SOČNA PITA SA VIŠNJAMA Savršen spoj slatkog i kiselog
Sočna, aromatična, sa laganom kiselkastom notom višanja, ovo je pravi izbor za uživanje u svakom zalogaju
Pita sa višnjama je savršen desert za sve ljubitelje voćnih pica, a uz to je jednostavna za pripremu i uvek dobrodošla na stolu.
Sočna, aromatična, sa laganom kiselkastom notom višanja, ovo je pravi izbor za uživanje u svakom zalogaju.
Shutterstock
Sastojci:
Za fil:
500 g svežih ili zamrznutih višanja
200 g šećera (možete smanjiti ili povećati po želji)
1 kašičica vanilin šećera
2 kašičice kukuruznog skroba (ili brašna, ako nemate skroba)
Sok i rendana kora jednog limuna
1 kašičica cimeta (opciono)
Za koru:
400 g brašna
200 g margarina ili maslaca (hladan, iseckan na kockice)
100 g šećera u prahu
1 jaje
Prstohvat soli
2-3 kašičice hladne vode
Priprema:
U velikoj posudi, pomešajte brašno, šećer u prahu i prstohvat soli. Dodajte hladan margarin ili maslac, i rukama ili u blenderu, napravite mrvičastu smesu. Dodajte jaje i ako je potrebno, malo hladne vode, po jednu kašičicu, dok ne dobijete glatko testo. Oblikujte testo u loptu, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
U međuvremenu, pripremite fil. Ako koristite sveže višnje, operite ih i odstranite koštice. Ako koristite zamrznute, samo ih ostavite da se otopi višak tečnosti. U velikoj posudi, pomešajte višnje, šećer, vanilin šećer, limunov sok i koru, kukuruzni skrob i cimet. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
Nakon što je testo odmorilo, podelite ga na dva dela. Jedan deo razvaljajte i stavite u prethodno podmazan pleh (oko 24 cm prečnika). Preko testa ravnomerno rasporedite fil sa višnjama. Drugi deo testa razvaljajte i stavite ga preko fila, formirajući poklopac. Ivice testa pritisnite viljuškom, a na vrhu napravite nekoliko rezova kako bi para mogla da izađe tokom pečenja.
Pitu stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 180°C i pecite 40-45 minuta ili dok kora ne postane zlatno-smeđa. Po želji, pred kraj pečenja možete posuti pitu sa malo šećera u prahu za dodatni sjaj.
Ohladite i uživajte! Kada je pita pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi pre nego što je isečete. Tako će fil postati čvršći, a ukusi će se lepše upotpuniti.
Pita sa višnjama je odličan izbor za porodične proslave, večere ili čak kao užina uz kafu. Slatko-kiselkasti ukus višnje u kombinaciji sa bogatom, maslenom korom učiniće ovaj desert nezaboravnim.
BONUS VIDEO:
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)