ČOKOLADNI LEDENI VETAR Kremasta i osvežavajuća kao povetarac po vrelom danu
Čokoladna verzija čuvene torte ledeni vetar je lagana i osvežavajuća kao sladoled a čine je beze kore od belanaca s filom od čokolade a dekorisana je šlagom.
Čokoladni ledeni vetar
SASTOJCI:
5 belanaca
6 kašika šećera
1 kašika sirćeta
Za fil:
10 žumanaca
800 ml mleka
5 kašika kristal šećera
6 kašika gustine
250 g margarina
200 g čokolade
100 g šećera u prahu (ili po ukusu)
250 ml slatke pavlake ili 2 kesice šlaga
PRIPREMA:
Uključite rernu na 120 stepeni da se zagreje. Za to vreme umutiti belanca sa šećerom da se dobije jaka i gusta pena, pa na kraju dodati krem i ponovo umutiti. Belanca prosejte u pleh veličine 30 x 20 cm ako ih pravite jedno po jedno, a ako želite da sušite jedno po jedno, onda u veliki pleh obložen papirom za pečenje.
Potreban je papir. Stavite na 120 stepeni sat vremena da se osuši, a zatim još 30 minuta na 100 stepeni.
Pečenu koru ohladiti. Dok se kora peče kuvati fil. Umutiti žumanca sa granuliranim šećerom i gustinom u malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri. Kada provri, prokuvajte žumance i mešajte dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa vatre, dodati čokoladu i mješati dok se ne otopi. Na kraju staviti kesu ili foliju preko i ostaviti da se hladi. Margarin sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu pa mu dodati pola pudinga, umutiti pa dodati ostatak i opet umutiti. Umutiti slatku pavlaku ili šlag pa ako vam je masa za fil pregusta dodati 2-3 kašike pavlake ili šlaga i opet umutiti. Traba da je fino kremasto. Na prvu koru naneti pola fila, šlag, pa drugu koru, opet fil i ako vam je ostalo šlaga pa dekorisati po želji. Ohladiti pa služiti.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
Komentari (0)