POSNI SITNI KOLAČI ZA SVETOG NIKOLU Nedoljivi rolati, štanglice i bombice oko kojih će se gosti otimati
Sutra je Sveti Nikola, najčešća srpska slava. Obeležava se crvenim slovom, i pada u dane Velikog Božićnog posta. Veliki svetitelj, čudotvorac, zaštitnik pomoraca i siromašnih, umro je 19. decembra 345 godine, pa se zato taj datum slavi. Na taj dan ne valja da se rade kućni poslovi. Pred vama su recepti za 8 posnih kolača za slavsku trpezu.
Bombice od badema
Potrebno je
- 500 g urmi bez koštica
- 150 g mlevenih badema
- 100 g šećera
- 100 g mlevenog posnog keksa
- 1 kesica cimeta
Za dekoraciju
- 50 g seckanih badema
Priprema
Urme iseckajte i potopite u vruću vodu da stoje 5 minuta. Izvadite ih iz vode i izgnječite ili usitnite štapnim mikserom. Dodajte mleveni badem, šećer, keks, cimet. Sve sjedinite da dobijete kompaktnu smesu i pravite kuglice. Svaku uvaljajte u seckane bademe.
Baklava rolnice sa orasima
Potrebno je
- 500 g kora za baklavu
- 150 g šećera
- 500 g mlevenih oraha
- 250 g griza
- 1 prašak za pecivo
Za preliv
- 500 g šećera
- 500 ml vode
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica soka od limuna
Priprema
Za fil izmešajte šećer, griz i prašak za pecivo, pa dodajte 50 ml vode da dobijete ujednačenu masu i podelite na 10 delova. Odvojite 20 kora. Raširite jednu koru, poprskajte uljem, stavite preko drugu koru, poprskajte uljem. Na jedan kraj kore stavite deo fila i čvrsto urolajte. Uradite isto sa ostalim korama i filom da dobijete 10 rolnica. Ređajte ih u podmazan pleh, premažite uljem i isecite na komade dužine 5 cm. Pecite u rerni na 180 stepeni oko pola sata ili dok ne dobiju smeđu boju. Za preliv, stavite oba šećerai vodu da provre, pa kuvajte još 5 minuta i dodajte limu. Vruću baklavu prelijte ohlađenim sirupom.
Rozen torta sa čokoladom i pomorandžom
Potrebno je
- 1 pakovanje rozen kora
- 400 g šećera
- 300 ml vode
- 250 g margarina
- 150 g čokolade
- 200 g mlevenih oraha
- 200 g mlevenog posnog keksa
- 2 pomorandže
Glazura:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja
Priprema
Zamrznute pomorandže sitno narendajte. Kuvajte šećer i vodu oko 5 minuta od kada provri, zatim sklonite sa šporeta i dodajte margarin i čokoladu. Mešajte da se istope pa dodajte orahe i keks. Sjedinite i dodajte izrendane pomorandže. Mlakim filom nafilujte kore. Poslednju ne mažite. Pritisnite kolač teškim plehom ili knjigama i ostavite da se stegne preko noći. Kad se ohladi, prelijte glazurom od istopljene čokolade sa uljem.
Lešnik gnezda
Potrebno je
300 g mlevenog posnog keksa
200 g mlevenih pečenih lešnika
200 g šećera
200 g margarina
250 ml vode
100 g čokolade za kuvanje
Za dekoraciju
100 g mlevenih lešnika
50 g celih lešnika
Priprema
Na tihoj vatri sjedinite vodu, šećer, margarin i čokoladu uz mešanje. Sklonite sa šporeta i dodajte keks i mlevene lešnike. Izmešajte i ostavite da se smesa ohladi. Pravite kuglice veličine oraha, uvaljajte ih u mlevene lešnike i ređajte na poslužavnik. Pstom ili krajem varjače utisnite malo udubljenje odozgo i unutra stavite po lešnik.
