GRČKA BUGACA Udobnost, nostalgija i istorija u jednom zalogaju
Neodoljiva slatka pita raspametiće i one koji ne vole slatko.
Potrebno je:
Za kremu:
- 500 ml mleka
- 80 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 50 g griza (pšenični, sitni)
- 2 žumanca
- 30 g putera
Za kore i premaz:
- 1 pakovanje tankih kora za pitu
- 100 g putera
- prah šećer i cimet za posipanje
Priprema:
Rernu zagrejte na 190 stepeni.U šerpi zagrejte mleko sa šećerom i vanilom. Kad krene da vri, umešajte griz uz stalno mešanje. Kuvajte oko 2 do 3 minuta, dok se ne zgusne. Zatim, skinite sa vatre i dodajte žumanca i puter. Sjedinite dobro pa ostavite da se prohladi.Četiri kore premažite otopljenim puterom, pa poređajte jednu preko druge. Stavite nekoliko kašika kreme na sredinu, pa pažljivo preklopite krajeve ka sredini, da dobijete pravougaonik. Stavite bugacu u pleh obložen pek papirom, sa preklopljenom stranom nadole. Premažite puterom spolja. Pecite bugacu oko 25 do 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Pečenu bugacu pospite prah šećerom i cimetom.
Možda vas zanima:
SOČNA PITA SA VIŠNJAMA Zbog jednog sastojka nije za decu, a zamiriše cela kuća dok se peče
Sa hrskavim korama i bogatim nadevom, pravićete stalno.
GRČKA GALATOPITA Donosimo vam tradicionalni recept za poslasticu sa mlekom koja se ne zaboravlja
Sočna poslastica nikoga neće ostaviti ravnodušnim
BUGACA Grčki slatki burek sa vanila kremom za savršeno jutro, rapsodija ukusa u svakom zalogaju
Burek na sladak način raspametiće i one izbirljive.
SLATKA PITA SA BUNDEVOM I JABUKAMA Mirisna poslastica koja će vas zasladiti u momentu
Mekana kao duša i sočna, pravićete stalno.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)