SUFLE Očaravajući francuski desert koji je osmislio kuvar ljubavnice Luja XV, a topi se u ustima
Naziv souffle potiče od francuske reči souffler koja znači duvati, naduvati.
Sufle je osmislio francuski kuvar Vinsent de la Šapel, i to ranih 1700-ih godina, koji je između ostalog spremao hranu i za gospođu de Pompadur, ljubavnicu Luja XV. 100 godina kasnije recept je doradio Antoan Bulvilije i objavio u kuvaru „Umetnost kuvanja“ iz 1814. godine.
Potrebno je
- 1 kašika putera
- 1 kašika brašna
- 1/2 šolje mleka (hladno)
- 100 g tamne čokolade (75% kakao)
- prstohvat soli
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 žumance
- 2 belanceta
- 3 kašike šećera
- kakao
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Puterom premažite posudice, pa ih pospite šećerom. Puter istopite u šerpi, dodajte brašno, i pržite minut, uz neprestano mešanje. Pazite da ne zagori. Sipajte hladno mleko pa mešajte dok se smesa malo ne zgusne. Skinite sa šporeta i sipajte čokoladu, pa mešajte dok se ne otopi. Dodajte so, vanilu i pomešajte, pa ostavite par minuta da se prohladi, pa dodajte žumance i sjedinite. Umutite belanca u posudi, dodajte postepeno šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Lagano dodajte belanca i umešajte. Preručite smesu u posude. Poređajte u pleh. Pecite oko 12 do 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pospite sufle kakaom. Bon appetit!
Možda vas zanima:
SUFLE Klasik francuske kuhinje koji je osmislio kuvar ljubavnice Luja XV, a mekan kao duša
Desert koji se topi u ustima, a pravi se brzo i lako.
DOMAĆI KESTEN PIRE Jesenji slatkiš koji budi sva čula, a još bolji od onog iz poslastičarnice
Zamirisaće cela kuća, a osvaja od prvog zalogaja.
ŠVARCVALD ROLAT Fenomenalan desert u drugačijem obliku, po receptu bez mane
Ako volite čuvenu Švarcvald tortu, ovaj recept ćete obožavati.
JESENJI BRAUNI SA BUNDEVOM Zdravi desert koji se pamti, za lepo veče sa prijateljima
Ako volite klasični brauni, ovaj sa bundevom ćete obožavati.
NESKAFE KOLAČ Kremast i izdašan desert sa ukusom omiljenog napitka, za prave kafoljupce
Ako volite kafu i slatko, zašto ne biste oboje spojili u jedan desert?
Tart od krušaka i rogača – Poslastica bogata aromom i ukusom prošlosti
Tart od krušaka i rogača donosi bogatstvo ukusa iz prošlosti, sa savršenom kombinacijom sočnih krušaka i rogača. Zdrava i ukusna poslastica koju će voleti cela porodica.
Pečene dunje sa medom i začinima – Tradicionalni srpski desert koji osvajа mirisom
Pečene dunje su stari domaći recept koji osvaja jednostavnošću, ali bogatim ukusom meda i cimeta. Savršen izbor za hladne dane.
Zdravi keksići sa lavandom i medom – Aromatična poslastica za opuštanje i uživanje
Ovi keksići sa lavandom i medom su savršeni za ljubitelje zdravih, ali mirisnih i aromatičnih poslastica. Jednostavna priprema uz izuzetan efekat na sva čula.
KESTEN TORTA Fenomenalna poslastica sa glavnom jesenjom namirnicom, ukusa koji priča priče
Kremasta i izdašna, najbolje odmah stavite duplu meru.
Komentari (0)