PERFEKTAN SLATKIŠ BEZ BRAŠNA Čokoladna torta sa lešnicima, preukusno čudo na tanjiru

trpeza.rs

07:33

Slatki kutak 0

Podseća na Reform tortu, ali nije. Probajte! Nećete se pokajati

PERFEKTAN SLATKIŠ BEZ BRAŠNA Čokoladna torta sa lešnicima, preukusno čudo na tanjiru
pixabay

Potrebno je:

  • 12 jaja
  • 250 g zaslađivača ili smeđeg šećera
  • 300 g putera
  • 150 g mleka (1.5% m. m.)
  • 150 g lešnika
  • 45 g griza
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 100 g mlečne čokolade
  • tečni zaslađivač po ukusu

Priprema:

Uzmite 9 od 12 jaja, pa odvojite belanca i žumanca. Od belanaca umutite čvrst sneg, polako dodajući 60 g zaslađivača ili šećera
U čvrst sneg dodajte jedno po jedno žumance, sve vreme muteći mikserom na najmanjoj brzini, zatim 75 g strugane čokolade za kuvanje, griz i jednu kafenu kašičicu tečnog zaslađivača (ako vam nije dovoljno slatko, slobodno dodajte više)
Testo sipajte u okrugli pleh na otvaranje, prečnika 24–25 cm ili neki drugi pleh odgovarajuće veličine. Na dno stavite papir za pečenje, a bočne stranice premažite puterom), pa stavite u rernu zagrejanu na 250 stepeni
Odmah smanjite na 170 stepeni i pecite dok se testo ne odvoji od ivica pleha, najmanje 60 minuta (dužina pečenja zavisi od rerne, a testo treba lepo da naraste, pa da se zatim delimično spusti i zaravni)
Kada je patišpanj gotov, odmah ga izvadite iz pleha. Najbolje je da ga prevrnete na rešetkastu pregradu iz gerne, kako bi se hladio i odozdo i odozgo. Kada se ohladi, presecite ga po horizontali na pola, tako da dobijete dve okrugle kore
Dok se patišpanj peče pripremite fil. Penasto umutite preostala tri cela jaja sa preostalim zaslađivačem , mutite 5 do 7 minuta, dodajte mleko, 100 g omekšale mlečne čokolade i 50 g omekšale čokolade za kuvanje
Kuvajte na pari dok se malo ne zgusne, oko 20 minuta, uz stalno mešanje. ja fil kuvam u loncu za kuvanje mleka, sa duplim dnom u koje se sipa voda. Tako fil ne može da zagori..
Fil ohladite, dodajte mu umućen puter i samlevene lešnike (možete ih usitniti i u električnoj seckalici), dobro promešajte i ostavite u frižider da se fil stegne
Na tanjir za serviranje stavite prvu koru, premažite polovinom fila, zatim stavite drugu koru i premažite ostatkom fila, i odozgo i sa strane
Preostalu čokoladu krupno izrendajte, pa pospite tortu.

Komentari (0)

Loading