SUFLE Očaravajući francuski desert koji je osmislio kuvar ljubavnice Luja XV, a topi se u ustima
Naziv souffle potiče od francuske reči souffler koja znači duvati, naduvati.
Sufle je osmislio francuski kuvar Vinsent de la Šapel, i to ranih 1700-ih godina, koji je između ostalog spremao hranu i za gospođu de Pompadur, ljubavnicu Luja XV. 100 godina kasnije recept je doradio Antoan Bulvilije i objavio u kuvaru „Umetnost kuvanja“ iz 1814. godine.
Potrebno je
- 1 kašika putera
- 1 kašika brašna
- 1/2 šolje mleka (hladno)
- 100 g tamne čokolade (75% kakao)
- prstohvat soli
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 žumance
- 2 belanceta
- 3 kašike šećera
- kakao
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Puterom premažite posudice, pa ih pospite šećerom. Puter istopite u šerpi, dodajte brašno, i pržite minut, uz neprestano mešanje. Pazite da ne zagori. Sipajte hladno mleko pa mešajte dok se smesa malo ne zgusne. Skinite sa šporeta i sipajte čokoladu, pa mešajte dok se ne otopi. Dodajte so, vanilu i pomešajte, pa ostavite par minuta da se prohladi, pa dodajte žumance i sjedinite. Umutite belanca u posudi, dodajte postepeno šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Lagano dodajte belanca i umešajte. Preručite smesu u posude. Poređajte u pleh. Pecite oko 12 do 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pospite sufle kakaom. Bon appetit!
Možda vas zanima:
NEODOLJIVI ČOKOLADNI SUFLE Desert koji se topi u ustima, a uspeva i početnicima, po receptu bez mane
Savršenog ukusa koji se pamti.
NEODOLJIVI SUFLE OD LIMUNA U savršenom slatko-kiselkastom spoju, topi se u ustima
Kremast i osvežavajući desert, pravićete stalno.
NEODOLJIVI SUFLE U SPOJU SA VOĆEM Mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Fenomenalni desert gotov za 20 minuta osvojiće i one, koji ne vole slatko.
SUFLE Klasik francuske kuhinje koji je osmislio kuvar ljubavnice Luja XV, a mekan kao duša
Desert koji se topi u ustima, a pravi se brzo i lako.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)