TORTA SA BELOM ČOKOLADOM I LEŠNICIMA Oduševljava na prvi zalogaj
Napravite tortu sa belom čokoladom i lešnicima. Slatka, kremasta i mekana, obožavaćete je.
Potrebno je
Kore
- 15 belanaca
- 225 g šećera
- 200 g mlevenih lešnika
- 200 g mlevenog keksa
- 1 prašak za pecivo
Fil
- 15 žumanaca
- 225 g šećera
- 80 g gustina
- 2 kašike ekstrakta vanile
- 2 vanil-šećera
- 1 l mleka
- 250 g margarina
- 250 ml slatke pavlake
- 200 g bele čokolade
Dekoracija
- 250 ml slatke pavlake
- 100 g mlevenih lešnika
Priprema
Priprema kore Pet belanaca umutite penasto uz postepeno dodavanje pet kašika šećera. Dodajte 5 kašika mlevenih lešnika, 5 kašika mlevenog keksa i ½ praška za pecivo. Sve sastojke dobro sjedinite. U pleh obložen pek-papirom izručite smesu i ravnomerno je rasporedite. Pecite oko 15 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Ponovite još dva puta isti postupak.
Priprema fila Umutite žumanca sa šećerom. Dodajte malo mleka da se dobije gusta smesa. Dodajte gustin pa umutite smesu da ne bude grudvica. Pripremljenu smesu dodajte u kuvano mleko. Onda dodajte vanilin-šećer i ekstrakt vanile pa kuvajte uz neprestano mešanje dok smesa ne postane gusta. Sklonite sa vatre kuvani fil pa ga prekrijte folijom i ostavite da se prohladi. Dok je fil još mlak dodajte rendanu čokoladu i sjedinite. Ostavite da se potpuno ohladi. Margarin penasto umutite, a zatim umutite ohlađenu slatku pavlaku. Hladnom filu dodajte umućen margarin i sve dobro sjedinite. Zatim, dodajte umućenu slatku pavlaku i sjedinitie smesu. Na kraju, položite na tacnu jednu koru pa nanesite 1/3 fila i ravnomerno razmažite. Još dva puta ponovite isti postupak. Ivice torte zagladite a gornju površinu premažite umućenom slatkom pavlakom. Mlevenim lešnicima ukrasite stranice torte. Ostavite tortu sa belom čokoladom i lešnicima na hladnom mestu bar 12 sati da se učvrsti
IŠLERI Starinski kolačići po tradicionalnom receptu, kao izmišljeni za uživanje
Neodoljivi kolačići nestaće sa stola odmah.
ŠARLOTA SA JAGODAMA Raskošna poslastica u savršenom kremasto-voćnom spoju, pravi raj za sladokusce
Raspametiće i one izbirljive.
KREM BRULE Francuski penušavi slatkiš kome nije moguće odoleti, a miriše na vanilu
Napravite ovaj fenomenalni desert od vanile, žumanca i slatke pavlake.
ČIZKEJK SA MAKOM SA MERAMA "NA ŠOLJE" Američki klasik na drugačiji način, kremast i osvežavajuć
Soči kolač sa sirom u savršenom spoju sa limunom okrepiće vam dušu i telo.
BAKLAVA SA ČOKOLADOM Još bolja od one klasične, svi će vam tražiti recept
Neodoljivi desert osvojiće i one koji ne vole baklavu.
Komentari (0)