BRIOŠ Francuski slatki hleb mekan kao duša, a čokolada mu daje posebnu draž

Ivana Pavlović

16:00

Sezonski recepti 0

Tradicionalni francuski hleb možete da pravite na razne načine, da mu dodate čokoladu ili ne, osvojiće sve koji ga budu probali.

brioš
Shutterstock

Potrebno je

  • 2 1/4 kašičice suvog kvasca
  • 50 ml tople vode 
  • 250 ml mleka
  • 540 g brašna 
  • 75 g šećera 
  • prstohvat soli
  • 2 jajeta 
  • 100 g putera
  • 1 1/4 šolje čokoladnih čipsa

Još:

  • 1 jaje
  • 1 kašičica biljnog ulja

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Dodajte kvasac i prstohvat šećera u toplu vodu, pa promešajte i ostavite 5 minuta da se aktivira.  U zasebnoj posudi pomešajte brašno, mleko, šećer, so, jaja i aktivirani kvasac. Sjedinite dobro. Pokrijte i ostavite 10-ak minuta. Mikserom  Zatim umesite testo, pa dodajte puter sobne temperature i sve sjedinite. U nauljenu činiju prebacite testo pa pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite 2 sata, na toplom. Na pobrašnjenoj radnoj površini podelite testo na dva dela, pa svaki razvucite oklagijom u mali pravougaonik. Zatim, dodajte komadiće čokolade i preklopite po dužini. Urolajte pa dodajte još malo čokolade i pokrijte. Ostavite oko 45 do 50 minuta. Ponovite postupak i sa drugim delom testa. Zasecite ga po širini do pola. U pleh obložen pek papirom prebacite pa premažite umućenim jajetom i mlekom. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ostavite da se brioš malo prohladi. Služite toplo uz prilog po želji. Bon appetit!

 

Komentari (0)

Loading