SLAVSKI KOLAČ PO BAKINOM RECEPTU Neće pucati, a uspeva i početnicima

Ivana Pavlović

10:30

Slatki kutak 0

Svečan, ukusan i mekan kao duša.

slavski kolač
Shutterstock

Potrebno je:

  • 500 ml vode
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 850 g brašna
  • 20 g kvasca
  • 1 kašičica šećera i soli

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Zamesite glatko testo sa kvascem koje je izmrvljeno u malo mlake vode. Dodajte ostatak vode, šećera, ulja, brašna, soli, i zamesite glatko srednjetvrdo testo. Ostavite da odstoji, pa kad poraste izdvojte 1/3, a ostatak testa podelite na 5 lopti. Peta neka bude manja, jer ona ide u sredinu. Prvi deo testa razvijte u veličini kalupa i stavite na dno podmazane šerpe. Svaku loptu obradite rukama, pa pokrijte da odstoje 5 minuta, pa ih poređajte u šerpu na testo koje je stavljeno kao na slici. Najmanja lopta ide u sredinu. Od brašna i vode umesite malo tvrdog testa, pa s kalupom u obliku pečata isecite otiske i stavite na svaku lopticu u obliku krsta. Ostale figurice stavite po želji. Ostavite pokriven kolač da naraste oko 30 minuta, pa premažite žumancetom i pecite na 180 stepeni oko 1 sat. Na polovini pečenja pokrijte da vrh ne izgori jer dosta naraste.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading