MARININA ROLOVANA TORTA JE HIT Po proverenom receptu autorke bloga Marinina kuhinjica
Napravite ovu laganu a fenomenalnu poslasticu po receptu Marine Dekan iz Nemačke
![rolovana torta](/data/images/2024-03-01/79062_c2bbe11d-f0e2-45a5-8bc9-e6120293e2e9_f.jpg?timestamp=1709247600)
![rolovana torta](/data/images/2024-03-01/79061_img-9035_orig.jpg?t=1709281362)
Piše Ivana Pavlović
Torta neobičnog izgleda napravljena od biskvita i šumskog voća oduševiće i one koji ne vole voćne deserte. Blago kiselkast ukus pravi balans sa nežnim, kremastim sastojcima, a recept nam je dala Marina Dekan koja vodi blog Marinina kuhinjica, gde sa svoji pratiocima deli ukusne recepte i ljubav prema pripremi hrane.
Marina od 2020. godine živi u Nemačkoj, završila je kuvarsku školu, a ova talentovana majka dvoje dece odmalena volela da uči tajne kulinarskog zanata, posebno kada su u pitanju kolači i torte.
Kada ste prvi put čuli za ovaj recept, gde ste ga probali?
- Ovaj recept sam prvi put videla na nekom stranom sajtu. Svidelo mi se što je izgledalo veoma dekorativno i zanimljivo, a lagano za pripremu.
Da li je potrebno umeće da se dobije takav oblik torte?
- Nije potrebno umeće da bi se ova torta napravila, potrebno je samo da se prate uputstva iz recepta.
Da li ste je nekada pravili s drugim sastojcima?
- Da, pravila sam ovu tortu u kombinaciji čokolade i narandže, što je totalno drugačije od ove nežne kombinacije sa šumskim voćem.
Da li može da se koristi neka druga vrsta brašna?
-Moglo bi da se koristi bilo koje integralno brašno ili možda čak I kokosovo brašno.
Da li je moguće ovu tortu napraviti u slanoj verziji, I ako jeste, kako biste je napravili, s kojim sastojcima?
- Napravila bih slani biskvit, pomešala majonez, pavlaku i parmezan, pa time premazala biskvite, zatim složila šunkaricu, narendan sir i kuvana jaja. Tortu bih zarolala i odgore ukrasila cvetićima od kuvanih jaja i maslinama. Ispala bi jako ukusna.
Kada bi vas neko pitao da mu rečima opišete ukus ove torte, kako biste ga opisali?
- Savršenstvo ukusa, prvo se oseti biskvit zatim divna krema i kiselkast ukus šumskog voća, zaista savršen spoj.
Kada i kako je počela vaša ljubav prema kuvanju?
- Moja ljubav prema kuvanju postoji još odmalena, uvek me je zanimalo šta i kako se sprema, a pogotovo slatkiši.
Kada ste odlučili da napravite profil na društvenim mrežama?
- Ideja je došla od prijateljice, pa sam prvo napravila na Fb stranicu, zatim grupu i onda Instagram. Moja stranica na Instagramu nastala je par meseci nakon mog dolaska u Nemačku 2020. godine.
Koje je vaše omiljeno jelo?
- Moje omiljeno jelo je riblji paprikaš.
Koje jelo ne volite da pravite?
- To je zaista teško pitanje, ali eto neka bude jelo sa morskim plodovima, jer ne volim da ih jedem.
Rolovana torta
Sastojci:
Za biskvit
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 vanil šećer
Za fil
250 ml slatke pavlake
3 kašike kondenzovanog mleka
100 g krem sira
Dodatno
džem od jagoda
voće za ukrašavanje
Priprema
Odvojte belanca od žumanaca, pa belanca ulupajte sa šećerom i vanilinim šećerom u čvrst šam. Smanjite brzinu miksera pa dodajte jedno po jedno žumance, zatim brašno pomešano sa praškom za pecivo. Na tepsiju veličine rerne stavite pek-papir pa izlijte smesu i rasporedite. Pecite oko 20 minuta, pa ostavite da se prohladi. Za to vreme pripremite fil. Stavite slatku pavlaku u posudu pa mutite dok ne bude čvrsta, zatim dodajte kondenzovano mleko i krem sir. Mutite još malo. Onda biskvit premažite džemom od jagoda, pa preko toga premažite pripremljenim filom. Isecite biskvite na trake ali popreko. Urolajte traku, pa slažite jednu na drugu i rolajte. Dekorišite voćem ili po želji.
![gvakamole sos](/data/images/2024-07-18/94540_gvakamole-sos_f.jpg)
GVAKAMOLE SOS Biser meksičke kuhinje u kombinaciji ukusa bez premca
Možete da mažete na tost, služite kao prilog uz čips ili dodajte ribi ili mesu.
![voćni paša lokum](/data/images/2024-07-18/94538_image2_f.jpeg)
MAJIN VOĆNI PAŠA LOKUM SE TOPI U USTIMA A trešnje mu daju posebnu čar
Napravite čuveni turski desert u sočnoj varijanti sa trešnjama ili višnjama, po receptu Maje Vujčić iz Beograda.
ZORKIN ŠARENI HLEB OBOŽAVAJU DECA Preukusan i dekorativan, a svež i treći dan
Pripremite ovaj dekorativni hleb po receptu Zorke Gemović iz Sremske Kamenice
![tartar sos](/data/images/2024-07-11/93756_shutterstock-2143947197_f.jpg)
TARTAR SOS Francuski delikates koji se savršeno slaže sa ribom i morskim plodovima
Još bolji od kupovnog, uživaćete u svakom zalogaju.
GORDANINA ŠEHERZADA BUDI BAJKU IZ 1001 NOĆI Ne peče se i gotova začas, a neodoljiva
Napravite ovu čarobnu nepečenu poslasticu po receptu Gordane Jovanović iz Rume.
Komentari (0)