ČOKOLADNI LEDENI VETAR Kremasta i osvežavajuća kao povetarac po vrelom danu

Trpeza/I.V.

21:00

Slatki kutak 0

Čokoladna verzija čuvene torte ledeni vetar je lagana i osvežavajuća kao sladoled a čine je beze kore od belanaca s filom od čokolade a dekorisana je šlagom.

ledeni vetar
Shutterstock

 

Čokoladni ledeni vetar

SASTOJCI:

5 belanaca

6 kašika šećera

1 kašika sirćeta

Za fil:

10 žumanaca

800 ml mleka

5 kašika kristal šećera

6 kašika gustine

250 g margarina

200 g čokolade

100 g šećera u prahu (ili po ukusu)

250 ml slatke pavlake ili 2 kesice šlaga

PRIPREMA:

Uključite rernu na 120 stepeni da se zagreje. Za to vreme umutiti belanca sa šećerom da se dobije jaka i gusta pena, pa na kraju dodati krem i ponovo umutiti. Belanca prosejte u pleh veličine 30 x 20 cm ako ih pravite jedno po jedno, a ako želite da sušite jedno po jedno, onda u veliki pleh obložen papirom za pečenje.
Potreban je papir. Stavite na 120 stepeni sat vremena da se osuši, a zatim još 30 minuta na 100 stepeni.
Pečenu koru ohladiti. Dok se kora peče kuvati fil. Umutiti žumanca sa granuliranim šećerom i gustinom u malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri. Kada provri, prokuvajte žumance i mešajte dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa vatre, dodati čokoladu i mješati dok se ne otopi. Na kraju staviti kesu ili foliju preko i ostaviti da se hladi. Margarin sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu pa mu dodati pola pudinga, umutiti pa dodati ostatak i opet umutiti. Umutiti slatku pavlaku ili šlag pa ako vam je masa za fil pregusta dodati 2-3 kašike pavlake ili šlaga i opet umutiti. Traba da je fino kremasto. Na prvu koru naneti pola fila, šlag, pa drugu koru, opet fil i ako vam je ostalo šlaga pa dekorisati po želji. Ohladiti pa služiti.

Komentari (0)

Loading