PERFEKTAN SLATKIŠ BEZ BRAŠNA Čokoladna torta sa lešnicima, preukusno čudo na tanjiru
Podseća na Reform tortu, ali nije. Probajte! Nećete se pokajati
Potrebno je:
- 12 jaja
- 250 g zaslađivača ili smeđeg šećera
- 300 g putera
- 150 g mleka (1.5% m. m.)
- 150 g lešnika
- 45 g griza
- 200 g čokolade za kuvanje
- 100 g mlečne čokolade
- tečni zaslađivač po ukusu
Priprema:
Uzmite 9 od 12 jaja, pa odvojite belanca i žumanca. Od belanaca umutite čvrst sneg, polako dodajući 60 g zaslađivača ili šećera
U čvrst sneg dodajte jedno po jedno žumance, sve vreme muteći mikserom na najmanjoj brzini, zatim 75 g strugane čokolade za kuvanje, griz i jednu kafenu kašičicu tečnog zaslađivača (ako vam nije dovoljno slatko, slobodno dodajte više)
Testo sipajte u okrugli pleh na otvaranje, prečnika 24–25 cm ili neki drugi pleh odgovarajuće veličine. Na dno stavite papir za pečenje, a bočne stranice premažite puterom), pa stavite u rernu zagrejanu na 250 stepeni
Odmah smanjite na 170 stepeni i pecite dok se testo ne odvoji od ivica pleha, najmanje 60 minuta (dužina pečenja zavisi od rerne, a testo treba lepo da naraste, pa da se zatim delimično spusti i zaravni)
Kada je patišpanj gotov, odmah ga izvadite iz pleha. Najbolje je da ga prevrnete na rešetkastu pregradu iz gerne, kako bi se hladio i odozdo i odozgo. Kada se ohladi, presecite ga po horizontali na pola, tako da dobijete dve okrugle kore
Dok se patišpanj peče pripremite fil. Penasto umutite preostala tri cela jaja sa preostalim zaslađivačem , mutite 5 do 7 minuta, dodajte mleko, 100 g omekšale mlečne čokolade i 50 g omekšale čokolade za kuvanje
Kuvajte na pari dok se malo ne zgusne, oko 20 minuta, uz stalno mešanje. ja fil kuvam u loncu za kuvanje mleka, sa duplim dnom u koje se sipa voda. Tako fil ne može da zagori..
Fil ohladite, dodajte mu umućen puter i samlevene lešnike (možete ih usitniti i u električnoj seckalici), dobro promešajte i ostavite u frižider da se fil stegne
Na tanjir za serviranje stavite prvu koru, premažite polovinom fila, zatim stavite drugu koru i premažite ostatkom fila, i odozgo i sa strane
Preostalu čokoladu krupno izrendajte, pa pospite tortu.
BUHTLE SA MAKOM Savršeno se slažu sa šoljom kafe, a bolje od onih iz pekare
Sa sočnim nadevom od maka, ukućani će stajati u redu za još.
POSNA MARKIZA TORTA Nepečena očaravajuća poslastica koja budi sva čula
Ako volite čokoladne poslastice, ovu tortu ćete obožavati.
CIMET KOCKE Brzi desert neodoljivog ukusa od samo 3 sastojka, kremastije niste jeli
Fenomenalan slatkiš osvojiće i one izbirljive.
ROZEN TORTA SA MAKOM Klasik na drugačiji način, ukusa koji se ne zaboravlja
Ako volite klasičnu rozen tortu, ovu sa makom ćete obožavati.
TIRAMISU SA BELOM ČOKOLADOM Još slađi od originala, poći će vam voda na usta
Italijanski klasik na drugačiji način za sve sladokusce.
Komentari (0)