TORTA SA BELOM ČOKOLADOM I LEŠNICIMA Oduševljava na prvi zalogaj

Ivana Pavlović

18:00

Slatki kutak 0

Napravite tortu sa belom čokoladom i lešnicima. Slatka, kremasta i mekana, obožavaćete je.

torta sa belom čokoladom
Shutterstock

Potrebno je

Kore

 

  • 15 belanaca
  • 225 g šećera
  • 200 g mlevenih lešnika
  • 200 g mlevenog keksa
  • 1 prašak za pecivo

Fil

 

  • 15 žumanaca
  • 225 g šećera
  • 80 g gustina
  • 2 kašike ekstrakta vanile
  • 2 vanil-šećera
  • 1 l mleka
  • 250 g margarina
  • 250 ml slatke pavlake
  • 200 g bele čokolade

Dekoracija

  • 250 ml slatke pavlake
  • 100 g mlevenih lešnika

Priprema

Priprema kore Pet belanaca umutite penasto uz postepeno dodavanje pet kašika šećera. Dodajte 5 kašika mlevenih lešnika, 5 kašika mlevenog keksa i ½ praška za pecivo. Sve sastojke dobro sjedinite. U pleh obložen pek-papirom izručite smesu i ravnomerno je rasporedite. Pecite oko 15 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Ponovite još dva puta isti postupak.

Priprema fila Umutite žumanca sa šećerom. Dodajte malo mleka da se dobije gusta smesa. Dodajte gustin pa umutite smesu da ne bude grudvica. Pripremljenu smesu  dodajte u kuvano mleko. Onda dodajte vanilin-šećer i ekstrakt vanile pa kuvajte uz neprestano mešanje dok smesa ne postane gusta. Sklonite sa vatre kuvani fil pa ga prekrijte folijom i ostavite da se prohladi. Dok je fil još mlak dodajte rendanu čokoladu i sjedinite. Ostavite da se potpuno ohladi. Margarin penasto umutite, a zatim umutite ohlađenu slatku pavlaku. Hladnom filu dodajte umućen margarin i sve dobro sjedinite. Zatim, dodajte umućenu slatku pavlaku i sjedinitie smesu. Na kraju, položite na tacnu jednu koru pa nanesite 1/3 fila i ravnomerno razmažite. Još dva puta ponovite isti postupak. Ivice torte zagladite a gornju površinu premažite umućenom slatkom pavlakom. Mlevenim lešnicima ukrasite stranice torte. Ostavite tortu sa belom čokoladom i lešnicima na hladnom mestu bar 12 sati da se učvrsti 

Komentari (0)

Loading