DRAGANINA ŠTRUDLA SA ORASIMA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Najbolje stavite odmah duplu meru
Probajte ovu neodoljivu poslasticu po receptu Dragane Tošić iz Gornjeg Milanovca
Piše: Ivana Pavlović
Poslastica idealna za sve svečane prilike, ali i za obične dane kada vam se jede nešto slatko. Recept je sa nama podelila Dragana Tošić, autorka Instagram stranice Draganina kuhinja. Profil postoji već pune tri godine i sada je već prerastao u lepu zajednicu ljubitelja kulinarstva koja se međusobno podržava. Talentovana Dragana je po struci laboratorijski tehnolog i specijalista forenzike, a kuvanje joj je hobi u kome uživa. Stranicu sa receptima je otvorila na nagovor drugarice, dok joj je budući suprug najveća podrška. Sa njom smo popričali o savršenom testu, ali i o tajni najbolje štrudle.
Koja je tajna savršene štrudle sa orasima?
- Tajna je u mekanom testu, savršenom mirisu, sočnom nadevu i hrskavoj korici. Testo treba izraditi sa puno ljubavi i jednostavno će morati da uspe.
Kako znate da je testo dobro zamešeno?
- Samo treba pažljivo pratite recept i koristite svež kvasac. Ukoliko se kvasac u mleku odmah duplira i udvostruči uz dodatke ostalih sastojaka, i testo će ispasti baš onako kako smo želeli. Tu je i mekano brašno koje testu daje lepšu teksturu.
Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?
- U ovom slučaju sastojke koristimo direktno iz frižidera, nije potrebno ništa držati na sobnoj temperaturi.
Kako da nam štrudla ne pukne tokom pečenja?
- Bitno je da testo ne bude previše meko i retko zamešeno. Treba da bude čvrsto, ne sme da se lepi za podlogu i pri pečenju ne bi trebalo da puca.
Kako da testo ne bude suvo?
- Testo neće biti suvo jer u njega dodajemo ulje, jaja i mleko, savršena mera za sunđerasto i sočno testo. Kombinacija kisele pavlake i žumanaca kojom premazujemo štrudlu daje ovom desertu posebnu notu.
Kako da fil ispadne sočan?
- Glavni sastojak su sitno mleveni orasi kojima treba dodati par kapi limunovog soka da ne bi potamneli, a zatim ih polivamo vrelim mlekom. Da bi fil bio još sočniji, dodajemo tri kašike džema od kajsija za još lepši i puniji ukus.
Da li smatrate da je bolje koristiti puter, margarin, mast ili ulje?
- Za ovaj recept koristim ulje. Svakako između margarina i putera uvek radije biram puter jer je lepšeg ukusa i teksture.
Da li ste nekada koristili drugo brašno, npr. heljdino i ako jeste, koliko je to uticalo na ukus?
- Za ovu štrudlu uvek koristim meko belo brašno tip-400. Međutim, verujem da bi heljdino brašno takođe bilo zanimljiv izbor i da bi štrudla bila podjednako ukusna.
Da li ste nekada pravili slane štrudle, ako jeste, sa kojim sastojcima?
- Ovo testo možemo koristiti i za slane štrudle bez dodatka korice limuna. Kao nadev uvek je dobar izbor kombinacije sira i jaja ili kečapa, origana i suhomesnatih proizvoda po želji. Količine su uvek proizvoljne zavisno od ukusa.
Da li ste nekada pravili posnu verziju ove poslastice?
- Za posnu štrudlu sa orasima potrebno je za testo: 200 ml mlake vode, 10 grama suvog kvasca, 70 g šećera, 40 ml ulja , prstohvat soli i 400 g brašna. Za nadev: 200 grama oraha, 6 kašika šećera i 12 kašika vode. Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta.
Kako biste opisali rečima ukus ove poslastice nekome ko je nije probao?
- Štrudla je mekana, sočna, punog ukusa, s primesama limuna koji daju posebnu lepotu. Vanil-šećer pomešan sa prah-šećerom preko štrudle je obavezan da bi bila savršena.
