PERFEKTAN SLATKIŠ BEZ BRAŠNA Čokoladna torta sa lešnicima, preukusno čudo na tanjiru
Podseća na Reform tortu, ali nije. Probajte! Nećete se pokajati
Potrebno je:
- 12 jaja
- 250 g zaslađivača ili smeđeg šećera
- 300 g putera
- 150 g mleka (1.5% m. m.)
- 150 g lešnika
- 45 g griza
- 200 g čokolade za kuvanje
- 100 g mlečne čokolade
- tečni zaslađivač po ukusu
Priprema:
Uzmite 9 od 12 jaja, pa odvojite belanca i žumanca. Od belanaca umutite čvrst sneg, polako dodajući 60 g zaslađivača ili šećera
U čvrst sneg dodajte jedno po jedno žumance, sve vreme muteći mikserom na najmanjoj brzini, zatim 75 g strugane čokolade za kuvanje, griz i jednu kafenu kašičicu tečnog zaslađivača (ako vam nije dovoljno slatko, slobodno dodajte više)
Testo sipajte u okrugli pleh na otvaranje, prečnika 24–25 cm ili neki drugi pleh odgovarajuće veličine. Na dno stavite papir za pečenje, a bočne stranice premažite puterom), pa stavite u rernu zagrejanu na 250 stepeni
Odmah smanjite na 170 stepeni i pecite dok se testo ne odvoji od ivica pleha, najmanje 60 minuta (dužina pečenja zavisi od rerne, a testo treba lepo da naraste, pa da se zatim delimično spusti i zaravni)
Kada je patišpanj gotov, odmah ga izvadite iz pleha. Najbolje je da ga prevrnete na rešetkastu pregradu iz gerne, kako bi se hladio i odozdo i odozgo. Kada se ohladi, presecite ga po horizontali na pola, tako da dobijete dve okrugle kore
Dok se patišpanj peče pripremite fil. Penasto umutite preostala tri cela jaja sa preostalim zaslađivačem , mutite 5 do 7 minuta, dodajte mleko, 100 g omekšale mlečne čokolade i 50 g omekšale čokolade za kuvanje
Kuvajte na pari dok se malo ne zgusne, oko 20 minuta, uz stalno mešanje. ja fil kuvam u loncu za kuvanje mleka, sa duplim dnom u koje se sipa voda. Tako fil ne može da zagori..
Fil ohladite, dodajte mu umućen puter i samlevene lešnike (možete ih usitniti i u električnoj seckalici), dobro promešajte i ostavite u frižider da se fil stegne
Na tanjir za serviranje stavite prvu koru, premažite polovinom fila, zatim stavite drugu koru i premažite ostatkom fila, i odozgo i sa strane
Preostalu čokoladu krupno izrendajte, pa pospite tortu.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)