NAJLEPŠE POSLASTICE SA JAGODAMA Mirišu na proleće i lepo vreme, a tope se u ustima

Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

Slatke i kremaste, nestaće sa stola odmah.

šarlota
Shutterstock

Šarlota, osvežavajuća i neodoljiva
Sastojci:
700 g jagoda
210 g piškota
150 g šećera
1 limun
1 želatin (10g)
10 ml vanile
300 ml mlečne slatke pavlake
Priprema:
Očistite 500 g jagoda i naseckajte ih na polovine. Uzmite dvadesetak piškota i odstranite im jedan kraj (3 cm), kako bi mogle ravno da stoje. U manju šerpu stavite 150 ml vode, 75 g šećera i rendanu koru limuna.  Izblendirajte 400 g jagoda. Želatin pripremite prema uputstvu sa pakovanja, pa ostavite sa strane.  Umutite slatku pavlaku i ostavite je po strani. Iseckane piškote umačite u sirup pa ih postavite u kalup (isečenim delom dole, šećernim delom ka prstenu). Izlijte 1/3 fila od jagoda, poređajte 100 g iseckanih jagoda, pa konačno prelijte ostatkom fila. 

 

Kremasta fantazija s belom čokoladom
Sastojci:
Za biskvit:
4 belanca
4 kašike šećera
4 kašike oštrog brašna
Za fil:
450 g jagoda
150 g šećera
1 kesica želatina
500 g maskarponea
2 kašike šećera u prahu
400 ml slatke pavlake
150 g bele čokolade
Za dekoraciju:
200 ml slatke pavlake
5 jagoda
Priprema:
Za biskvit, od belanaca umutite čvrst sneg uz dodatak prstohvata soli i postepeno dodavanje šećera. Ovu smesu rasporedite u pleh dimenzija 30×20 cm, obložen pek-papirom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 10-15 minuta, odnosno dok blago ne požuti. Želatin rastopite na najslabijoj vatri i ulijte u vruć pire od jagoda. Maskarpone sobne temperature izmiksajte sa šećerom u prahu. Podelite na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte prohlađeni pire od jagoda i ručno lagano izmešajte. Za drugi deo otopite belu čokoladu u mikrotalasnoj i malo je prohladite, pa ulijte u posudu i pažljivo izmešajte

Kapri poslastica, nema manu
Sastojci:
Za koru:
6 belanaca
1 kašika sirćeta
9 kašika šećera
Za fil:
300 g jagoda
1 kesica pudinga od jagode
5 kašike šećera
voda
Za krem:
500 ml mleka
6 žumanaca
4 kašike šećera
5 kašika brašna
pola margarina
100 g šećera u prahu
100 ml slatke pavlake
2 kesice šlaga
Priprema:
Dobro umutite žumanca i belanca, pa izlijte u pripremljen pleh i stavite da se kora suši na 150 stepeni najmanje sat vremena.  Jagode ispasirajte uz dodatak 500 ml vode i stavite da se kuva. Puding razmutite sa šećerom i 100 ml vode, kad provre, dodajte razmućeni puding. Kada mleko provri, ubacite smesu sa žumancima, zakuvajte i promešajte. Umutite margarin sa šećerom u prahu, pa dodajte u smesu s pudingom. Isto tako umutite slatku pavlaku pa dodajte ohlađenom kremu. Na tacni na kojoj će biti torta stavite koru, pa fil, pa krem. 

Čizkejk, prefinjen i spreman za pola sata
Sastojci:
250 g mlevenog keksa po izboru
125 g putera ili margarina
100 ml mleka ili jogurta
500 ml slatke pavlake
400 g mladog sira
200 g šećera u prahu
500 g jagoda
1 kesica želatina
5 kašika kristal šećera
Priprema:
Operite i očistite jagode, pa ih presecite na polovine. U šerpu sipajte 100 mililitara vode, dodajte jagode i pet kašika šećera i kuvajte na srednjejakog vatri. Dok se voće kuva, napravite podlogu. Sjedinite mleveni keks s puteromi mlekom. Umutite slatku pavlaku, dodajte joj mlad sir i šećer u prahu, sve sjedinite mikserom i stavite preko podloge. Dok ovo završite, voće će biti kuvano. Dodajte mu prokuvan želatin, promešajte i prelijte preko belog fila, pa ostavite da se stegne. 

