MALO DUŽE SE SPREMAJU, ALI KADA BUDU GOTOVE RASPAMETIĆETE SE Recept za pogačice sa čvarcima koje obožavaju čak i probirljivi
Pogačice sa čvarcima su tradicionalno pecivo koje podseća na detinjstvo i miris bakine kuhinje. Ove pogačice imaju jedinstven ukus i bogatu teksturu, zahvaljujući čvarcima koji se umešavaju u testo i preklapaju u slojeve, stvarajući hrskavu spoljašnjost i mekši unutrašnji deo.
Recept je savršen za sve ljubitelje domaćeg peciva s posebnim ukusom, jer čvarci daju dubinu koja se teško postiže drugim sastojcima. Priprema zahteva više vremena i pažnje, posebno zbog tehnike preklapanja testa koja daje karakterističnu teksturu. Na kraju dobijate mirisne, mekane pogačice sa hrskavom koricom, idealne za doručak, užinu, prilog uz obrok ili kao poslastica uz kiselo mleko ili jogurt.
Sastojci:
Za testo:
- 1 kg običnog brašna
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 60 g svežeg kvasca
- 400 ml toplog mleka
- 150 ml jogurta
- 2 jaja
- 2 žumanca
- 500 g čvaraka
- ½ kašičice soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašika masti (ako su čvarci suvi)
- 1 jaje za premazivanje
Priprema:
Od ukupne količine mleka uzeti jednu trećinu, kašiku brašna, kašiku šećera i kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U drugoj posudi pomešajte jaja, so, preostalo mleko i jogurt. Dodajte aktivirani kvasac i mešajte sa nastavkom za testo oko 10 minuta. Pobrašnjavite radnu površinu i rukama umesite testo, pa ga prekrijte krpom. Ostavite da se diže oko sat vremena. Čvarke sameljite u blenderu, a ako su čvarci suvi, u fil dodajte kašiku masti. Posolite i pobiberite Zamesite i razvucite testo, pa polovinu testa prekritjte trećinom fila. Preklopite testo napola, a zatim na trećine i ostavite da odstoji 15 minuta. Ponovo razvaljajte testo, polovinu premažite drugom trećinom fila, preklopite, ostavite da odmori i ponovite isti postupak još jednom, dok ne potrošite sav fil, piše 24sedam. Razvaljajte testo i čašom ili kalupom formirajte okrugle pogačice koje ćete zatim staviti na pleh. Pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu još 20 minuta. Pogačice premažite jajetom i pecite 20 do 25 minuta na 180 stepeni.
Bonus video:
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete najlepše jelo na svetu
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako
CELA SRBIJA TRAŽI OVAJ RECEPT Krofne od dva sastojka gotove za minut
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim slatkišem koji će obradovati vaše ukućane, evo jednog jednostavnog recepta koji je zaludeo Internet prethodnih dana
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
KOLAČ BEZ BRAŠNA Mekan kao pahulja, sa orahom i grizom
Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posuti šećerom u prahu
MIRIŠU NA ZIMU I PRAZNIKE Starinski recept za najukusnije medenjake, mogu trajati i do mesec dana
Pred vama je recept za divne, mirisne i meke medenjake! Odlični su kao sredstvo za evociranje uspomena iz detinjstva, kao slatkiš "za po kući" ili kao jestivi poklon
Komentari (0)