno očistili i iseckali sitno. Posolite, dodajte biber i suvi začin, pa nalijte vodom i kuvajte na tihoj vatri. Na ovu količinu sastojaka biće dovoljno da sipate dva litra vode.

Povremeno promešajte čorbu. Posle otprilike sat vremena čorba će biti gotova. Skinite posudu sa šporeta, pa u čorbu ulijte umućena žumanca sa kiselom pavlakom. Još nekoliko puta dobro promešajte čorbu kako bi se pavlaka i žumanca sjedinili sa ostalim sastojcima. Ako volite kiseliju čorbu, na kraju dodajte limunov sok i opet promešajte. Prilikom služenja sitno iseckajte svež peršunov list, pa pospite po sredini tanjira.

Pileći ajmokac
Sastojci:

  • 700 g pilećeg mesa
  • 6 čenova belog luka
  • 1 kašika masti
  • 3 kašike brašna
  • 1 kocka za supu
  • 500 ml vode
  • 1 kašika soli

Sastojci:
Skuvajte belo meso, pa ga izvadite na tanjir. U tu vrelu vodu dodajte pileću kocku za supu i kada se rastvori, procedite kako bi bujon bio bistar. Kada se ohladi, belo meso isecite na kocke ili na tanje trake. U šerpu stavite mast da se istopi, pa dodajte mleveni beli luk i posle minut dodajte brašno. Sve vreme mešajte, a kada krene da dobija boju, dodajte iseckano meso. Postepeno sipajte bujon i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Posolite i pobiberite, a možete i da začinite po želji.

Uštipci
Sastojci: 

  • 250 g kuvanog belog mesa
  • 100 g punomasnog kačkavalja
  • 2 jajeta
  • 2 kašike prezli
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 1 kašičica soli

Priprema:
Iseckajte belo meso, pa mu dodajte rendani kačkavalj. Dodajte so, prezle, brašno, jaja i kiselu pavlaku. Dobro izmešajte viljuškom. Kašikom vadite uštipke na dlan posut prezlama i stavljajte ih na tanjir. U tiganju zagrejati ulje i pržite uštipke na jačoj vatri oko 10 minuta. 


Kulen rolnice
Sastojci: 

  • 500 g pilećeg filea
  • 100 g kulena
  • 150 g kačkavalja
  • 150 g kisele pavlake
  • 200 mililitara neutralne pavlake
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica belog luka u prahu


Priprema: 
Meso isecite u šnicle, lagano ih izlupajte tučkom za meso, začinite, pa svaku premažite pavlakom. Na svaku stavite po nekoliko kolutića kulena i sira, pa urolajte. Zatvorite čačkalicama, stavite u vatrostalnu činiju, prelijte pavlakom i pecite 45 minuta na 200 stepeni.


Bele špagete

Sastojci:

  • 2 pileća filea
  • 500 g špageta
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 200 g svežeg spanaća
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike putera
  • 4 suva paradajza

Priprema:

Meso isecite na filete i začinite paprikom i solju. Ispržite ih na zagrejanom puteru. Izvadite ih, a u istom tiganju prodinstajte iseckan beli luk, dodajte suv paradajz i pavlaku za kuvanje. Ostavite da se kuva oko pet minuta. Dodajte spanać i kuvajte još toliko. Vratite meso i ostavite 2-3 minuta. Testeninu skuvajte po uputstvu sa kesice, izvadite na tanjir, odozgo stavite meso i prelijte umakom.

Parmezan šnicle
Sastojci:

  • 500 g filea
  • 1 šolja prezli
  • 1 šolja rendanog parmezana
  • 2 jaja
  • 2 šolje paradajz sosa
  • 1 šolja rendane mocarele

Priprema: 
Meso isecite na šnicle. Umutite jaja u jednoj činiji, a prezle i parmezan u drugoj. Uvaljajte meso prvo u jaja, zatim u smesu sa prezlama i parmezanom. Pržite na ulju dok šnicle ne budu zlatnosmeđe, a zatim ih stavite u vatrostalnu posudu. Prelijte pileće filete paradajz sosom i pospite rendanom mocarelom. Pecite u rerni na 180°C oko 20 minuta ili dok sir ne bude blago zapečen.

Piletina u sosu od vina

Sastojci:

  • 4 pileća filea
  • so i biber po ukusu
  • 2 kašike maslaca
  • 1 šolja belog vina
  • 1/2 šolje pilećeg bujona
  • 1/2 šolje pavlake za kuvanje

Priprema:
Posolite i pobiberite pileći file, pa ga ispržite na maslacu. U isti tiganj dodajte belo vino i kuvajte dok se ne smanji za polovinu. Dodajte pileći bujon i pavlaku za kuvanje, pa kuvajte još nekoliko minuta dok se umak ne zgusne.

Turski pilav 
Sastojci:

  • 400 g filea
  • 1 šolja pirinča
  • 2 šolje pilećeg bujona
  • 1 crvena paprika 
  • 1 šargarepa 
  • 1 luk 
  • 2 čena belog luka

Priprema:
Meso isecite na kockice, pa ga propržite na ulju. Dodajte iseckan luk i beli luk pa dinstajte dok luk ne postane staklast. Dodajte pirinač i dinstajte još nekoliko minuta. Dodajte papriku, šargarepu i začine, pa nalijte pilećim bujonom. Kuvajte na srednjoj vatri dok pirinač ne upije tečnost i ne postane mekan. Smesu prebacite u pleh i pecite 20 minuta na 200 stepeni dok ne porumeni.

 

 

 

gurmanluk sa krompirom i kobasicama

GURMANLUK SA KROMPIROM I KOBASICAMA Po receptu pevača Slobe Radanovića

15:00

28 april, 2024

Sezonski recepti

Sloba Radanović, nekadašnja Pinkova zvezda, a sada vlasnik brojnih hitova, čiji je novi album „Vreme besramnih“ nedavno ugledao svetlost dana, pokazao je da nije samo talentovan za pevanje. Suprug i otac malenog Damjana pre nekoliko godina podelio je recept za jelo koje obožava da pravi, ali i jede. Slasno i začinjeno jelo sa krompirom i kobasicama poješćete u slast, a mi vam prenosimo recept u celosti.

Komentari (0)

Loading