Koje jelo od svih koje ste pravili je bilo najzahtevnije i zašto?
- Najzahtevnije za pripremu su mi pite i testa. Smatram da njima treba pridavati dosta pažnje da bi uspeli. Ali uz dovoljno truda i želje neće izostati ni rezultat.
Da vam sada dođu iznenadni gosti, šta biste im napravili?
- Kada je u pitanju slana varijanta, onda definitivno pasta. Spektar kombinacija je ogroman. Moja omiljena jesu piletina i pečurke u pavlaci. Od slatkiša masno testo sa voćem. Višnje, maline i kajsije su uvek dobar izbor.
Recept za štrudlu sa orasima
Sastojci:
- 2 belanceta
- 250 ml vrelog mleka
- 500 g mekog brašna tip-400
- 10 g svežeg kvasca
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika šećera
- pola kašičice soli
- 1 kašičica rendane limunove kore (može i ne mora)
- 100 ml ulja
Od ove količine se dobiju dve štrudle.
Jednu sam premazala džemom,
druga je sa orasima
Nadev sa orasima:
- 200 g mlevenih oraha
- 100 ml vrućeg mleka
- 3 kašike šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 2-3 kašike džema
Za premaz:
- 2 žumanca
- 2 kašike kisele pavlake
Priprema:
Umutite belanca u čvrst sneg, zatim postepeno dodajte vrelo mleko i ulje. U drugu posudu stavite brašno i izmrvite kvasac. Dodajte prašak za pecivo, so i šećer. Dodajte koricu limuna. Suve sastojke dodajte u prethodno umućena belanca. Ostavite testo da odstoji 20 minuta. Zamesite uz dodavanje brašna po potrebi i podelite ga na dva dela. Testo razvijte u obliku pravougaonika. Dodajte nadev po želji. U ovom slučaju, orahe i džem. Premažite žumancetom. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Prijatno!
Možda vas zanima:
ŠTRUDLA SA BRESKVAMA Soćna poslastica sa voćem, ukusa koji se pamti
Preukusan spoj testa sa voćem, uživaćete u svakom zalogaju.
ŠTRUDLA SA ROGAČEM I JABUKAMA Poslastica koja se ne odbija, a pomera granice dobrog ukusa
Klasik na drugačiji način, pravićete stalno.
ŠTRUDLA SA DŽEMOM Starinska poslastica iz bakine kuhinje koja budi nostalgiju
Klasik bez premca oduševiće i one izbirljive.
ŠTRUDLA SA PEČURKAMA I KROMPIROM Posna a slasna, nećete ni primetiti da nema mesa
Pečurke su namirnica koja zamenjuje meso, a u kombinaciji sa lisnatim testom i krompirom, oduševiće i one izbirljive.
GVAKAMOLE SOS Biser meksičke kuhinje u kombinaciji ukusa bez premca
Možete da mažete na tost, služite kao prilog uz čips ili dodajte ribi ili mesu.
MAJIN VOĆNI PAŠA LOKUM SE TOPI U USTIMA A trešnje mu daju posebnu čar
Napravite čuveni turski desert u sočnoj varijanti sa trešnjama ili višnjama, po receptu Maje Vujčić iz Beograda.
ZORKIN ŠARENI HLEB OBOŽAVAJU DECA Preukusan i dekorativan, a svež i treći dan
Pripremite ovaj dekorativni hleb po receptu Zorke Gemović iz Sremske Kamenice
TARTAR SOS Francuski delikates koji se savršeno slaže sa ribom i morskim plodovima
Još bolji od kupovnog, uživaćete u svakom zalogaju.
GORDANINA ŠEHERZADA BUDI BAJKU IZ 1001 NOĆI Ne peče se i gotova začas, a neodoljiva
Napravite ovu čarobnu nepečenu poslasticu po receptu Gordane Jovanović iz Rume.
Komentari (0)