SOČNA PITA SA VIŠNJAMA Savršen spoj slatkog i kiselog
Sočna, aromatična, sa laganom kiselkastom notom višanja, ovo je pravi izbor za uživanje u svakom zalogaju
Pita sa višnjama je savršen desert za sve ljubitelje voćnih pica, a uz to je jednostavna za pripremu i uvek dobrodošla na stolu.
Sočna, aromatična, sa laganom kiselkastom notom višanja, ovo je pravi izbor za uživanje u svakom zalogaju.
Shutterstock
Sastojci:
Za fil:
500 g svežih ili zamrznutih višanja
200 g šećera (možete smanjiti ili povećati po želji)
1 kašičica vanilin šećera
2 kašičice kukuruznog skroba (ili brašna, ako nemate skroba)
Sok i rendana kora jednog limuna
1 kašičica cimeta (opciono)
Za koru:
400 g brašna
200 g margarina ili maslaca (hladan, iseckan na kockice)
100 g šećera u prahu
1 jaje
Prstohvat soli
2-3 kašičice hladne vode
Priprema:
U velikoj posudi, pomešajte brašno, šećer u prahu i prstohvat soli. Dodajte hladan margarin ili maslac, i rukama ili u blenderu, napravite mrvičastu smesu. Dodajte jaje i ako je potrebno, malo hladne vode, po jednu kašičicu, dok ne dobijete glatko testo. Oblikujte testo u loptu, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
U međuvremenu, pripremite fil. Ako koristite sveže višnje, operite ih i odstranite koštice. Ako koristite zamrznute, samo ih ostavite da se otopi višak tečnosti. U velikoj posudi, pomešajte višnje, šećer, vanilin šećer, limunov sok i koru, kukuruzni skrob i cimet. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
Nakon što je testo odmorilo, podelite ga na dva dela. Jedan deo razvaljajte i stavite u prethodno podmazan pleh (oko 24 cm prečnika). Preko testa ravnomerno rasporedite fil sa višnjama. Drugi deo testa razvaljajte i stavite ga preko fila, formirajući poklopac. Ivice testa pritisnite viljuškom, a na vrhu napravite nekoliko rezova kako bi para mogla da izađe tokom pečenja.
Pitu stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 180°C i pecite 40-45 minuta ili dok kora ne postane zlatno-smeđa. Po želji, pred kraj pečenja možete posuti pitu sa malo šećera u prahu za dodatni sjaj.
Ohladite i uživajte! Kada je pita pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi pre nego što je isečete. Tako će fil postati čvršći, a ukusi će se lepše upotpuniti.
Pita sa višnjama je odličan izbor za porodične proslave, večere ili čak kao užina uz kafu. Slatko-kiselkasti ukus višnje u kombinaciji sa bogatom, maslenom korom učiniće ovaj desert nezaboravnim.
BONUS VIDEO:
POSNI SLAVSKI KOLAČ PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Jedini recept koji vam je potreban
Gosti će biti oduševljeni ukusom.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
Komentari (0)