TORTA SA BELOM ČOKOLADOM I LEŠNICIMA Oduševljava na prvi zalogaj
Napravite tortu sa belom čokoladom i lešnicima. Slatka, kremasta i mekana, obožavaćete je.
Potrebno je
Kore
- 15 belanaca
- 225 g šećera
- 200 g mlevenih lešnika
- 200 g mlevenog keksa
- 1 prašak za pecivo
Fil
- 15 žumanaca
- 225 g šećera
- 80 g gustina
- 2 kašike ekstrakta vanile
- 2 vanil-šećera
- 1 l mleka
- 250 g margarina
- 250 ml slatke pavlake
- 200 g bele čokolade
Dekoracija
- 250 ml slatke pavlake
- 100 g mlevenih lešnika
Priprema
Priprema kore Pet belanaca umutite penasto uz postepeno dodavanje pet kašika šećera. Dodajte 5 kašika mlevenih lešnika, 5 kašika mlevenog keksa i ½ praška za pecivo. Sve sastojke dobro sjedinite. U pleh obložen pek-papirom izručite smesu i ravnomerno je rasporedite. Pecite oko 15 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Ponovite još dva puta isti postupak.
Priprema fila Umutite žumanca sa šećerom. Dodajte malo mleka da se dobije gusta smesa. Dodajte gustin pa umutite smesu da ne bude grudvica. Pripremljenu smesu dodajte u kuvano mleko. Onda dodajte vanilin-šećer i ekstrakt vanile pa kuvajte uz neprestano mešanje dok smesa ne postane gusta. Sklonite sa vatre kuvani fil pa ga prekrijte folijom i ostavite da se prohladi. Dok je fil još mlak dodajte rendanu čokoladu i sjedinite. Ostavite da se potpuno ohladi. Margarin penasto umutite, a zatim umutite ohlađenu slatku pavlaku. Hladnom filu dodajte umućen margarin i sve dobro sjedinite. Zatim, dodajte umućenu slatku pavlaku i sjedinitie smesu. Na kraju, položite na tacnu jednu koru pa nanesite 1/3 fila i ravnomerno razmažite. Još dva puta ponovite isti postupak. Ivice torte zagladite a gornju površinu premažite umućenom slatkom pavlakom. Mlevenim lešnicima ukrasite stranice torte. Ostavite tortu sa belom čokoladom i lešnicima na hladnom mestu bar 12 sati da se učvrsti
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)