KROŠTULE Starinska poslastica koja osvaja na prvi zalogaj Imamo tradicionalni recept
Ovaj slatkiš uspeće svima, pa i potpunim početnicima. Toliko su dobre, da stavite odmah duplu meru.
Potrebno je
- 550 g brašna
- 50 g šećera
- 3 žumanaca
- 100 ml ulja
- 500 ml ulja za prženje
- 150 ml mleka
- 100 ml rakije
- korica od ½ limuna
- 1 vanilin šećer
- 1 prstohvat soli
- za posipanje
- 100 g šećera u prahu
Priprema:
Sipajte u posudu šećer, vanilin šećer, mleko, rakiju, ulje i dodajte žumance. Narendajte limunovu koricu i ubacite u posudu. Dodajte so, pa ručno dobro izmešajte smesu. Dodajte brašno, pa sve dobro sjedinite. Prekrijte dobijeno testo providnom folijom i ostavite da odmara 30 min. Razvaljajte testo debljine 5 milimetara na pobrašnjenoj podlozi. Od testa napravite oblik kvadrata, pa ga režite na trake dužine 7 cm. Pojedinačno trake u sredini zarežite nožićem, pa kroz taj otvor provucite jedan kraj testa. Pržite kroštule na srednje jakoj vatri na zagrejanom ulju, dok ne dobiju zlatnu boju, s obe strane. Stavite na ubrus da se ocede od masnoće pa ih, dok su tople, pospite šećerom u prahu.
BEZE TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Zbog nje se krši svaka dijeta
Kremasta i lagana, uzećete parče više.
KOLAČ MEDENO SRCE SAVRŠEN ZA IZNENADNE GOSTE Gotov očas posla, a miluje nepca
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
ORASNICE IZ BAKINE SVESKE ZA NAJLEPŠU SLAVU Klasik koji nikada ne izlazi iz mode
I dupla mera će biti malo.
PESAK TORTA ZA LENJE DOMAĆICE Kremasta poslastica ukusa kao da ste pravili satima
Pravi se maltene sama, a osvaja na prvi zalogaj.
OBLANDA SA SMOKVAMA BUDI NOSTALGIJU Baš ovako su je pravile domaćice u Jugoslaviji
Najbolje služite uz čaj ili kafu.
Komentari (0)