POSNI SITNI KOLAČI ZA SVETOG NIKOLU Nedoljivi rolati, štanglice i bombice oko kojih će se gosti otimati
Sutra je Sveti Nikola, najčešća srpska slava. Obeležava se crvenim slovom, i pada u dane Velikog Božićnog posta. Veliki svetitelj, čudotvorac, zaštitnik pomoraca i siromašnih, umro je 19. decembra 345 godine, pa se zato taj datum slavi. Na taj dan ne valja da se rade kućni poslovi. Pred vama su recepti za 8 posnih kolača za slavsku trpezu.
Shutterstock
Bombice od badema
Potrebno je
- 500 g urmi bez koštica
- 150 g mlevenih badema
- 100 g šećera
- 100 g mlevenog posnog keksa
- 1 kesica cimeta
Za dekoraciju
- 50 g seckanih badema
Priprema
Urme iseckajte i potopite u vruću vodu da stoje 5 minuta. Izvadite ih iz vode i izgnječite ili usitnite štapnim mikserom. Dodajte mleveni badem, šećer, keks, cimet. Sve sjedinite da dobijete kompaktnu smesu i pravite kuglice. Svaku uvaljajte u seckane bademe.
Shutterstock
Baklava rolnice sa orasima
Potrebno je
- 500 g kora za baklavu
- 150 g šećera
- 500 g mlevenih oraha
- 250 g griza
- 1 prašak za pecivo
Za preliv
- 500 g šećera
- 500 ml vode
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica soka od limuna
Priprema
Za fil izmešajte šećer, griz i prašak za pecivo, pa dodajte 50 ml vode da dobijete ujednačenu masu i podelite na 10 delova. Odvojite 20 kora. Raširite jednu koru, poprskajte uljem, stavite preko drugu koru, poprskajte uljem. Na jedan kraj kore stavite deo fila i čvrsto urolajte. Uradite isto sa ostalim korama i filom da dobijete 10 rolnica. Ređajte ih u podmazan pleh, premažite uljem i isecite na komade dužine 5 cm. Pecite u rerni na 180 stepeni oko pola sata ili dok ne dobiju smeđu boju. Za preliv, stavite oba šećerai vodu da provre, pa kuvajte još 5 minuta i dodajte limu. Vruću baklavu prelijte ohlađenim sirupom.
Rozen torta sa čokoladom i pomorandžom
Potrebno je
- 1 pakovanje rozen kora
- 400 g šećera
- 300 ml vode
- 250 g margarina
- 150 g čokolade
- 200 g mlevenih oraha
- 200 g mlevenog posnog keksa
- 2 pomorandže
Glazura:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja
Priprema
Zamrznute pomorandže sitno narendajte. Kuvajte šećer i vodu oko 5 minuta od kada provri, zatim sklonite sa šporeta i dodajte margarin i čokoladu. Mešajte da se istope pa dodajte orahe i keks. Sjedinite i dodajte izrendane pomorandže. Mlakim filom nafilujte kore. Poslednju ne mažite. Pritisnite kolač teškim plehom ili knjigama i ostavite da se stegne preko noći. Kad se ohladi, prelijte glazurom od istopljene čokolade sa uljem.
Shutterstock
Lešnik gnezda
Potrebno je
300 g mlevenog posnog keksa
200 g mlevenih pečenih lešnika
200 g šećera
200 g margarina
250 ml vode
100 g čokolade za kuvanje
Za dekoraciju
100 g mlevenih lešnika
50 g celih lešnika
Priprema
Na tihoj vatri sjedinite vodu, šećer, margarin i čokoladu uz mešanje. Sklonite sa šporeta i dodajte keks i mlevene lešnike. Izmešajte i ostavite da se smesa ohladi. Pravite kuglice veličine oraha, uvaljajte ih u mlevene lešnike i ređajte na poslužavnik. Pstom ili krajem varjače utisnite malo udubljenje odozgo i unutra stavite po lešnik.
