ŠVARCVALD TORTA Savršena letnja poslastica od čokolade i višanja, osvežava i sladi

Vesna Vukadinović

15:31

Slatki kutak 0

Pravi izbor torte za svečani ručak, jer je izdašna i osvežavajuća.

kulinarski specijaliteti
Shutterstock

Sastojci:

Za kore:

200 g brašna

150 g šećera

8 jaja

1 kašika kakaoa

1 prašak za pecivo

Za fil:

500 g smrznutih višanja (ili iz kompota)

5 kašika gustina

3 kašike šećera

3 kašike višnjevače

800 ml slatke pavlake

50 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Kore: Umutite belanca u čvrst sneg. Žumanca umutite sa šećerom da dobijete svetložutu smesu. Dodajte belanca i kašikom izmešajte. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom. Izmešajte kašikom. Pecite u podmazanom kalupu za tortu u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Ohlađen biskvit presecite na tri dela po debljini – to su tri kore. Poprskajte ih višnjevačom.

Fil: Ostavite šaku višanja za ukrašavanje, a ostale iscedite. U taj sok dodajte vodu da bude 300 ml i stavite sa šećerom da provri. Sjedinite posebno gustin sa 3-4 kašike vode da nema grudvica i sipajte u proključalu tečnost. Kuvajte uz mešanje dok se zgusne pa dodajte višnje i namažite dve kore. Umutite slatku pavlaku. Stavite na tacnu koru sa filom od višanja, namažite slatku pavlaku, preko koru s višnjama, pa slatku pavlaku i završite korom. Celu tortu nafilujte umućenom pavlakom. Ukrasite rendanom čokoladom i višnjama.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading