SUTLIJAŠ PO RECEPTU NAŠIH BAKA Tako jednostavno, a tako neodoljivo, nema ko ga ne voli

Ana Klikovac

09:26

Slatki kutak 0

Doručak i desert koji podseća na detinjstvo...

Sutlijaš
Shutterstock

Recept smo pronašli u kuvaru staroj skoro pola veka, zbog čega je način pripreme pomalo arhaičan. Upravo je to čar!

Pre 50-ak godina pretpostavljalo se da su iskusne domaćice razvile poseban osećaj za procenu, pa fokus nije bio na merenju i temperaturi. Pirinač treba kuvati u mleku na laganoj vatri i povremeno proveravati da li je upio mleko. Naravno, uz nekoliko dodataka, možete ga pretvoriti iz staromodnog doručka u izvanredan desert. U mleko možete dodati mahunu vanile, cimet, rum, kafu, pa čak i otopljenu čokoladu, a zatim umešati suvo voće, orahe, džem, voćne prelive...

Bakin sutlijaš

Sastojci: 100 g pirinča

750 ml mleka

4 kašike šećera

prstohvat soli

voda

Priprema: Prokuvajte pirinač u vodi tri minuta, pa ocedite. Mleko posolite, stavite na vatru i sačekajte da provri, pa dodajte pirinač. Kuvajte na laganoj vatri dok pirinač ne upije mleko i ne mešajte. U vrući pirinač dodajte šećer i pažljivo promešajte viljuškom da zrna ostanu cela.

 

 

Komentari (0)

Loading