IMAM BALDI Turski specijalitet sa istorijskom pričom koji će vas "onesvestiti"ukusom

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 0

Fenomenalno jelo od punjenog patlidžana i povrća možete da pravite i u danima posta.

imam baldi
Shutterstock

Potrebno je

  • 1 kg plavog patlidžana
  • 3 paradajza
  • 2 dl soka od paradajza
  • 4 glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 2 dl maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu
  • prstohvat šećera, cimeta, peršuna i mirođije

Priprema

Prepolovite patlidžane po dužini pa izdubite sredinu da dobijete "lađe". Onda ih posolite i pustite da odstoje i puste vodu. Na zagrejanom ulju propržite seckan crni luk, pa iseckajte beli luk i paradajz. Začinite peršunom i mirođijom. Posolite i pobiberite. Dodajte malo cimeta i šećera. Isperite patlidžane vodom pa ih poređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Napunite ih sa nadevom pa prelijte maslinovim uljem i sokom od paradajza. Pecite u zagrejanoj rerni, Pripremljenim nadevom napunite i prelijte najpre maslinovim uljem i sokom od paradajza. Pecite oko 40 minuta, u zagrejanoj reni, dok tečnost ne uvri. Pospite biljnim rendanim kačkavaljem ili sirom. Prijatno!

 

Možda vas zanima:

imam baldi

TURSKI IMAM BALDI Fenomenalni punjeni patlidžan sa zanimljivom istorijskom pričom

12:00

25 decembar, 2023

Kulinarski globus

Imam baldi je savršeni turski delikates, s dugom tradicijom i zanimljivom istorijskom pričom o nastanku njegovog imena. Naime, legenda kaže da je u porobljenom Konstatinopolju imam pao s minareta kada je osetio miris ovog ukusnog jela. Reč je o punjenom patlidžanu koji se zapeče u rerni. Može da se jede u danima posta jer mu je glavni sastojak povrće. Ovo jelo se jede hladno ili toplo, kao glavno jelo ili predjelo.

šopska salata

ŠOPSKA SALATA Idealna za vrele dane, a voli je ceo Balkan

17:00

7 septembar, 2024

Sezonski recepti

Dobila je naziv po Šopima, pripadnicima južnoslovenskih plemena koji su tokom srednjeg veka naseljavali centralne delove Balkanskog poluostrva, živeli su na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije, kao i na malom delu današnje Grčke, a bavili su se stočarstvom.

Komentari (0)

Loading