Piše: Ivana Pavlović
Ako volite tradicionalne poslastice kakve su pravile naše bake, oko kojih se vredi pomučiti ali su neponovljivog ukusa, onda je margareta torta prvi izbor za vas. Recept nam je dala Sanja Mandić iz Pančeva, autorka Instagram stranice i Jutjub kanala “sanjamandicsanjinedjakonije”. Iako nije profesionalna kuvarica, ima nesporan talenat, o čemu govori i ogromna podrška pratilaca koju Sanja ima na društvenim mrežama Instagram i Jutjub. Po profesiji je ženski frizer, a ljubav prema kuvanju su joj usadile mama i baka. Iako voli da pravi peciva, pite i razna jela, najveća slabost joj je priprema torti i kolača. Suprug i sin su joj najveća podrška.
Kada ste prvi put čuli za ovu prelepu tortu?
- Pre četrdeset godina, moja mama je ovu tortu pravila uvek za značajna dešavanja, tako da još iz detinjstva pamtim ovu tortu. Sada sam je pravila za jubilarni rođendan moje sestre. Torta je veoma bogata, fenomenalnog ukusa, za sve ljubitelje tradicionalnih torti oko kojih se mora malo pomučiti u pripremi.
Kako da fil uvek uspe?
- Tajna savršenog fila je u strpljenju, pažnji i ljubavi prema tortama. Ako se posvetite onom što radite, uspeh neće izostati.
Kako znate da je fil od žumanaca dovoljno kuvan?
- Fil od žumanaca se kuva na pari, gotov je kada dostigne gustinu meda, potrebno je oko 20 minuta kuvanja.
Šta da radimo ako kora pukne prilikom pečenja?
- Ako kora pukne prilikom pečenja, ništa strašno, kada se torta nafiluje to se ne primećuje. Sve se lepo složi, nafiluje i bude odlično. Zato početnicima savetujem da kore peku na pek-papiru.
Da li kore premazujete vrućim ili hladnim filom?
- Kore premazujem hladnim filom, svakako se fil mora ohladiti pre dodavanja maslaca.
Da li ste je nekada pravili s drugim sastojcima?
- Filova ima raznih, kuvaju se u mleku s gustinom, pudingom, dodaje se čokolada, može i bez čokolade. Svaki fil ima svoj ukus i prilagođen je receptu koji pravimo, važno je dobro ukuvati fil.
Koje je jelo od svih koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?
- Možda mi je najzahtevnija bila grčka musaka, priprema je dugotrajna i zahtevna, ima mnogo segmenata u pripremi, zahteva vreme, ali trud se veoma isplati.
Da li ste nekada napravili jelo koje vam nije uspelo, pa ste morali da ga bacite?
- Nemojte verovati nikome ko kaže da da mu se nikada nije dogodio neki peh. Naravno da mi se desilo da pogrešim, ali na greškama se uči i usavršava znanje.
Koje jelo nikad niste spremali, a voleli biste da probate?
- Nikada nisam spremala crni rižoto, baš bih volela da probam to neobično i pomalo zagonetno jelo.
Koje je prvo jelo koje ste napravili?
- Sećam se, imala sam trinaest godina, moje prvo jelo koje sam napravila bila je pečena piletina s krompirima u rerni. Ukućani su me pohvalili i bila sam presrećna.
Da vam dolaze na novogodišnju večeru, koje predjelo, glavno jelo i desert biste im napravili da ih impresionirate?
- Kada bi mi dolazili značajni gosti, spremala bih im samo našu domaću tradicionalnu hranu, nikako strane recepte iz drugih zemalja. Počela bih od bogatog predjela - suhomesnati domaći specijaliteti, pihtije, pite, proja, urnebes salata, kiseo kupus, kajmak. Glavno jelo - čorba, sarma, pečenje, roštilj, sač, sezonske salate. Desert - reforma torta i krempita.
Koju poslasticu biste predložili našim čitaocima za novogodišnje veče?
- Za novogodišnje veče najradije preporučujem našu tradicionalnu i jednostavnu poslasticu koju svi obožavamo, to je predivna i neponovljiva krempita.
Sastojci:
Kora:
7 belanaca, 7 kašika šećera, 7 žumanaca, 7 kašika pečenih mlevenih lešnika, 2 kašike prezli.
1 fil:
5 žumanaca, 3 vanil šećera, 5 kašika šećera, 5 kašika oštrog brašna, 500 ml mleka, 100 g čokolade za kuvanje.
2 fil:
5 žumanaca, 5 kašika šećera, 3 vanil šećera, 6 kašika oštrog brašna, 600 ml mleka.
Grilijaš:
150 g šećera
150 g pečenih lešnika
Priprema:
Istopite šećer, pomešajte lešnike i izlijte na pek-papir da se ohladi. Potom ga sameljite. Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi umutite smesu za koru pa je sipajte u pleh obložen pek-papirom. Pecite 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pečenu koru uvijte u krpu kao rolat. Ovako ispecite tri kore. Ukuvajte fil kao puding, ohladite i sjediniti sa 150 g putera, dodajte grilijaš i izmešajte. Ovim filom nafilujte tri rolata pa ih stavite u zamrzivač da se stegnu, neka stoje dok se ne napravi žuti fil. Ukuvajte fil kao puding, kada se ohladi, sjedinite sa 150 g putera. Posebno umutite 200 ml slatke pavlake pa dodajte u žuti fil i izmutite mikserom. Izvadite rolate iz zamrzivača, od svakog rolata isecite 15 parčića. Jedan rolat je za jedan red. Filujte redosledom:
Red rolata 3 x 5 - žutim filom popunite praznine - drugi red rolata - žuti fil - treći red rolata - žuti fil. Tortu ukrasite po želji belim ili čokoladnim šlagom.
Komentari (0)