POSNI SITNI KOLAČI ZA SVETOG NIKOLU Nedoljivi rolati, štanglice i bombice oko kojih će se gosti otimati

Ivana Pavlović

13:04

Slatki kutak 0

Sutra je Sveti Nikola, najčešća srpska slava. Obeležava se crvenim slovom, i pada u dane Velikog Božićnog posta. Veliki svetitelj, čudotvorac, zaštitnik pomoraca i siromašnih, umro je 19. decembra 345 godine, pa se zato taj datum slavi. Na taj dan ne valja da se rade kućni poslovi. Pred vama su recepti za 8 posnih kolača za slavsku trpezu.

rozen torta sa čokoladom i pomorandžom
Shutterstock
bombice od badema Shutterstock
 

Bombice od badema

Potrebno je

  • 500 g urmi bez koštica
  • 150 g mlevenih badema
  • 100 g šećera
  • 100 g mlevenog posnog keksa
  • 1 kesica cimeta

Za dekoraciju

  • 50 g seckanih badema

Priprema

Urme iseckajte i potopite u vruću vodu da stoje 5 minuta. Izvadite ih iz vode i izgnječite ili usitnite štapnim mikserom. Dodajte mleveni badem, šećer, keks, cimet. Sve sjedinite da dobijete kompaktnu smesu i pravite kuglice. Svaku uvaljajte u seckane bademe.

baklava sa orasima Shutterstock
 

Baklava rolnice sa orasima 

Potrebno je

  • 500 g kora za baklavu
  • 150 g  šećera
  • 500 g mlevenih oraha
  •  
  • 250 g griza
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv

  • 500 g šećera
  • 500 ml vode
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica soka od limuna

Priprema

Za fil izmešajte šećer, griz i prašak za pecivo, pa dodajte 50 ml vode da dobijete ujednačenu masu i podelite na 10 delova. Odvojite 20 kora. Raširite jednu koru, poprskajte uljem, stavite preko drugu koru, poprskajte uljem. Na jedan kraj kore stavite deo fila i čvrsto urolajte. Uradite isto sa ostalim korama i filom da dobijete 10 rolnica. Ređajte ih u podmazan pleh, premažite uljem i isecite na komade dužine 5 cm. Pecite u rerni na 180 stepeni oko pola sata ili dok ne dobiju smeđu boju. Za preliv, stavite oba šećerai vodu da provre, pa kuvajte još 5 minuta i dodajte limu. Vruću baklavu prelijte ohlađenim sirupom.

Rozen torta sa čokoladom i pomorandžom

Potrebno je

  • 1 pakovanje rozen kora
  • 400 g šećera
  • 300 ml vode
  • 250 g margarina
  • 150 g čokolade
  • 200 g mlevenih oraha
  • 200 g mlevenog posnog keksa
  • 2 pomorandže

Glazura:

  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 2 kašike ulja

Priprema

Zamrznute pomorandže sitno narendajte. Kuvajte šećer i  vodu oko 5 minuta od kada provri, zatim sklonite sa šporeta i dodajte margarin i čokoladu. Mešajte da se istope pa dodajte orahe i keks. Sjedinite i dodajte izrendane pomorandže. Mlakim filom nafilujte kore. Poslednju ne mažite. Pritisnite kolač teškim plehom ili knjigama i ostavite da se stegne preko noći. Kad se ohladi, prelijte glazurom od istopljene čokolade sa uljem.

lešnik gnezda Shutterstock
 

 

Lešnik gnezda

Potrebno je

300 g mlevenog posnog keksa
200 g mlevenih pečenih lešnika
200 g šećera
200 g margarina
250 ml vode
100 g čokolade za kuvanje

Za dekoraciju

100 g mlevenih lešnika
50 g celih lešnika

Priprema

Na tihoj vatri sjedinite vodu, šećer, margarin i čokoladu uz mešanje. Sklonite sa šporeta i dodajte keks i mlevene lešnike. Izmešajte i ostavite da se smesa ohladi. Pravite kuglice veličine oraha, uvaljajte ih u mlevene lešnike i ređajte na poslužavnik. Pstom ili krajem varjače utisnite malo udubljenje odozgo i unutra stavite po lešnik.

kikiriki bajadera Shutterstock
 

 

Kikiriki bajadera

Potrebno je

250 g margarina
300 g mlevenog posnog keksa
200 g šećera u prahu
300 g kikiriki putera
250 g čokolade za kuvanje

Priprema

Pomešajte keks, istopljen margarin i šećer. Dodajte kikiriki puter (odvojite 4 kašike sa strane) i mutite mikserom da se smesa ujednači. Smesu rasporedite na tacnu u obliku pravougaonika, debljine po želji. Na tihoj vatri istopite čokoladu i odvojen kikiriki puter. Sipajte preko raspoređene smese i ostavite da se stegne.

toblerone Shutterstock
 

 

Toblerone

Potrebno je

300 g posnog keksa
100 g lešnika
200 g margarina
100 g šećera u prahu
150 g čokolade za kuvanje
sok od 1 pomorandže

Priprema

Keks izlomite na krupnije komade, dodajte iseckane lešnike, šećer i izmešajte. U šerpi istopite margarin i čokoladu na tihoj vatri i pomešajte sa smesom od keksa. Izmešajte, dodajte sok od pomorandže i opet promešajte. Po potrebi dodajte još malo keksa ili soka, jer smesa treba da bude gusta. U trouglasti kalup stavite providnu foliju da viri sa obe strane, pa sipajte dobijenu smesu. Preklopite folijom i dobro usitnite rukama. Ostavite da se prohladi, pa stavite u frižider da se stegne. Izvadite iz kalupa, isecite parčiće i poslužite.

oblanda sa smokavama i orasima Shutterstock
 

 

Oblanda sa smokvama i orasima

Potrebno je

2 lista velike oblande
500 g suvih smokava
400 g seckanih oraha
400 g šećera
300 ml vode

Priprema

Suve smokve sameljite u blenderu, a orahe sitno iseckajte. U šerpu sipajte šećer i vodu i kada provre, kuvajte još pet minuta. Sklonite sa šporeta i dodajte orahe i smokve. Dobro sjedinite. Vrućim filom premažite list oblande i odozgo stavite drugi list oblande. Malo pritisnite rukama. Pokrijte folijom i pritisnite težim predmetom. Ostavite da tako stoji preko noći, da se stegne. Sutradan isecite na štanglice.

kocke sa suvim kajsijama Shutterstock
 

 

Kocke sa suvim kajsijama

Potrebno je

300 g mlevenog posnog keksa
300 g mlevenih oraha
200 g margarina
100 g bele čokolade za kuvanje
200 g šećera
100 g suvih kajsija
150 ml vode
50 ml ruma

Za glazuru:

150 g bele čokolade za kuvanje
1 kašika ulja

Priprema

Stavite u šerpu vodu, rum i šećer i čim provri sklonite sa ringle. Dodajte orahe, keks, šećer, iseckane suve kajsije i izmešajte. Zatim dodajte istopljeni margarin i čokoladu (posebno ih topite). Dobro izmešajte. Stavite pek papir na pleh i sipajte smesu, a debljinu odredite po želji. Izravnajte odozgo nožem. Za glazuru istopite čokoladu i ulje i nanesite preko kolača. Ostavite da se stegne, pa isecite na štanglice ili kocke.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading