KARAĐORĐEVA ŠNICLA Po originalnom kafanskom receptu, klasik bez premca od 1956. godine
1956.godine kuvar Milovan Mića Stojanović napravio je Karađorđevu šniclu.
![trpeza](/data/images/2023-06-22/57754_kara_f.png?timestamp=1716415200)
Potrebno je
- meso po izboru
- zreli kajmak (mladi se brže topi i ima slabiji ukus)
- jaja
- prezla
- oštro brašno
- so
- biber
Priprema:
Za Karađorđevu šniclu podjednako je ispravno ako se koristi i junetina i svinjetina. Najbolje bi bilo koristiti file kao naj mekše meso koje se brzo peče ali je dovoljno dobro i meso buta koje je odmašćeno i sa kog su odklonjene sve žilice. Savršeno bi bilo da nabavite velike šnicle i da se sve umota u jednom komadu ali ako to nije moguće tu su čačkalice da pomognu da se rolovano meso koje je u komadima lepo učvrsti. Šniclu dobro izlupamo batom za meso, da bude što tanja. Obratite pažnju da vam ivice budu još tanje da bi se lepše slepile. Što je deblja šnicla to postoji veća verovatnoća da će meso prilikom prženja unutar rolata ostati sirovo. Zato meso mora biti maksimalno tanko i po mogućnosti što pravilnijeg oblika. Meso blago posolimo (u zavisnosti od slanosti kajmaka) i pospemo krupnim sveže mlevenim biberom pa bogato napunimo starim kajmakom. Meso zatim uvijemo kao palačinku naguravajući krajeve ka unutra da fil ne bi iscureo tokom pečenja. Ukoliko niste sigurni da je sve savršeno čvrsto ojačajte sa čačkalicama. Rolat zatim uvaljamo u brašno. Brašnasti rolat zatim uvaljamo u jaja koja smo ulupali sa prstohvatom soli. Nakon jaja rolat uvaljamo u prezle (krušne mrvice). Ukoliko volite deblju koricu kod paniranja ponovite još jednom postupak bez brašna, tj. nakon valjanja u prezlu ponovo vratite rolat u jaja pa opet u prezle. Meso pržimo u što više ulja na srednje jakom plamenu. Ukoliko ga pečete na jakom plamenu panaža će brzo poprimiti boju a meso će ostati sirovo a ukoliko jako smanjite plamen panaža će polako poprimiti boju, a meso će previše upiti ulje i punjenje će iscuriti. Zato srednja jačina plamena, rolat pržimo sa svih strana dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Gotov rolat ocedimo pažljivo od ulja i odložimo na nekoliko slojeva papirnog ubrusa. Prilog naravno spremate po želji i ukusu. Po starom i originalnom receptu Karađorđeva šnicla se preliva tartar sosom uz dodatak kriški limuna. Prijatno!
Možda vas zanima:
![bečka šnicla](/data/images/2023-03-08/48292_mark-konig-myfbm2qyf4o-unsplash_f.jpg)
BEČKA ŠNICLA Slasno i hrskavo jelo po receptu kafanskih majstora
Sočno jelo držaće vas dugo sitim.
![karađorđeva šnicla](/data/images/2024-01-22/74658_karadjordjeva-stock-photo-sliced-karadjordjeva-stake-snicla-serbian-traditional-meal-where-veal-meat-is-stuffed-with-kajmak-smanjena-2367364441_f.jpg)
KARAĐORĐEVA ŠNICLA Sočna i slasna, pravi raj za nepca, po originalnom kafanskom receptu
Postoji puno recepata za ovaj mesni delikates, ali po originalnom receptu sadrži samo kajmak uz meso. Toliko je dobra, da najbolje odmah stavite duplu meru.
![trpeza](/data/images/2023-06-22/57754_kara_f.png)
KARAĐORĐEVA ŠNICLA Po originalnom kafanskom receptu, prste da poližete
Ovaj delikates prvi je napravio kuvar Milovan Mića Stojanović 1956.godine. Postoji mnogo recepata ali originalni sadrži samo kajmak uz meso. Bićete oduševljeni ukusom.
![trpeza](/data/images/2023-06-22/57754_kara_f.png)
NAPRAVITE KARAĐORĐEVU ŠNICLU Imamo originalni kafanski recept, tajna je u jednom sastojku koji svi zaboravljaju
1956.godine kuvar Milovan Mića Stojanović napravio je Karađorđevu šniclu. Od tada pa do danas postala je neizostavno jelo kafansko-restoranskih menija. Donosimo vam originalni recept pa čuvenu šniclu možete praviti u udobnosti sopstenog doma. Puno je predloga i menjani su sastojci više puta ali pravo jelo sadrži samo kajmak uz meso.
![šuškavi kolač sa jagodama](/data/images/2024-06-14/90788_suskava-jogobela-2_f.jpg)
IVANIN ŠUŠKAVI KOLAČ SA JAGODAMA SE TOPI U USTIMA Sa dosta fila i bogatim ukusom, pravićete stalno
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Ivane Miljanović iz Sremske Mitrovice
![namaz od lososa](/data/images/2024-06-07/90039_namaz-od-lososa_f.jpg)
DOMAĆI NAMAZ OD LOSOSA BOLJI OD KUPOVNOG Aromatičan i preukusan, a idealan za dane posta
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate kao prilog omiljenom jelu, nećete da pogrešite.
![moskva šnit](/data/images/2024-06-07/90071_image0_f.jpg)
SANJINA MOSKVA ŠNIT POMERA GRANICE DOBROG UKUSA A uspeće svima
Napravite ovu raskošnu poslasticu sa ananasom i višnjama po receptu Sanje Ostojić iz Loznice
![štrudla sa orasima](/data/images/2024-05-29/89139_strudla-sa-orasima_f.jpg)
DRAGANINA ŠTRUDLA SA ORASIMA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Najbolje stavite odmah duplu meru
Probajte ovu neodoljivu poslasticu po receptu Dragane Tošić iz Gornjeg Milanovca
![tiganj](/data/images/2024-05-16/87820_shutterstock-2261332891_f.jpg)
ZAGORELI TIGANJ POSTAJE KAO NOV Primenite ovaj jednostavan trik u koji su se uverili milioni
Namirnice svaka domaćica već ima u kuhinji, a trik je jednostavan.
Komentari (0)