KROŠTULE Starinska poslastica koja osvaja na prvi zalogaj Imamo tradicionalni recept

Ivana Pavlović

17:00

Slatki kutak 0

Ovaj slatkiš uspeće svima, pa i potpunim početnicima. Toliko su dobre, da stavite odmah duplu meru.

kroštule
Shutterstock

Potrebno je

  • 550 g brašna
  • 50 g šećera
  • 3 žumanaca
  • 100 ml ulja
  • 500 ml ulja za prženje
  • 150 ml mleka
  • 100 ml rakije
  • korica od ½ limuna
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prstohvat soli
  • za posipanje
  • 100 g šećera u prahu


Priprema:
Sipajte u posudu šećer, vanilin šećer, mleko, rakiju, ulje i dodajte žumance. Narendajte limunovu koricu i ubacite u posudu. Dodajte so, pa ručno dobro izmešajte smesu. Dodajte brašno, pa sve dobro sjedinite. Prekrijte dobijeno testo providnom folijom i ostavite da odmara 30 min. Razvaljajte testo debljine 5 milimetara na pobrašnjenoj podlozi. Od testa napravite oblik kvadrata, pa ga režite na trake dužine 7 cm. Pojedinačno trake u sredini zarežite nožićem, pa kroz taj otvor provucite jedan kraj testa. Pržite kroštule na srednje jakoj vatri na zagrejanom ulju, dok ne dobiju zlatnu boju, s obe strane. Stavite na ubrus da se ocede od masnoće pa ih, dok su tople, pospite šećerom u prahu.

Komentari (0)

Loading