ZORICIN MINI TART SA BOROVNICAMA MEKAN KAO PAMUK Kao osmišljen za savršen vikend

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovaj neodoljivi voćni desert po receptu Zorice Pešić iz Beograda

mini tart sa borovnicama
privatna arhiva/Zorica Pešić
mini tart sa borovnicama privatna arhiva/Zorica Pešić
 

Piše: Ivana Pavlović

Ako volite voćne slatkiše, ovaj mini-tart sa borovnicama ćete obožavati. Recept je sa nama podelila Zorica Pešić, autorka instagram profila „zlatne ruke slatke muke“. Po struci diplomirani inženjer šumarstva pejzažne arhitekture, talentovana majka troje dece ističe da je kuvanje više od hobija, i da je već odavno preraslo u ljubav. Prve korake u kuhinji napravila je zahvaljujući svojoj baki, a ideju da recepte deli s drugima dobila je od dece, koja su joj i najveća podrška. 

Gde i kada ste prvi put čuli za ovaj recept, i kako ste se odlučili da ga napravite?
- Kod mene je sve slučajno, tako da ja nisam našla recept nego je on pronašao mene. Prijateljica je bila konzument istog i, kako sama kaže, čim ga je probala odmah se setila mene. Fotografisala ga je i od domaćice zatražila recept. Čim sam ga videla i čula njene utiske, znala sam da ga moram probati. Trebala mi je i sopstvena potvrda onoga što sam čula i vizuelno doživela. Vrlo brzo sam nabavila potrebne sastojke, malo proguglala kako to drugi rade i prionula na posao. Naravno da se nisam pokajala, tart je zaista opravdao sva moja očekivanja. 

Koja je tajna savršenog testa za tart?
- Što se tiče samog testa za tart, čini mi se da ga je važnije znati ispeći nego umesiti. Naravno, za kvalitet i punoću ukusa bitni su i provereni sastojci od kojih se testo pravi. Ispoštujte svaki korak u receptu i nema greške. Ukoliko piše da puter treba da bude direktno iz frižidera dobro rashlađen, onda takav mora i biti za željene rezulate. Što se tiče pečenja samog testa, ono mora ostati svetlo, nikako ga nemojte prepeći. 

Da li sastojke za testo sjedinite mikserom ili varjačom?
- Lično, što se tiče pripreme bilo kojeg testa, to najviše volim rukom da odradim. Valjda smo mi ta generacija koja najviše veruje u takav način rada. Naoružajte se strpljenjem i lagano mesite dok se svi sastojci dobro ne sjedine. 

Šta ako se stvore grudvice u testu?
- Ukoliko se i desi da vam se u testu pojave grudvice, to vam je samo pokazatelj da to testo niste dovoljno dobro umesili. Nastavite da mesite testo i grudvice će se razbiti. U suštini testo morate mesiti sve dok ne postane glatko i prestane da se lepi za ruke. Tek tada ga uvijte u foliju i stavite u frižider da se rashladi. 

Da li ste nekada ovaj tart pravili s drugim sastojcima? 
- Naravno, nekada i pored želje niste u mogućnosti da nabavite baš željene sastojke. Ukoliko dobro poznajete kuhinju, onda sigurna sam znate odgovarajuću alternativu za svaki sastojak. Ipak, morate biti svesni da s izmenama nikada ne možete postići identičan ukus, određene zamene jednostavno nikada ne mogu dati potpuni i receptom zamišljeni ukus. Oduvek se jasno razlikovala kopija od originala. 

Da li je moguće ovaj tart napraviti u posnoj varijanti?
- Ne postoji posna alternativa poslastičarskom kremu. Može da se skuva puding s nekim od biljnih mleka, ali to će uvek biti puding ni približno istog ukusa i nikada ne može biti vanil krem.  

Koje je najzahtevnije jelo koje ste do sada napravili?
- Kako sam već napomenula, svoje prve recepte sam dobila i naučila od babe, tako da sam se vrlo rano susrela s jako teškim zadatkom - napraviti testo za pitu i razvući je. Složenost ovog jela se ogleda u tome da vam je i pored najboljeg recepta neophodan osećaj za testo, koji se stiče samo iskustvom (mada će se vaše bake sigurno pohvaliti svojim urođenim, nikad dosad viđenim, talentom). Naravno, nisam iz prvog pokušaja razvila kore za čistu desetku, ali se, neću propustiti da se pohvalim, u startu videlo da mi to ide od ruke.

Koje je vaše omiljeno jelo?
- Veliki sam zagovornik naše tradicionalne kuhinje, tačnije, najviše volim da spremam i jedem jela i poslastice koje još od davnina spremaju naše domaćice. Volim te stare recepte, uglavnom su oni sastavljeni od vrlo pristupačnih namirnica i jednostavni su za pripremu. Moj izbor slanog jela bili bi prženi krompiri, a kod poslastica, kao i kod dece, ne mogu da izaberem favorita, pa bih tu navela salašnjake i lenju pitu.

Koje jelo ne volite da pravite?
- Kako ne volim da jedem džigericu i iznutrice uopšte, tako mi nisu bliski recepti čiji su oni sastavni deo. Ma koliko se u životu trudila da budem inkluzivna i da svemu dam šansu, nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja, odlučila sam da pripremu ovih jela prepustim boljima od sebe. 

Koju poslasticu biste predložili početnicima u kuhinji, koja se jednostavno pravi, a uspeva svima?
- Naša kuhinja je prepuna jednostavnih recepata, vrlo lakih za pripremu, a ja bih izdvojila koh. Ukoliko me sećanje ne vara, rekla bih da je to jedan od mojih početničkih kolača. Dragi moji, ukoliko je uspeo meni, zašto ne bi i vama?


Sastojci:
Za testo:

  • 125 g putera
  • prstohvat soli
  • 4 kašike prah šećera
  • 1 žumance
  • 2 kašike vode
  • 200 g brašna
  • prašak za pecivo

Za vanil krem: 

  • 100 ml mleka
  • 4 kašike gustina
  • 4 žumanca
  • 150 ml mleka
  • 250 ml slatke pavlake
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 125 g putera
  • borovnice ili voće po izboru

Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Iseckajte 125 g dobro rashlađenog putera, dodajte prstohvat soli, zatim 4 kašike prah šećera, 1 žumance, 2 kašike ledene vode i na kraju 200 g brašna i prašak za pecivo (mada može i bez njega). Od svih sastojaka zamesite glatko testo, uvijte ga u foliju i stavite u frižider da se dobro rashladi, minimum sat vremena. Dobro rashlađeno testo rasklagijajte i njime obložite kalup. Ili ukoliko su mini-kalupi, obložite kalupe. Testo izbockajte viljuškom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Sačekajte da se ohladi pa ga izvadite iz kalupa. U 100ml mleka razmutite 4 kašike gustina i 4 žumanca. U šerpu posebno stavite 150 ml mleka i 250ml mlečne slatke pavlake, dodajte 100 g šećera i 1 vanilin šećer i sačekajte da provri. Umešajte razmućen gustin i žumance i skuvajte fil. Gotov fil pokrijte folijom i ostavite da se ohladi. U hladno dodajte 125 g umućenog putera. Dobijenim filom punite tartove, i preko fila dodajte sloj voća po želji. Voće možete staviti sveže ili ga možete skuvati. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading