KOLAČ OD ĐUMBIRA Lagan i izdašan a neodoljivo ukusan

Ivana Pavlović

18:20

Slatki kutak 0

Svaki zalogaj je sve bolji, zamirisaće vam cela kuća.

kolač od đumbira
Shutterstock

Za koru

  • 1/3 šoljice šećera 
  • 1/3 šoljice omekšalog putera
  • 1 kašika meda 
  • 1 jaje
  • jedna i po šoljica brašna 
  • 2 kašičice đumbira u prahu 
  • pola kašičice sode bikarbone 
  • četvrtina kašičice muskatnog oraha
  • prstohvat soli
  • malo mlevenog karanfilića 
  • 2/3 šoljice nemasnog mleka 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za krem

  • pola šoljice nemasnog krem sira 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile 
  • prstohvat soli
  • jedna šolja i 3/4 šećera u prahu
  • 1 kašičica soka od limuna 

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi puter umutite sa šećerom i, neprekidno muteći, dodajte med i jaje. Pomešajte sve navedene suve sastojke, pa u prethodno umućenu prvu smesu naizmenično dodajte kašiku po kašiku suvih sastojaka i pomalo mleka. Sjedinite dobro smesu pa na kraju dodajte vanilin ekstrakt. Papirom za pečenje obložite manji pleh, pa u njega izručite smesu. Pecite kolač 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zasebno umutite krem sir, vanilin ekstrakt, so, šećer i limunov sok. Drvenom čačkalicom proverite da li je kolač gotov, ako je suva, jeste. Prohlađen kolač secite na kocke i služite uz kašiku krema od sira. Bon appetit!

Komentari (0)

Loading