PILAV SA PEČURKAMA Savršen za one koji poste, ovom kremastom jelu nema mane
Po želji pospite listićima badema...
Posni pilav sa šampinjonima odličan je izbor kada želite jednostavno, mirisno i zasitno jelo koje se sprema brzo, a pritom je potpuno posno.
Bogat ukus dolazi iz kombinacije luka, belog luka, začina i šampinjona koji tokom dinstanja oslobađaju svoju aromu i daju jelu pun, zaokružen ukus.
Ovo je super jelo za dane posta, ali i za sve one ljude koji vole lagana jela na kašiku ili žele ukusan prilog uz nešto konkretnije.
Sastojci:
- 4 kašike maslinovog ulja
- 2 veće glavice crnog luka, sitno seckane
- 6 čenova belog luka, sitno iseckanih
- 1 kašičica suve majčine dušice
- 1 kašičica origana
- 500 g šampinjona, isečenih na listiće
- 300 g dugog zrna belog pirinča, dobro ispranog
- 600 ml povrtnog bujona ili vode
- 80 ml suvog belog vina ili vode
- so i biber po ukusu
- listići badema za posipanje (opciono, posno)
Priprema:
U široj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte seckani luk i dinstajte 6–8 minuta dok ne omekša i postane staklast. Ako počne previše da tamni, smanjite temperaturu. Dodajte beli luk, začine, pa propržite još minut uz mešanje.
Dok se luk dinsta, očistite šampinjone vlažnim ubrusom i iseckajte ih na tanke listiće. Nema potrebe za ispiranjem pod vodom kako ne bi pustili previše tečnosti.
U luk dodajte preostalu kašiku-dve ulja i ubacite šampinjone. Mešajte često i kuvajte dok ne počnu da otpuštaju tečnost i blago omekšaju.
Dodajte ispran pirinač i kratko ga propržite minut-dva mešajući, tek toliko da zrna upiju mirise. Sipajte povrtni bujon (ili vodu), a zatim belo vino ako ga koristite. Posolite i pobiberite po ukusu.
Sačekajte da provri, zatim smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte 20–25 minuta, dok pirinač ne upije svu tečnost i ne postane mekan.
Sklonite šerpu sa ringle i ostavite pilav poklopljen još 5 minuta. Zatim ga promešajte viljuškom kako bi postao rastresit. Po želji pospite listićima badema, prenosi Stvar Ukusa.
Bonus video:
POSNE LEPINJICE IZ TIGANJA Gotove za par minuta, a smažu se još brže, cela porodica će uživati
Neće vam trebati mnogo truda i, što je najvažnije, kuhinja neće biti zaprljana...
PILAV SA PEČURKAMA Savršen za one koji poste, ovom kremastom jelu nema mane
Po želji pospite listićima badema...
POTAŽ OD BUNDEVE ZA POST NA VODI Gotov za 25 minuta, a ukusan kao da ste ga kuvali nekoliko sati
Ukusan, jednostavan, bez merenja u gram
MIRIŠU NA DETINJSTVO Ovo su najbolje posne prženice, jedan sastojak im daje neodoljiv ukus
Poslužite tople uz ajvar, domaću posnu paštetu od kikirikija ili...
POSNA KISELA PAVLAKA Ista je kao mlečna, ako ne i bolja, a sprema se za tili čas
Možete je koristiti odmah, ali je idealna nakon hlađenja...
Komentari (0)