STARINSKI KOLAČ JUGOSLAVIJA BUDI NOSTALGIJU A ukusom bolji od svake torte

Ivana Pavlović

13:00

Slatki kutak 0

Generacije su odrasle na njemu.

kolač jugoslavija
Shutterstock

Potrebno je:

Za biskvit:

  • 200 g šećera
  • 120 ml ulja
  • 4 jaja
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 135 ml vode

Fil:

  • 1l vode
  • 200 g šećera
  • 1 kg jabuka
  • 2 pudinga od vanile
  • šlag iz kesice

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Belanca odvojite od žumanaca. U jednoj posudi umutite belanca sa soli u čvrst sneg. Zasebno umutite penasto žumanca sa šećerom pa dodajte ulje i vodu. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo pa dodajte u žumanca. Mikserom dobro umutite pa dodajte smesi sa belancima.Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom pa ravnomerno rasporedite smesu. Pecite 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Čačkalicom proverite da li je biskvit pečen. Jabuke očistite pa isecite na kriške i zakuvajte u proključaloj vodi sa šećerom. Promešajte pa kuvajte oko 20 ak minuta. Zatim dodajte pudinge od vanile sjedinjene sa vodom, pa mešajte dok se ne zgusne. Pripremljenom smesom prelijte biskvit. Na kraju kolač dekorišite šlagom.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading