KREMASTI KADAIF Neodoljiv i sladak, najbolje odmah stavite duplu meru

Izvor: Ivana Pavlović

09:00

Slatki kutak 0

Jede vam se nešto slatko ali nemate ideju šta da napravite? Imamo predlog za vas. Napravite ovaj fenomenalni kadaif, sočan i sladak.

kremasti kadaif
Shutterstock

Potrebno je

  • 400 g kadaifa
  • 200 g istopljenog putera
  • 3 čaše (200 ml) šećera
  • 3 čaše vode
  • 1 kašika soka od limuna

Za fil:

  • 6 žumanaca
  • 6 čaša mleka
  • 1 čaša šećera
  • 7 kašika griza
  • 2 kašike gustina
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kesice šlaga

Priprema:
Kadaif rastresite i stavite u tepsiju, pospite istopljenim puterom i pecite na 180 stepeni dok ne porumeni, oko 20 minuta. Ostavite da se prohladi. Kuvajte vodu i šećer na umerenoj temperaturi 5 minuta i odmah prelijte kadaif. Ostavite da se ohladi. Žumanca umutite sa šećerom penasto, dodajte griz, gustin, vanilin šećer i mleko. Izmešajte i stavite na tihu vatru da se kuva. Povremeno promešajte, a kada se dobro zagreje stalno mešajte dok se krem ne zgusne (3-4 minuta). Pazite da ne provri. Kad se prohladi stavite preko kadaifa. Odozgo premažite umućenim šlagom prema uputstvu sa kesice.

Možda vas zanima:

kunefe

TURSKI KUNEFE BUDI BAJKU IZ 1001 NOĆI Polizaćete i tanjir koliko je ukusan

19:00

19 jul, 2025

Kulinarski globus

Kunefe, specijalitet najjužnije turske pokrajine Hataj, poslužuje se sveže pripremljen u manjim okruglim kalupima, dekorisan mlevenim pistaćima. Što se sireva tiče, koristi se kozji sir, ali dolaze u obzir svi mladi neutralni sirevi, kao i mladi neslani kajmak. Popularan je u gotovo svim zemljama Bliskog istoka, pogotovo u vreme meseca posta ramazana. Postoje četiri verzije ove poslastice: turska (künefe), grčka (kadaif), jeruslimska (kanafeh) i arapska (knafeh).

Komentari (0)

Loading