Shutterstock
Kikiriki bajadera
Potrebno je
250 g margarina
300 g mlevenog posnog keksa
200 g šećera u prahu
300 g kikiriki putera
250 g čokolade za kuvanje
Priprema
Pomešajte keks, istopljen margarin i šećer. Dodajte kikiriki puter (odvojite 4 kašike sa strane) i mutite mikserom da se smesa ujednači. Smesu rasporedite na tacnu u obliku pravougaonika, debljine po želji. Na tihoj vatri istopite čokoladu i odvojen kikiriki puter. Sipajte preko raspoređene smese i ostavite da se stegne.
Shutterstock
Toblerone
Potrebno je
300 g posnog keksa
100 g lešnika
200 g margarina
100 g šećera u prahu
150 g čokolade za kuvanje
sok od 1 pomorandže
Priprema
Keks izlomite na krupnije komade, dodajte iseckane lešnike, šećer i izmešajte. U šerpi istopite margarin i čokoladu na tihoj vatri i pomešajte sa smesom od keksa. Izmešajte, dodajte sok od pomorandže i opet promešajte. Po potrebi dodajte još malo keksa ili soka, jer smesa treba da bude gusta. U trouglasti kalup stavite providnu foliju da viri sa obe strane, pa sipajte dobijenu smesu. Preklopite folijom i dobro usitnite rukama. Ostavite da se prohladi, pa stavite u frižider da se stegne. Izvadite iz kalupa, isecite parčiće i poslužite.
Shutterstock
Oblanda sa smokvama i orasima
Potrebno je
2 lista velike oblande
500 g suvih smokava
400 g seckanih oraha
400 g šećera
300 ml vode
Priprema
Suve smokve sameljite u blenderu, a orahe sitno iseckajte. U šerpu sipajte šećer i vodu i kada provre, kuvajte još pet minuta. Sklonite sa šporeta i dodajte orahe i smokve. Dobro sjedinite. Vrućim filom premažite list oblande i odozgo stavite drugi list oblande. Malo pritisnite rukama. Pokrijte folijom i pritisnite težim predmetom. Ostavite da tako stoji preko noći, da se stegne. Sutradan isecite na štanglice.
Shutterstock
Kocke sa suvim kajsijama
Potrebno je
300 g mlevenog posnog keksa
300 g mlevenih oraha
200 g margarina
100 g bele čokolade za kuvanje
200 g šećera
100 g suvih kajsija
150 ml vode
50 ml ruma
Za glazuru:
150 g bele čokolade za kuvanje
1 kašika ulja
Priprema
Stavite u šerpu vodu, rum i šećer i čim provri sklonite sa ringle. Dodajte orahe, keks, šećer, iseckane suve kajsije i izmešajte. Zatim dodajte istopljeni margarin i čokoladu (posebno ih topite). Dobro izmešajte. Stavite pek papir na pleh i sipajte smesu, a debljinu odredite po želji. Izravnajte odozgo nožem. Za glazuru istopite čokoladu i ulje i nanesite preko kolača. Ostavite da se stegne, pa isecite na štanglice ili kocke.
Možda vas zanima:
OVSENE KOCKE SA ČOKOLADOM ZA SVETOG NIKOLU Može i dete da ih napravi, a savršenog ukusa
Kremaste i jednostavne, prste da poližete.
POSNE PRINCES KROFNE Ukusom savršeno pariraju originalu, a svi ih vole
Savršene za slavsku trpezu.
MANASTIRSKI KOLAČ ZA SVE PRILIKE Baš ovako ga prave monasi na Hilandaru
Sočan i sladak, i dupla mera je malo.
POSNI MEDENJACI OD KOJIH MIRIŠE CELA KUĆA Gotovi očas posla, a tope se u ustima
Najbolje služite uz čaj ili kafu.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
OVSENE KOCKE SA ČOKOLADOM ZA SVETOG NIKOLU Može i dete da ih napravi, a savršenog ukusa
Kremaste i jednostavne, prste da poližete.
Komentari (0)