SLAVSKI KOLAČ PO BAKINOM RECEPTU Neće pucati, a uspeva i početnicima
Svečan, ukusan i mekan kao duša.
Potrebno je:
- 500 ml vode
- 30 ml maslinovog ulja
- 850 g brašna
- 20 g kvasca
- 1 kašičica šećera i soli
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Zamesite glatko testo sa kvascem koje je izmrvljeno u malo mlake vode. Dodajte ostatak vode, šećera, ulja, brašna, soli, i zamesite glatko srednjetvrdo testo. Ostavite da odstoji, pa kad poraste izdvojte 1/3, a ostatak testa podelite na 5 lopti. Peta neka bude manja, jer ona ide u sredinu. Prvi deo testa razvijte u veličini kalupa i stavite na dno podmazane šerpe. Svaku loptu obradite rukama, pa pokrijte da odstoje 5 minuta, pa ih poređajte u šerpu na testo koje je stavljeno kao na slici. Najmanja lopta ide u sredinu. Od brašna i vode umesite malo tvrdog testa, pa s kalupom u obliku pečata isecite otiske i stavite na svaku lopticu u obliku krsta. Ostale figurice stavite po želji. Ostavite pokriven kolač da naraste oko 30 minuta, pa premažite žumancetom i pecite na 180 stepeni oko 1 sat. Na polovini pečenja pokrijte da vrh ne izgori jer dosta naraste.
Možda vas zanima:
RECEPT MARKA BULATA ZA SLAVSKI KOLAČ ODUŠEVIO DOMAĆICE Mekan i sočan
Pevač Marko Bulat jednom prilikom je podelio recept za slavski kolač. Sa njim tradicionalno obeležava krsnu slavu sa suprugom Marijom, sinom Savom, ćerkom Doroteom i Sofijom, Marijinom ćerkom iz prvog braka. Jednostavan i preukusan, ne sumnjamo da će se i vama svideti.
POSNI SLAVSKI KOLAČ Uspeva i početnicima, a mekan i sočan
Pravi se lako, a osvaja ukusom.
SLAVSKI KOLAČ SA SUVIM GROŽĐEM OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Mirisan i sočan, nema mu ravnog
Gosti na slavi će biti oduševljeni.
NAJMEKŠI SLAVSKI KOLAČ ZA SPASOVDAN Recept za početnike posle kog ćete zaboraviti na sve ostale
Vredi svakog uloženog truda, a gosti će biti oduševljeni.
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)