ČOKOLADNI LEDENI VETAR Kremasta i osvežavajuća kao povetarac po vrelom danu
Čokoladna verzija čuvene torte ledeni vetar je lagana i osvežavajuća kao sladoled a čine je beze kore od belanaca s filom od čokolade a dekorisana je šlagom.
Čokoladni ledeni vetar
SASTOJCI:
5 belanaca
6 kašika šećera
1 kašika sirćeta
Za fil:
10 žumanaca
800 ml mleka
5 kašika kristal šećera
6 kašika gustine
250 g margarina
200 g čokolade
100 g šećera u prahu (ili po ukusu)
250 ml slatke pavlake ili 2 kesice šlaga
PRIPREMA:
Uključite rernu na 120 stepeni da se zagreje. Za to vreme umutiti belanca sa šećerom da se dobije jaka i gusta pena, pa na kraju dodati krem i ponovo umutiti. Belanca prosejte u pleh veličine 30 x 20 cm ako ih pravite jedno po jedno, a ako želite da sušite jedno po jedno, onda u veliki pleh obložen papirom za pečenje.
Potreban je papir. Stavite na 120 stepeni sat vremena da se osuši, a zatim još 30 minuta na 100 stepeni.
Pečenu koru ohladiti. Dok se kora peče kuvati fil. Umutiti žumanca sa granuliranim šećerom i gustinom u malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri. Kada provri, prokuvajte žumance i mešajte dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa vatre, dodati čokoladu i mješati dok se ne otopi. Na kraju staviti kesu ili foliju preko i ostaviti da se hladi. Margarin sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu pa mu dodati pola pudinga, umutiti pa dodati ostatak i opet umutiti. Umutiti slatku pavlaku ili šlag pa ako vam je masa za fil pregusta dodati 2-3 kašike pavlake ili šlaga i opet umutiti. Traba da je fino kremasto. Na prvu koru naneti pola fila, šlag, pa drugu koru, opet fil i ako vam je ostalo šlaga pa dekorisati po želji. Ohladiti pa služiti.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)