PILAV SA PEČURKAMA Savršen za one koji poste, ovom kremastom jelu nema mane

Ana Klikovac

16:04

Zdravi zalogaji 0

Po želji pospite listićima badema...

Shutterstock
Shutterstock

Posni pilav sa šampinjonima odličan je izbor kada želite jednostavno, mirisno i zasitno jelo koje se sprema brzo, a pritom je potpuno posno.

Bogat ukus dolazi iz kombinacije luka, belog luka, začina i šampinjona koji tokom dinstanja oslobađaju svoju aromu i daju jelu pun, zaokružen ukus. 

Ovo je super jelo za dane posta, ali i za sve one ljude koji vole lagana jela na kašiku ili žele ukusan prilog uz nešto konkretnije.

Sastojci:

  • 4 kašike maslinovog ulja
     
  • 2 veće glavice crnog luka, sitno seckane
     
  • 6 čenova belog luka, sitno iseckanih
     
  • 1 kašičica suve majčine dušice
     
  • 1 kašičica origana
     
  • 500 g šampinjona, isečenih na listiće
     
  • 300 g dugog zrna belog pirinča, dobro ispranog
     
  • 600 ml povrtnog bujona ili vode
     
  • 80 ml suvog belog vina ili vode
     
  • so i biber po ukusu
     
  • listići badema za posipanje (opciono, posno)

Priprema:

U široj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte seckani luk i dinstajte 6–8 minuta dok ne omekša i postane staklast. Ako počne previše da tamni, smanjite temperaturu. Dodajte beli luk, začine, pa propržite još minut uz mešanje.

Dok se luk dinsta, očistite šampinjone vlažnim ubrusom i iseckajte ih na tanke listiće. Nema potrebe za ispiranjem pod vodom kako ne bi pustili previše tečnosti.

U luk dodajte preostalu kašiku-dve ulja i ubacite šampinjone. Mešajte često i kuvajte dok ne počnu da otpuštaju tečnost i blago omekšaju.

Dodajte ispran pirinač i kratko ga propržite minut-dva mešajući, tek toliko da zrna upiju mirise. Sipajte povrtni bujon (ili vodu), a zatim belo vino ako ga koristite. Posolite i pobiberite po ukusu.

Sačekajte da provri, zatim smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte 20–25 minuta, dok pirinač ne upije svu tečnost i ne postane mekan.

Sklonite šerpu sa ringle i ostavite pilav poklopljen još 5 minuta. Zatim ga promešajte viljuškom kako bi postao rastresit. Po želji pospite listićima badema, prenosi Stvar Ukusa.

 

Bonus video:

@moja.trpeza DOMAĆA SUPA SASTOJCI: 1 veći crni luk 1 praziluk 2–3 kašike ulja 2l vode Jedne pileće grudi kosti 2 srednja krompira 1 kašičica soli (po ukusu) ½ kašičice bibera 150g bebi šargarepe 150g brokolija 150g karfiola 100g sitnih makarona 2 kašike seckanog peršuna PRIPREMA: 1. U šerpi zagrejte ulje, ubacite sitno seckani crni luk i praziluk. Zapecite dok blago ne potamne (da počnu da se karamelizuju). 2. Prelijte sa 2l vode, malo po malo. 3. Dodajte so i pileće kosti kuvajte 20 minuta. 4. Ubacite sitno seckan krompir biber. Kuvajte još 10–15 minuta, da krompir omekša. 5. Dodajte: bebi šargarepu, brokoli i karfiol. Kuvajte 8–10 minuta. 6. Kada je povrće skoro skuvano, dodajte makarone. Kuvajte još 10 minuta. 7. Skinite sa vatre i pospite svežim peršunom. #recept #mojatrpeza #fypシ゚ #viral #fypage ♬ original sound - Anja
Tagovi:

Komentari (0)

Loading