MIRIS KAO IZ NAJBOLJE SVETSKE KUHINJE Recept za sočne šnicle u saftu, tera voda na usta, ne samo da miriše dobro, nego je i ukus ludilo

Nedeljko Tišanović

15:00

U sosu sa 0

Kad se zaželiš toplog, domaćeg obroka koji miriše na detinjstvo i porodična okupljanja, nema boljeg izbora od mesa u saftu.

meso u saftu
Printscreen/YouTube/Kuhinja za 10

Ovo jelo je pravi klasik srpske kuhinje – jednostavno, zasitno i puno ukusa. Bilo da se sprema nedeljom ili radnim danom, kad zalihe iz zamrzivača zovu na upotrebu, svinjsko meso u saftu uvek je dobar izbor. Mekano meso koje se topi u ustima i bogat sos idealan su spoj uz krompir pire, testeninu ili palentu.

U nastavku donosimo proveren recept koji su generacije domaćica pripremale s ljubavlju – bez komplikacija, a s mnogo ukusa.

Sastojci:

  • 600 g svinjskog mesa (but ili plećka, sečeno na kocke)
  • 1 glavicacrnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 lovorov list
  • 1 kašika paradajz pirea ili 100 ml soka od paradajza
  • So i biber po ukusu
  • 2-3 kašike ulja ili masti
  • 500 ml supe ili vode
  • Prstohvat sušenog timijana ili majčine dušice (opciono)

Priprema:

  • Priprema mesa i povrća: Svinjsko meso operite i isecite na jednake kocke. Luk i beli luk sitno naseckajte, a šargarepu isecite na kolutove ili polukrugove.
  • Dinstanje luk: U većem loncu zagrejte ulje ili mast, dodajte crni luk i dinstajte dok ne postane staklast. Zatim dodajte beli luk i šargarepu, pa sve propržite još par minuta.
  • Dodavanje mesa: Ubacite meso i pržite ga dok ne pobeli sa svih strana. Dodajte brašno i mešajte dok se blago ne zapeče, a zatim ubacite alevu papriku i odmah dolijte malo supe ili vode da ne zagori.
  • Kuvanje safta: Dodajte paradajz pire, lovorov list, so, biber i začine po želji. Sipajte preostalu tečnost, poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 60–90 minuta, dok meso ne omekša, a saft se lepo zgusne.
  • Saveti:

    • Ako želite bogatiji ukus, umesto vode koristite domaći bujon ili supu od kostiju.
    • Meso možete zameniti piletinom, teletinom ili junetinom, samo prilagodite vreme kuvanja.
    • Za jači miris safta, pred kraj kuvanja možete dodati malo seckanog peršuna ili ruzmarina.

    Predlog za serviranje:

    Najlepše ide uz kremasti pire krompir, domaću testeninu ili čak uz kukuruznu palentu, uz dodatak kiselo mleko ili salatu od kiselog kupusa.


    Bonus video: 

    @moja.trpeza Mekike Sastojci: 400 g brašna 1 jaje 1 čaša jogurta (oko 180–200 ml) 1 kvasac (10 g) 1 kašičica soli Malo ulja (za testo) Ulje za prženje Priprema: 1. U činiji pomešaj brašno, kvasac i so. 2. Dodaj jaje, jogurt i malo ulja. 3. Umuti sve sastojke i zamesi mekano, glatko testo. 4. Pokrij testo i ostavi da odmori 15–20 minuta. 5. Razvuci testo na pobrašnjenoj podlozi i iseci na pravougaonike ili oblike po želji. 6. Prži u dubokom, dobro zagrejanom ulju sa obe strane dok ne porumene. 7. Vadi na papir da upije višak ulja #mojatrpeza #trpeza #kuhinja #kuhinjarecepti #viral_video #viral #mekike #mekikezadorucak ♬ original sound - Moja Trpeza

     

    Komentari (0)

    Loading