USKRŠNJA PAMUK POGAČA Mekana kao duša, a uspeće i početnicima

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Ukrasiće svečanu trpezu, a dobićete brojne komplimente.

pamuk pogača
Shutterstock

Potrebno je

  • 600 g brašna
  • 25 g svežeg kvasca
  • 250 ml mlakog mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 100ml ulja
  • 1 kašika sirćeta

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • susam
  • lan

Priprema

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi izmrvite kvasac pa dodajte kašičicu šećera i malo brašna i sve izmešajte. Ostavite tako do 10 minuta na naraste. Dodajte jaje, ulje i sirće. Sve umutite pa dodajte postepeno brašno i so. Mesite oko 15 do 20 minuta, da zamesite loptu. Ostavite pokriveno da naraste. Premesite i podelite na 3 dela. Svaki deo razvaljajte na traku širine dlana. Premažite uljem pa urolajte u savijenu jufku. Sastavite dve trake pa ih upletite jednu oko druge da liče na pletenicu. Oblikujte pletenicu u krug i spojite krjeve pa prebacite u podmazan pleh. Treči deo testa razvaljajte na kraću traku pa smestite u sredinu pleha. U centar stavite jaje. Pospite semenom lana i susama. Pustite 20 minuta da naraste. Pecite pola sata, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading