BAKLAVA Najpoznatiji turski desert koji vole svi, po receptu bez premca

Ivana Pavlović

17:00

Slatki kutak 0

Klasik bez mane pogodan za sve svečane prilike, prste da poližete.

baklava sa pomorandžama
Shutterstock

Potrebno je:

  • 450 g seckanih oraha
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 1 pakovanje kora od tankog testa
  • 1 šolja otopljenog butera
  • 1 šolja belog šećera
  • 1 šolja vode
  • pola šolje meda
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica narendane korice limuna

Priprema:

Rernu zagrejte na 175 stepeni. U jednoj posudi pomešajte orahe i cimet. Kore od testa razvucite i prepolovite da odgovaraju veličini pleha. Potom ih pokrijte vlažnom krpom da ne bi isušile.Stavite 2 lista kora na dno pripremljenog pleha, ih pa četkom obilno premažite otopljenim puterom. Pospite 2 do 3 kašike smese od oraha preko njih. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal, završavajući sa oko 6 listova kora. Baklavu isecite oštrim nožem na 4 duge trake, a zatim dijagonalno 9 puta da dobijete 36 rombova. Pecite oko 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 175 stepeni. U šerpici napravite preliv od šećera i vode. Kad proključa dodajte med, vanilu i koricu limuna; smanjite temperaturu i krčkajte 20 minuta.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading