NEPREVAZIĐENI KLASIK SRPSKE KUHINJE Torta sa kafom i orahom, generacije su se sladile ovom poslasticom
Šta god ispobavali i koliko god su nam putem Interneta danas dostupne kuhinje različitih zemalja širom sveta, naši čuveni slatki klasici su ono čemu se uvek rado vraćamo
Za kore:
- 3 jaja,
- 60 g šećera,
- 60 g mlevenih oraha,
- 60 g oštrog brašna.
Za fil:
- 0,5 l mleka,
- 3 žumanca,
- 125 g šećera,
- 80 g maslaca,
- 2 pudinga od vanile,
- 2 kašičice kafe.
Torta sa kafom i orasima se priprema na sledeći način:
Za kore odvojite žumanca od belanaca pa žumanca penasto umutite sa šećerom, zatim dodajte brašno i orahe.
Ulupajte čvrst sneg od belanaca kome ćete dodati prstohvat soli.
Kalup obložite papirom za pečenje, smesu podelite na tri jednaka dela i svaki pecite 15-ak minuta na 180 stepeni Celzijusa.
Za kremu umutite žumanca sa praškom za puding i malo mleka pa ostatak mleka zakuvajte sa šećerom i kafom.
Kad provri lagano ulijte smesu pudinga i žumanaca pa kuvajte na tihoj vatri, mešajući, dok se ne zgusne.
Sklonite sa vatre, pokrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi pa zatim ponovo umutite mikserom.
Umutite penasto maslac sobne temperature i sjedinite ga sa kremom.
Na podlogu stavite prvu koru, premažite trećinom kreme, poklopite drugom korom, premažite kremom, poklopite trećom korom pa vrh torte premažite ostatkom kreme.
Ukrasite po želji polutkama oraha.
Možda vas zanima:
NAJGORA GREŠKA KOJA UPROPASTI SVE KOLAČE Kore splasnu, krem bude grozan! 1 savet rešava problem
Da bi testo moglo da naraste, neophodno je da se šećer i puter dobro umute
ELEGANTNA POSLASTICA Torta ptičje mleko je troslojna rapsodija savršanog ukusa
Poznata je pod imenom ptičije mleko, a svi će vam tražiti recept kada prvi put probaju
ČISTO SAVRŠENSTVO Čokoladna torta, kremasta i sočna, sa neodoljivim ukusom prave sreće
Parče čokoladne torte zaista može da osladi i ulepša čitav dan, reći će čokoljupci. Ipak, da bi zadovoljstvo bilo potpuno, ona mora biti napravljena od kvalitetnih sastojaka i prave čokolade
KOLAČ SA MAKOM I VIŠNJAMA Desert mekan kao duša koji budi sva čula
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo koje se odlično slaže sa šoljicom kafe
Napravite ih za doručak, a biće savršene i za večeru.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
Komentari (0)