ŠNENOKLE Bakin recept za omiljen starinski desert koji se topi u ustima
Šnenokle ili "plutajuća ostrva" su francuski desert koji se pravi od snega od belanaca i vanilinog krema.
Potrebno je
- 4 jaja
- 100 g šećera
- oko 2 l mleka
- 1,5 kašika brašna
- 1 kašičica ekstrata vanile
- 2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca. Umutite mikserom belanca u čvrstu smesu. Sipajte mleko i vanilin ekstrakt u dublju šerpu pa stavite na ringlu da provri. Potom smanjite temperaturu, pa kašikom vadite belanca i pažljivo spuštajte u vruće mleko. Kuvajte šnenokle po minut i po sa svake strane, izvadite iz mleka, i ređajte u činiju. Zasebno, u posudi, umutite žumanca sa šećerom. Zatim dodajte brašno i 2 kašike mleka u kojem ste kuvali šnenokle. Promešajte dobro. Mleko od šnenokli stavite na ringlu da provri, ali smanjite temperaturu. Postepeno dodajte smesu sa žumancima, uz neprestano mešanje, i kuvajte, sve dok se ne zgusne. Skinite sa ringle i ostavite da se malo prohladi. Hladnim prelivom prelijte šnenokle. Ostavite u frižideru da se prohladi. Prijatno!
Možda vas zanima:
ĆUROSI Jednostavna mirisna poslastica koja donosi duh Španije, spolja hrskava, a iznutra sočna
Trebaju vam sastojci koje već imate u kuhinji, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
ŠNENOKLE PO BAKINOM RECEPTU Starinski slatkiš koji budi nostalgiju, a vazdušast i kremast
Fenomenalan desert, za sve svečane prilike i obične dane, kada vam se jede nešto slatko.
ČOKOLADNE ŠNENOKLE Klasik na moderan način koji pomera granice dobrog ukusa
Ako volite klasične šnenokle, ove sa čokoladom ćete obožavati.
KNEDLE OD JABUKA Slatkiš od samo 2 sastojka koja već imate, drugačiji od svega što ste probali
Izdašne i jeftine, a neodoljivo slatke.
KROASAN SA ČOKOLADOM Mekan kao duša i sočan, a idealan za užinu ili desert
Popraviće vam dan u trenu, a odlično se slaže sa kafom.
MEDENO SRCE Jeftin kolač skupog ukusa gotov za 15 minuta, a pogodan i za dane posta
Posni kolač sa čokoladom i džemom idealan je za sve prilike kada vam se jede nešto slatko, ali i svečanu trpezu.
DOMAĆE VANILICE NA STARINSKI NAČIN Prave se uz pomoć jednog važnog sastojka, a najbolje su kad odstoje
Bake su govorile da vanilice moraju biti napravljene sa svinjskom mašću, jer će se samo tako topiti u ustima
REFORMA TORTA Kraljica među srpskim poslasticama u neodoljivom spoju sa orasima
Fenomenalna čokoladna torta, za sve prilike.
ČOKOLADNE AMERIČKE PALAČINKE Još slađe od klasičnih, a tope se u ustima, ovakve do sada niste jeli
Ako volite američke palačinke, njihovu ćokoladnu varijantu ćete obožavati.
Komentari (0)