ŠNENOKLE Vazdušasti slatkiš koji vraća u dane detinjstva, a najpopularniji zbog Milene Dravić
Fenomenalan slatkiš nastao u 19.veku u Beču, koji je kod nas proslavila Milena Dravić kao Dušanka u čuvenoj seriji.
Potrebno je:
- 1 l mleka
- 6 jaja
- 4 kašike šećera
- 40 g vanilin šećera
- 2 kašike brašna (ravne)
Priprema:
Šerpicu sa mlekom stavite na ringlu, dodajte vanilin šećer pa pustite da provri. Zasebno u posudi umutite belanca sa kašikom šećera u čvrst sneg. Nakon što mleko provri, smanjite temperaturu. Uzimajte po kašiku snega od belanaca pa lagano spuštajte u mleko. Nakon 10 sekundi kuvanja vadite rešetkom, pa stavljajte u cediljku da se ocede. Oceđeno mleko sačuvajte pa u njega dodajte brašno, ostatak šećera i žumanca. Promešajte da se sastojci dobro sjedine. Pripremljenu smesu ukuvajte u mleku na šporetu koje lagano vri, uz neprestano mešanje. Kada dobijete žuti krem sklonite sa vatre pa kuvane "oblačiće od belanaca" stavite u posudice i prelijte žutim kremom. Dekorišite slatkiš po želji i služite. Bon appetit!
Možda vas zanima:
ŠNENOKLE Bakin recept za omiljen starinski desert koji se topi u ustima
Šnenokle ili "plutajuća ostrva" su francuski desert koji se pravi od snega od belanaca i vanilinog krema.
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
BRZI KOLAČ SAVRŠEN ZA IZNENADNE GOSTE Sve se samo pomeša i peče, a razvaljuje ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
OTKRIVAMO TAJNU SAVRŠENOG KREM BRULEA Desert koji prkosi vremenu i trendovima
Desert koji mami i mirisom i izgledom.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)