BEZ TRUNKE BRAŠNA! Preliven čokoladni kolač sa orasima i lešnicima
Kolač možete da pečete u plehu i sečete na kocke, ako nemate kalup za kuglof.
Sastojci:
4 jaja
100 g čokolade za kuvanje
150 g prepečenih mlevenih oraha
150 g prepečenih mlevenih lešnika
150 g šećera
150 g margarina
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Za ganaš:
100 g čokolade za kuvanje
50 ml slatke pavlake
Priprema:
Čokoladu istopite na pari i ostavite da se ohladi. Margarin umutite penasto, dodajte oba šećera i mutite dok se šećer ne istopi. Dodajte jedno po jedno jaje, ohlađenu čokoladu i izmešajte. Pomešajte mlevene orahe i lešnike s praškom za pecivo i dodajte u smesu. Izmešajte kašikom. Podmažite kalup za kuglof uljem i brašnom i sipajte smesu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko jedan sat. Posle pola sata prekrijte kolač alu folijom. Čačkalicom probajte da li je pečen. Ostavite da se prohladi u kalupu, pa ga izvadite. Zagrejte slatku pavlaku do ključanja (ali ne sme da provri), sklonite sa šporeta i ubacite izlomljenu čokoladu. Mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Prelijte kuglof i ukrasite čokoladnim mrvicama ili seckanim bademima.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
NEODOLJIV KOLAČ Mekane kocke od čokolade i kokosa su prosto savršene
Kada služite ovaj kolač, na tanjir stavite kocku i pored nje kuglu sladoleda od vanile.
SAVRŠEN SLATKIŠ Čokoladne kocke sa sočnom korom i filom koji se topi u ustima
Kolač koji se jednostavno sprema, a svima se dopada.
KOLAČ OD KESTEN PIREA I ČOKOLADE Mekani biskvit, pravi slatkiš uz kaficu!
Jednostavan kolač prelepog ukusa.
BAKIN KOLAČ SA VIŠNJAMA Proveren recept s merama na kašiku, uvek uspe!
Brzi kolač koji svi vole.
ČOKOLADNI KUGLOF Dekorativna poslastica ukusa koji se pamti za prave sladokusce
Neodoljiv i sladak, oboriće s nogu i one koji ne vole slatko.
ROZEN TORTA Fenomenalna poslastica za sva vremena i prilike, otopićete se od miline
Idealna za svečanu i slavsku trpezu.
PISTAĆ LOPTICE Očaravajući zalogajčići smažu se za tren oka, a ukrasiće svaku svečanu trpezu
Neodoljivi sitni kolači tope se u ustima, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima
Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.
AKO VOLITE KLASIČNE MAFINE OVE ĆETE OBOŽAVATI Kikiriki puter im daje posebnu draž
Neodoljivi zalogajčići nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)