Brzi voćni desert u čaši
Sastojci:
300 g jagoda
250 ml slatke pavlake
150 g krem sira
150 g mlevenog keksa
nana za dekoraciju
1 kašika meda
Priprema:
Očišćene i oprane jagode iseckajte na veće delove. Dobro ohlađenu slatku pavlaku umutite čvrsto, dodajte krem sir i med, i opet kratko mutite da se sjedine sastojci. Pripremite čaše ili činije i na dno svake stavite kašiku i po mlevenog keksa, zatim kašiku i po smese od krem sira i slatke pavlake, pa poređajte seckane jagode. Preko jagoda stavite još smese od krem sira i slatke pavlake, pa ponovo poređajte jagode i ukrasite nanom. Desert stavite u frižider i ostavite najmanje sat vremena. 

Tart s jagodama i maskarpone sirom
Sastojci:
220 g brašna
50 g šećera
1 prstohvat soli
130 g maslaca
1 jaje
korica limuna
Za krem od sira:
2 žumanca
2 kesice vanilin šećera
1 kašičica arome vanile
8 kašika šećera u prahu
300 grama maskarpone sira
2 kašike jogurta
180 ml slatke pavlake
600 g jagoda
1 kašika šećera
sok od jednog limuna

Priprema:
Umutite sastojke za testo i stavite testo da odstoji u frižideru pola sata. Rubovi testa moraju biti visoki 2-3 cm. Testo izbockajte viljuškom i pecite u rerni na 180 Celzijusa oko 25 minuta. Presecite jagode napola, pospite ih šećerom i limunovim sokom, te promešajte i ostavite 30 minuta da odstoji na sobnoj temperaturi. Žumanca promešajte s vanilin šećerom, aromom vanile i dve kašike šećera u prahu, te mutite da dobijete svetlu kremu, a onda dodajte maskarpone sir, jogurt i preostali šećer u prahu i slatku pavlaku. Ohlađeno testo napunite kremom. Jagode poslažite kružno po vrhu i ukrasite listićima bosiljka.


Najsavršenije čokoladne kocke 
Sastojci:
Za biskvit:
6 jaja
6 kašika smeđeg šećera 
4 kašike brašna
2 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo
100 g tamne čokolade 
3 kašike mleka

Za krem:
1/2 l mleka
7 kašika brašna
150 g smeđeg šećera 
2 kesice vanilin šećera
150 g putera
1/2 kg jagoda
Za ganaš:
4 dl slatke pavlake
200 g tamne čokolade 

Priprema:

Izmiksajte žumanca i belanca i izmutite žumanca dok ne postanu penasta.  Doidajte brašno, kakao, rastopljenu čokoladu i mleko. Na kraju umućen šlag od belanaca  Ispačeni biskvit prerežite napola da biste dobili dve kore. Za krem: 2 dl mleka, pa pomešajte sa smeđim šećerom i brašnom. Ostatak mleka skuvajte, i polako ulijte smesu sa brašnom i smeđim šećerom. U ohlađeni krem umešati prethodno izmućen puter. Jagode sitno naseckajte. Za ganaš zagrejte pavlaku za šlag, dodajte čokoladu. Prvu koru biskvita premažite polovinom kreme, složite preko nje jagode, potom jagode prekrijte ostatkom krema, pa poklopite drugom korom biskvita. Sve zajedno prelijte tekućim čokoladnim ganaš kremom. Kolač ohladite na sobnoj temperaturi, a potom u frižideru.

 

Komentari (0)

Loading