TETKA JOVANKIN KOLAČ Fantastičan kremasti slatkiš, svi traže dodatak!
Ovaj kolač je veliki i odlično je posluženje kada okupljate prijatelje.
Kora:
5 jaja
150 g šećera
8 kašika hladne vode
100 g mlevenih oraha
200 g brašna
1 prašak za pecivo
5 kašika kakaoa
Za fil:
250 g krem sira
200 ml slatke pavlake
3 kašike šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile
Za preliv:
200 ml vode
2 kašike šećera
Za glazuru:
100 g čokolade za kuvanje
100 ml slatke pavlake
Priprema:
Kore: Umutite belanca sa šećerom, pa dodajte jednu po jednu kašiku hladne vode uz mućenje. Zatim dodajte žumanca. Sjedinite i umešajte brašno, orahe, kakao i prašak za pecivo. Sipajte u pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Ohlađenu koru presecite na dva dela ili pecite dve manje kore.
Fil: Umutite krem sir sa šećerom i dodajte vanilu. Posebno umutite slatku pavlaku i pomešajte sa smesom od sira.
Preliv: stavite šećer da se istopi i kad dobije svetlobraon boju sipajte vodu i sjedinite. Isprskajte kore. Nafilujte koru, stavite drugu i kolač nafilujte okolo. Odozgo stavite glazuru od istopljene čokolade sa slatkom pavlakom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
STARINSKA POSLASTICA Kolač od oraha preliven šećernim sirupom, brz i prelep
Jednostavno se pravi, a ima bogat ukus.
SVE PO DVA KOLAČ Biskvitni slatkiš koji je jednostavan za pripremu, a preukusan
Kolač je izdašan, pa ćete imati i za sutra - za slatku užinu ili poslasticu.
U POSLEDNJEM TRENUTKU Mekani kolač sa ratlukom koji se brzo pravi
Ako nemate vremena da stojite pored šporeta satima, ovaj kolač je idealan za vas.
UŽINA U KOJOJ SVI UŽIVAJU Biskvitni kolač sa jabukama, mekan i mirišljav
Može da stoji nekoliko dana.
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)