LUKOVAČA Posno jelo koje obara s nogu, aromatično i slasno, prste da poližete

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Fenomenalne pogače sa lukom oduševiće i one izbirljive.

lukovača
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g brašna (tip 500)
  • 1 kocka posnog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 300 ml mlake vode

Fil:

  • 4 srednja crna luka (sitno seckana)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu
  • suvi začin po želji
  • 1 kašika seckanog svežeg peršuna (opciono)

Priprema:
U posudi pomešajte kvasac, šećer i mlaku vodu. Ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se kvasac ne aktivira. U veću posudu stavite brašno, dodajte so i napravite udubljenje u sredini. U udubljenje sipajte aktivirani kvasac i dodajte maslinovo ulje. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Dodajte po potrebi više brašna. Pokrijte testo krpom i ostavite ga da se diže na toplom mestu oko jedan sat, dok ne udvostruči svoj volumen. U međuvremenu, pripremite fil. Na srednje jakoj vatri propržite sitno seckani crni luk na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte so, biber, suvi začin i sve dobro promešajte. Ostavite da se ohladi. Kada je testo naraslo, podelite ga na dva dela. Svaki deo razvijte u pravougaonik na pobrašnjenoj površini. Rasporedite prohlađeni fil od crnog luka ravnomerno preko oba pravougaonika testa. Uvijte svaki pravougaonik u rolat, stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje, i ostavite ih još 15 minuta da odmaraju. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pecite pogače u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta, ili dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu boju. Izvadite iz rerne, ostavite da se ohlade nekoliko minuta, a zatim poslužite.

Komentari (0)

Loading