RECEPTI ZA 5 POSNIH NOVOGODIŠNJIH TORTI Rapsodija slatkih ukusa, osvajaju ukusom i izgledom
Donosimo vam recept za 5 savršenih posnih torti, idealnih za Novogodišnju svečanu trpezu. Ukrasiće svojim izgledom svaki sto, a još brže nestati sa njega, koliko su ukusne. Kokos torta, kesten, rum, žito ili Švarcvald torta, na vama je da izaberete.
Posna kokos torta
Potrebno je
- 1 l sojinog mleka
- 3 kesice pudinga od vanile
- 120 g margarina
- 100 g posne bele čokolade
- 3 kašike šećera
- 180 g kokosa
- 200 g posnog mlevenog keksa
- 1 pakovanje posnog keksa
- sok od pomorandže
Priprema
Puding sa šećerom pomešajte sa 300 ml mleka tako da ne ostanu grudvice. Dodajte zagrejano preostalo mleko u puding. Zatim kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje, pa sipajte belu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Sklonite sa vatre, pokrijte providnom folijom i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Onda umočite keks u sok od pomorandže i poređajte na kalup. Dodajte umućeni margarin ohlađenom pudingu. Smesu podelite na 2 jednaka dela, pa u jedan dodajte kokos, a u drugi mleveni keks i sjedinite. Sipajte preko keksa u kalup prvo fil sa keksom, pa sa kokosom.Tortu ostavite celu noć u frižideru. Izvadite je iz frižidera, dekorišite po želji i služite. Prijatno !
Posna kesten torta
Potrebno je
Za podlogu
- 300-400 g posnog mlevenog keksa
- 120 g posnog margarina
- 50 g šećera u prahu
- malo biljnog mleka (sojinog, kokosovog, bademovog...)
Za krem
- 200 ml posne slatke pavlake
- 500 g kesten pirea
- 130 g posnog margarina
- 50 g šećera u prahu
Priprema
Rukama umesite sve sastojke za podlogu i rasporedite po dnu tepsije. Umutite mikserom slatku pavlaku. Izmiksajte margarin sa šećerom u prahu u posebnom sudu pa onda dodajte i kesten pire .Sve rasporedite preko podloge. Na kraju, preko krema namažite umućen šlag ili slatku pavlaku. Odozgo ukrasite narendanom čokoladom po želji. Tortu ostavite da prenoći u frižideru.
Posna rum torta
Potrebno je
(za jednu koru, treba vam 3)
- 1 čaša kisele vode
- 1 čaša šećera
- 5 kašike ulja
- 1 kašika kakaoa
- 3 kašike džema po izboru
- 1 kašičica sode bikarbone
- brašno po potrebi
Fil:
- 1 litar vode
- 20 kašika šećera
- 5 pudinga od čokolade
- 200 g čokolade za kuvanje
- bočica ruma
- 1 margarin
- 100 gr šlaga
Sjedinite sve sastojke za koru u pleh obložen papirom za pečenje, pecite na 200 stepeni pa smanjite temperaturu. Potrebno je da ispečete tri kore iste veličine. Ostavite ih da se ohlade a za to vreme pravite fil. Skuvajte puding po uputstvu sa kesice ili onako kako inače kuvate. Dodajte istopljenu čokoladu pri samom kraju kuvanja, pa skinite sa šporeta i mešajte dok se čokolada ne istopi. Umešajte i rum. Ohlađenom filu dodajte penasto umućen maslac. Tortu filujte redosledom kora šlag fil. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal. Dekorišite tortu po izboru.
Posna žito torta (na vodi)
Potrebno je
Za koru
- 250 g meda
- 200 ml piva
- 200 g šećera
- 300 g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
Za fil
- 300 g oraha
- 300 g šećera
- 200 ml vode
- 150 g mlevenog žita
- 1 kesica vanilin šećera
Za dekoraciju
- orasi
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Onda prvo pomešajte brašno, šećer, med i sodu bikarbonu, pa sipajte pivo. Dobro sve sjedinite. Preručite smesu u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Sačekajte pa ohlađenu koru isecite na 4 jednaka dela. Onda sipajte žito u posudu, pa prelijte vrelom vodom. Ostavite bar 2-3 sata pa procedite. Zatim u žito dodajte novu vodu i skuvajte ga. Opet ga ocedite pa izblendajte. Pomešajte u drugoj šerpi šećer i vodu, pa kada krene da vri dodajte žito i kuvajte kratko, uz neprestano mešanje. Dodajte orahe i vanilin šećer. Dobro promešajte. Onda sledi ređanje torte. Prvo koru premažite vrućim filom, pa stavite drugu, opet premažite, pa stavite treću, četvrtu koru. Na kraju, celu tortu premažite filom. Dekorišite seckanim i krupnim orasima.
Posna lešnik torta
Za kore (za jednu koru)
- 200 g brašna
- 7 kašika šećera
- 70 g mlevenih lešnika
- 1 prašak za pecivo
- 2 dcl kisele vode
- 0,5 dcl ulja
Za prvi fil
- 1l posnog mleka
- 10 kašika šećera
- 3 pudinga od lešnika
- 250 g margarina
- 200 g krupno mlevenog pečenog lešnika
Za drugi fil
- 500 ml biljne slatke pavlake
za dekorisanje
- 250 g biljnog šlaga
- 2,5 dcl hladne kisele vode
RUM KOLAČ Brzinski desert koji se ne peče, a mekan kao duša, savršen za hladne dane
Fenomenalan desert osvojiće i one izbirljive.
BRZI LAVA KOLAČ Idealan za početnike u kuhinji i dolazak iznenadnih gostiju, a preukusan
Neodoljivi kolač topi se u ustima, a uspeva svima.
KOLAČ SA MAKOM I VIŠNJAMA Desert mekan kao duša koji budi sva čula
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo koje se odlično slaže sa šoljicom kafe
Napravite ih za doručak, a biće savršene i za večeru.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
Komentari (0)