ČIZKEJK KOJI SE NE PEČE Neodoljiv i lagan dezert, idealan za porodična okupljanja

Ana Klikovac

12:00

Slatki kutak 0

Recept uključuje i varijacije, kao što su...

vanila čizkejk
Shutterstock

Čizkejk je omiljen iz dobrog razloga — to je bogat, kremast i neodoljiv desert. Sa našim receptom za čizkejk bez pečenja, pravljenje je jednako lako kao i uživanje u njemu.

Jednostavan pod od grama-krekera se puni bogatim filom od krem sira i kondenzovanog mleka, aromatizovanim vanilom i limunom. Domaći pod je jednostavan za pripremu, a razlika u ukusu je očigledna. Nakon pripreme, čizkejk se stavlja u frižider dok se ne stegne — pečenje nije potrebno. Najteži deo je čekanje da se ohladi.

Čizkejk bez pečenja po receptu Marte Stjuart je odličan kada ga poslužite. Recept uključuje i varijacije, kao što su čizkejk bez pečenja sa dvostrukom čokoladom i individualni čizkejk parfei.

Sastojci:

  • 2 pakovanja (oko 20 komada) keksa
     
  • 11 kašika (oko 155 g) neslanog putera, istopljenog
     
  • 2 kašike šećera
     
  • 2 pakovanja (po 225 g) krem sira, sobne temperature
     
  • 1 konzerva (oko 400 g / 1 ¼ šolje) zaslađenog kondenzovanog mleka
     
  • ¼ šolje svežeg soka od limuna
     
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

Stavite kekse u veliku kesu koja se može zatvoriti, i zdrobite ih oklagijom dok ne dobijete veoma sitne mrvice. Prebacite mrvice u srednju činiju i dodajte šećer, pa promešajte. Dodajte puter i dobro sjedinite.

Utisnite smesu od mrvica u kalup za tortu prečnika 23 cm sa odvojivim obodom (springform), raspoređujući smesu 4–5 cm i uz stranice; utisnite da bude ravno. Ohladite koru u zamrzivaču najmanje 10 minuta.

Dok se kora hladi, pripremite fil: pomoću električnog miksera na srednje jakoj brzini umutite krem sir u velikoj činiji dok ne postane gladak. Dodajte kondenzovano mleko postepeno, mešajući i stružući stranice činije po potrebi. Umutite sok od limuna i vanilu.

Sipajte fil na ohlađenu koru i poravnajte površinu gumicom za kuvanje. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider dok se ne stegne, oko 2 i po do 3 sata.

Pažljivo odvojite obod kalupa i izvadite čizkejk.

 

Bonus video:

@moja.trpeza ČOKOLADNI KREM SASTOJCI: 1 šolja indijskih oraha (prethodno potopljenih u vodi 2–3 sata) 2 kašike meda 2 kašike kakao praha 100–150 ml mleka (po potrebi) PRIPREMA: 1. Iscedi indijske orahe i stavi ih u blender. 2. Dodaj med, kakao i malo mleka. 3. Miksaj dok ne dobiješ glatku i kremastu teksturu. 4. Ako želiš ređu smesu, dodaj još malo mleka. 5. Čuvaj u teglici u frižideru do 5 dana. Savršen uz palačinke, voće ili kao zdravi čoko-namaz! #trpeza #mojatrpeza #fy #fyp #viral ♬ original sound - Moja Trpeza

Komentari (0)

Loading