TANJIN BELI EGIPAT ZA SVE VAŽNE PROSLAVE I DOGAĐAJE Kremasta poslastica puna lešnika oduševiće i najizbirljivije

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovu raskošnu poslasticu sa lešnicima po receptu Tatjane Vujičić iz Beograda

beli egipat torta
Privatna arhiva/Tatjana Vujičić
beli egipat torta Privatna arhiva/Tatjana Vujičić
 

Piše: Ivana Pavlović

 

Kremasta i sočna poslastica, puna lešnika, koja se topi u ustima. Ovim rečima bi mogla da se opiše torta beli Egipat, čiji recept nam je dala Tatjana Vujičić iz Beograda, autorka profila Tanjini kolači. Rodom iz Sarajeva, diplomirala je menadžement, a kuvanje joj je hobi kome se vrlo rado posvećuje. Prednost daje slatkišima, posebno tortama zbog dekoracije. Porodica i prijatelji su joj najveća podrška, ali i degustatori svakog novog jela koje napravi.

 

Gde i kada ste prvi put čuli za ovaj recept i kako ste se odlučili da ga napravite?

- Recept za beli Egipat je dugo stajao rukom zapisan u mojoj svesci, jer mi se dopao. Žao mi je što ne znam čiji je jer ga mnogi svojataju. Odlučila sam pre par godina, uz manje izmene, da ga isprobam i nisam pogrešila. Torta je odličnog ukusa, kremasta, sočna, puna lešnika i topi se u ustima.

 

Da li vodite računa pri pravljenju beze kore da ne bude previše šećera da sneg ne bi pao?

- Beli Egipat nema klasične beze kore kao što ih imaju torte puslica, japanski vetar ili španski vetar. Kod beze kora je vrlo bitno da se ispoštuje recept i da šam od belanaca bude čvrst i dobro umućen da kasnije šećer ne bi cureo iz kora.

 

Kako znate da li je fil od žumanaca dovoljno kuvan?

- Fil od žumanaca se uvek kuva na srednjoj temperaturi, uz neprestano mešanje. Na kraju kuvanja mora da bude gust, gladak, da nema grudvica i kompaktan.

 

Kako dobro umutiti slatku pavlaku da ne bude ni premalo ni previše umućena?

- To je stvar iskustva. Slatka pavlaka ne sme da ostane retka, ali isto tako treba dobro paziti da se ne umuti previše. Čim vidite da je slatka pavlaka čvrsta, prestanite da mutite.

 

Da li ste nekada pravili tortu s drugim sastojcima? S margarinom umesto putera, s drugom vrstom čokolade?

- Torte isključivo pravim sa puterom i prvoklasnom crnom čokoladom, sa velikim procentom kakaoa, jer su neuporedivo ukusnije.

 

Koje je najbrže jelo koje ste spremili?

- Tanasoti, koje preporučujem da probate, a recept se nalazi na mom profilu. Volim i sva ta brza kineska jela, koja sam prilagodila našem podneblju.

 

Koje jelo ste vremenski najduže spremali i koje vam je bilo najkomplikovanije?

- Najduže sam spremala juneća rebra u posebnom pacu, jer se peku 6 do 8 sati na tihoj vatri u rerni, ali vredi svakog truda. Najkomplikovanije mi je bilo sada da napravim bombon ili smokva baklavu, jer ima dosta posla oko nje, ali je preukusna.

 

Koje jelo niste nikad spremali, a voleli biste da probate?

- Često pravim domaći hleb, kiflice, kroasane i sve od testa, ali sa gotovim, kupovnim kvascem. Velika mi je želja da napravim domaći hleb sa starterom koji bih sama uzgajala.

 

Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?

- Najviše volim da pravim slatka jela, ali posebno izdvajam torte zbog dekoracije. Kada su recepti u pitanju, podjednako su mi dragi i instant i komplikovaniji recepti, zavisi od vremena i raspoloženja.

 

Kako ste došli na ideju da napravite naloge sa receptima na društvenim mrežama? Kada je to bilo?

- Uvek sam volela za drage ljude, kada su lepa porodična okupljanja, da spremim razne slatke i slane đakonije. Na jednom takvom okupljanju, pre šest godina na salašu u okolini Sombora, donela sam odluku da otvorim profil Tanjini kolači. Htela sam da provereno dobre recepte podelim i sa drugom ljudima.

 

Torta beli Egipat

Sastojci:

Za kore:

  • 12 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika sitno seckanih ili mlevenih lešnika (po želji)
  • 3 pune kašike gustina

 

Za fil:

  • 750 ml mleka
  • 12 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 8 kašika gustina (110 g)
  • 80 g putera
  • 200 ml slatke pavlake
  • 100 g bele mlečne čokolade

 

Fil II:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 80 g krem sira
  • 100 g seckanih lešnika

 

Priprema:

Umutite belanca u čvrst sneg, pa dodajte postepeno 4 kašike šećera. Kad ste dobili baš čvrst sneg, dodati špatulom kašiku gustina i četiri pune kašike seckanih lešnika. Obložite kalup papirom za pečenje, stavite smesu, pa pecite 20-ak minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Istim postupkom napravite još dve kore (ukupno tri).

Umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte gustin i malo mleka od ukupne količine, pa u ostatku mleka skuvajte fil i dok je vruć staviti belu čokoladu, pa dobro sjedinite. Kuvani fil sipajte u činiji, odozgo premažite puterom da vam se ne uhvati korica, pa ga ostavite da se ohladi. Odvojeno umutite puter, odvojeno slatku pavlaku, pa dodajte ohlađenom filu, prvo puter, slobodno mutite mikserom, a zatim i umućenu slatku pavlaku.

Zasebno umutite slatku pavlaku sa šećerom, zatim dodajte krem sir, pa lešnike. Ako vam se ovaj fil previše stegne, slobodno dodajte kašiku, dve mleka, pa izmešajte dobro špatulom. Filujte sledećim redom: kora, žuti fil, beli fil i tako redom. Odozgo tortu ukrasite po želji.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading