KROŠTULE Starinska poslastica koja osvaja na prvi zalogaj Imamo tradicionalni recept
Ovaj slatkiš uspeće svima, pa i potpunim početnicima. Toliko su dobre, da stavite odmah duplu meru.
Potrebno je
- 550 g brašna
- 50 g šećera
- 3 žumanaca
- 100 ml ulja
- 500 ml ulja za prženje
- 150 ml mleka
- 100 ml rakije
- korica od ½ limuna
- 1 vanilin šećer
- 1 prstohvat soli
- za posipanje
- 100 g šećera u prahu
Priprema:
Sipajte u posudu šećer, vanilin šećer, mleko, rakiju, ulje i dodajte žumance. Narendajte limunovu koricu i ubacite u posudu. Dodajte so, pa ručno dobro izmešajte smesu. Dodajte brašno, pa sve dobro sjedinite. Prekrijte dobijeno testo providnom folijom i ostavite da odmara 30 min. Razvaljajte testo debljine 5 milimetara na pobrašnjenoj podlozi. Od testa napravite oblik kvadrata, pa ga režite na trake dužine 7 cm. Pojedinačno trake u sredini zarežite nožićem, pa kroz taj otvor provucite jedan kraj testa. Pržite kroštule na srednje jakoj vatri na zagrejanom ulju, dok ne dobiju zlatnu boju, s obe strane. Stavite na ubrus da se ocede od masnoće pa ih, dok su tople, pospite šećerom u prahu.
GURABIJE Sočni slatkiš koji su sve bake znale da prave, a svi vole da ga jedu, donosi duh Dalekog istoka
Mekane i sočne, nema ko vam neće tražiti parče više.
TRILEĆE Fenomenalni desert sa 3 vrste mleka, mekan kao duša
Sočan i kremast kolač, nema ko ga ne voli.
LENJA PITA Omiljeni kolač sa jabukama po receptu bez premca, za savršenu nedelju
Klasik koji s vremenom samo dobija na popularnosti, prste da poližete.
PROTEINSKE PALAČINKE SOČNIJE OD KLASIČNIH Osvajaju od prvog zalogaja, a mekane kao pamuk
Ako volite klasične palačinke, ove proteinske ćete da obožavate.
ORASNICE Najlepši starinski slatkiš koji budi nostalgiju, a treba vam samo 4 sastojka
Fenomenalni kolači sa orasima poješće se čim se postave.
Komentari (0)