ČOKOLADNI LEDENI VETAR Kremasta i osvežavajuća kao povetarac po vrelom danu
Čokoladna verzija čuvene torte ledeni vetar je lagana i osvežavajuća kao sladoled a čine je beze kore od belanaca s filom od čokolade a dekorisana je šlagom.
Čokoladni ledeni vetar
SASTOJCI:
5 belanaca
6 kašika šećera
1 kašika sirćeta
Za fil:
10 žumanaca
800 ml mleka
5 kašika kristal šećera
6 kašika gustine
250 g margarina
200 g čokolade
100 g šećera u prahu (ili po ukusu)
250 ml slatke pavlake ili 2 kesice šlaga
PRIPREMA:
Uključite rernu na 120 stepeni da se zagreje. Za to vreme umutiti belanca sa šećerom da se dobije jaka i gusta pena, pa na kraju dodati krem i ponovo umutiti. Belanca prosejte u pleh veličine 30 x 20 cm ako ih pravite jedno po jedno, a ako želite da sušite jedno po jedno, onda u veliki pleh obložen papirom za pečenje.
Potreban je papir. Stavite na 120 stepeni sat vremena da se osuši, a zatim još 30 minuta na 100 stepeni.
Pečenu koru ohladiti. Dok se kora peče kuvati fil. Umutiti žumanca sa granuliranim šećerom i gustinom u malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri. Kada provri, prokuvajte žumance i mešajte dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa vatre, dodati čokoladu i mješati dok se ne otopi. Na kraju staviti kesu ili foliju preko i ostaviti da se hladi. Margarin sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu pa mu dodati pola pudinga, umutiti pa dodati ostatak i opet umutiti. Umutiti slatku pavlaku ili šlag pa ako vam je masa za fil pregusta dodati 2-3 kašike pavlake ili šlaga i opet umutiti. Traba da je fino kremasto. Na prvu koru naneti pola fila, šlag, pa drugu koru, opet fil i ako vam je ostalo šlaga pa dekorisati po želji. Ohladiti pa služiti.
PROTEINSKE PALAČINKE SOČNIJE OD KLASIČNIH Osvajaju od prvog zalogaja, a mekane kao pamuk
Ako volite klasične palačinke, ove proteinske ćete da obožavate.
ORASNICE Najlepši starinski slatkiš koji budi nostalgiju, a treba vam samo 4 sastojka
Fenomenalni kolači sa orasima poješće se čim se postave.
SOČNI KOLAČ SA KRUŠKAMA Desert koji se pamti, poći će vam voda na usta
Jednostavni desert oduševiće i one izbirljive.
BANANA HLEB Mekan i mirisan, a još bolji sutradan, za užinu koja se pamti
Savršen spoj hleba i deserta, a ukućani će stajati u redu za još.
MAFINI SA BANANAMA Sočni desert bez šećera i brašna, a mekan kao duša
Brz i jednostavan recept, idealan za iznenadne goste.
Komentari (0)