Napravite savršene rolnice od lisnatog testa po receptu kulinarske blogerke Marine Ćosić Pejić

Slatko pecivo sa cimetom je idealno posluženje uz šolju kafe ili čaja u jesenjim danima. Nisu vam potrebni neki specijalni sastojci, samo malo dobre volje. Jednostavni su za pripremu, a toliko su mirišljavi, mekani i ukusni da im niko ne odoleva. Zato se odmah bacite u kuhinju i pustite da miris svežeg peciva osvoji svaki njen kutak, ali i srca vaših članova porodice. Sigurno će vam uspeti ako pratite uputstva kulinarske blogerke Marine Ćosić Pejić iz Smederevske Palanke koja živi u Beču. Ona je autorka Instagram stranice „Mama kuva sa bebom“ na kojoj za više od 49.000 pratilaca objavljuje recepte za slatke i slane đakonije.

Koju vrstu brašna je najbolje koristiti za ovo pecivo?
- Uvek koristim glatko brašno tip 400, za sva peciva, i slatka i slana. Po mom mišljenju od tog brašna peciva budu najmekša.
Da li se umesto istopljenog putera može u testo staviti ulje?
- Da, uvek umesto putera možete staviti ulje, to neće promeniti strukturu i mekoću testa.
Da li umesto svežeg kvasca može da se stavi suvi?
- Naravno, ja više volim da stavim sveži kvasac. Ali suvi kvasac iz kesice je takođe odličan, a za ovaj recept je jedna kesica dovoljna.
Kakvo testo treba da bude kada se umesi?
- Testo treba da bude glatko i mekano. Ne treba da se lepi za prste, ali pazite da ne bude tvrdo.
Koliko dugo treba da stoji da naraste?
- Testu je obično dovoljno oko 45 minuta do 1 sat da naraste. Zavisi od toga da li je toplo u prostoriji u kojoj stoji. Obavezno činiju sa testom pokrijte providnom folijom, a preko stavite krpu. To će pospešiti nadolaženje testa.
Koja je tajna mekih vazdušastih pužića?
- Bitno je da ispratite svaki korak pravljenja. Prvo, kvasac treba lepo da nadođe, potom testo, a na kraju gotovi pužići u plehu treba da odstoje 20-30 minuta. Kada kvasac i testo fino narastu ne možete da pogrešite.
Opišite kako se naprave pužići.
- Testo treba razvući u pravougonik. Ne previše tanko, otprilike kao za štrudlu. Premazati ga filom i lagano uviti u rolat. Potom seći parčiće debljine 2-3 cm i ređati u pleh. Bitno je da koristite oštar nož kako biste lepo isekli pužiće sa ravnom ivicom.
Da li može da se stavi neki drugi fil?
- Naravno, testo možete da nafilujete kremom ili džemom, ili umesto lešnika da stavite mak, orahe, cimet.
Da li se preliv sipa na hladne ili tople pužiće?
- Preliv se sipa preko ohlađenih pužića, a i on treba da bude hladan, odnosno mleko od koga se preliv pravi.
Pužići sa lešnikom
Sastojci:
430 g brašna
200 ml mleka
50 g putera
½ kocke svežeg kvasca
2 kašike šećera
2 vanil šećera
1 kašika brašna
1/2 kašičice soli
1 jaje
Fil:
100 g mlevenog lešnika
130 g sitno seckanog lešnika
9 kašika mleka
4 kašike šećera
1 kašičica cimeta
2 vanil šećera
Malo muskatnog oraha
Preliv:
70 g šećera u prahu
2 kašike mleka
Premaz:
2 žumanca
Malo ulja
Priprema:
Kvasac usitnite i dodajte 100 ml toplog mleka, 2 kašike šećera i kašiku brašna. Promešajte i ostavite da se aktivira. Tada dodajte preostalu količinu mleka, vanilin šećer, so, jaje, otopljeni puter i postepeno dodajte brašno. Umesite testo, pokrijte i ostavite da naraste. Za fil sve sastojke pomešajte. Naraslo testo razvucite u pravougaonik. Premažite ga filom i uvijte u rolat. Isecite na parčiće debljine 3 cm. Poređajte u pleh obložen pek papirom, pa pleh uviijte providnom folijom i ostavite da pužici rastu 30 minuta. Žumanca umutite sa uljem i premažite pužiće. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Kada se pužići ohlade, šećer u prahu pomešajte sa mlekom pa sipajte preko njih.

ANDRIJANINA BRZA KEKS TORTA Nepečena poslastica nestaće sa stola odmah
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Andrijane Vujović iz Beograda

PICA OD KROMPIRA JOŠ BOLJA OD KLASIČNE Super izbor za lepo druženje sa prijateljima
Sočna i drugačija, nemoguće joj je odoleti.

DOMAĆI MAJONEZ Zdraviji i ukusniji od onog kupovnog, a treba vam samo pola minuta
Dodaće na ukusu svakom jelu.

BEŠAMEL SOS Super ide uz meso i povrće i daje šmek svakom jelu
Dodajte uz ćufte i uživajte u ukusnom jelu.

SANDRINA TORTA BELI ANĐEO SAVRŠENA ZA USKRS Kremasta i svečana, nema ko će ostati na samo jednom parčetu
Napravite ovu kremastu poslasticu po receptu Sandre Bojović iz Mladenovca
Komentari (0)