Kikiriki bajadera
Potrebno je
250 g margarina
300 g mlevenog posnog keksa
200 g šećera u prahu
300 g kikiriki putera
250 g čokolade za kuvanje
Priprema
Pomešajte keks, istopljen margarin i šećer. Dodajte kikiriki puter (odvojite 4 kašike sa strane) i mutite mikserom da se smesa ujednači. Smesu rasporedite na tacnu u obliku pravougaonika, debljine po želji. Na tihoj vatri istopite čokoladu i odvojen kikiriki puter. Sipajte preko raspoređene smese i ostavite da se stegne.
Toblerone
Potrebno je
300 g posnog keksa
100 g lešnika
200 g margarina
100 g šećera u prahu
150 g čokolade za kuvanje
sok od 1 pomorandže
Priprema
Keks izlomite na krupnije komade, dodajte iseckane lešnike, šećer i izmešajte. U šerpi istopite margarin i čokoladu na tihoj vatri i pomešajte sa smesom od keksa. Izmešajte, dodajte sok od pomorandže i opet promešajte. Po potrebi dodajte još malo keksa ili soka, jer smesa treba da bude gusta. U trouglasti kalup stavite providnu foliju da viri sa obe strane, pa sipajte dobijenu smesu. Preklopite folijom i dobro usitnite rukama. Ostavite da se prohladi, pa stavite u frižider da se stegne. Izvadite iz kalupa, isecite parčiće i poslužite.
Oblanda sa smokvama i orasima
Potrebno je
2 lista velike oblande
500 g suvih smokava
400 g seckanih oraha
400 g šećera
300 ml vode
Priprema
Suve smokve sameljite u blenderu, a orahe sitno iseckajte. U šerpu sipajte šećer i vodu i kada provre, kuvajte još pet minuta. Sklonite sa šporeta i dodajte orahe i smokve. Dobro sjedinite. Vrućim filom premažite list oblande i odozgo stavite drugi list oblande. Malo pritisnite rukama. Pokrijte folijom i pritisnite težim predmetom. Ostavite da tako stoji preko noći, da se stegne. Sutradan isecite na štanglice.
Kocke sa suvim kajsijama
Potrebno je
300 g mlevenog posnog keksa
300 g mlevenih oraha
200 g margarina
100 g bele čokolade za kuvanje
200 g šećera
100 g suvih kajsija
150 ml vode
50 ml ruma
Za glazuru:
150 g bele čokolade za kuvanje
1 kašika ulja
Priprema
Stavite u šerpu vodu, rum i šećer i čim provri sklonite sa ringle. Dodajte orahe, keks, šećer, iseckane suve kajsije i izmešajte. Zatim dodajte istopljeni margarin i čokoladu (posebno ih topite). Dobro izmešajte. Stavite pek papir na pleh i sipajte smesu, a debljinu odredite po želji. Izravnajte odozgo nožem. Za glazuru istopite čokoladu i ulje i nanesite preko kolača. Ostavite da se stegne, pa isecite na štanglice ili kocke.
Možda vas zanima:
POSNE VANILICE Ni malo ne zaostaju za originalom, a mirišu na detinjstvo i bakinu kuhinju
Fenomenalni kolači nestaće sa stola odmah.
NAJLEPŠE A BRZE BOMBICE Posni sitni kolači od različitih sastojaka, ukrasiće svaku slavsku trpezu
Bilo koje da odaberete nećete da pogrešite. Gotove su za čas, a nestaće sa stola odmah.
NAJLEPŠI POSNI KOLAČI Klasici bez premca koji pomeraju granice dobrog ukusa
Bilo koji kolač da izaberete nećete da pogrešite.
POSNI IŠLERI Ni malo ne zaostaju za originalom, a mirišu na nedelju
Neodoljiv desert kada vam se jede nešto slatko.
PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo koje se odlično slaže sa šoljicom kafe
Napravite ih za doručak, a biće savršene i za večeru.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
Komentari (0)