TRADICIONALNA SRPSKA PITA Domaća sečenica, užitak koji garantuje pune baterije
Sečenica se može umesiti od običnog testa kao za hleb ili od testa koje ćete zamesiti s mlekom, kao za kiflice
Sečečnica, sastojci:
- 500 g brašna
- 3 kašičice soli
- pola kockice kvasca
- 300 ml mlake vode
Za premaz testa:
- 2 kašike masti
- 2 kašike ulja
Fil:
- 1 jaje
- 400 g sira
Sečenica, priprema:
U činiju sipati brašno. Dodati so i izmešati. U 100 ml mlake vode rastopiti kvasac. Dodati brašno, postepeno dodavati ostatak vode i umesiti mekano testo koje se ne lepi.
Testo prebaciti na radnu površinu. Podeliti na 10 lopitica. Svaku oblikovati i posuti brašnom.
Mast i ulje rastopiti. Uzimati po 2 loptice. Rastanjiti prvu lopticu (veličine plitkog tanjira) premzati je mesavinom masti i ulja. Rastanjiti drugu lopticu i staviti preko prve. Ostaviti sa strane.
Ponoviti postupak sa preostalim lopticama tako da se dobiju 5 kora.
Fil:
Umutiti jaje i dodati sir. Izmešati. Fil podeliti na 4 dela.
Tepsiju (28 cm) podmazati. Uzeti prvu koru, razvući je po veličini tepsije. Staviti u tepsiju, preko premazati mešavinu ulja i masti i posuti 1/4 fila. Ponoviti postupak sa preostalim korama. Na poslednju (završnu koru) ne stavljati fil.
Naslaganu pitu iseći oštrim nožem na parčad.
Prekriti pitu krpom i ostaviti da naraste oko 15 minuta.
Rernu uljučiti da se zagreje na 200 C.
Naraslu pitu premazati mešavinom ulja i masti i staviti u zagrejanu rernu da se peče 15 mnuta na 200 C. Zatim smanjiti na 180C i peći jos oko 15 minuta.
Pečenu pitu prekriti krpom da se malo prohladi. Zatim poslužiti uz jogurt, kiselo mleko ili pavlaku!
Uživati u lepom ukusu domaće sečenice!
PROJA SA MESOM Recept na čaše, gotova brzinski, a ukus rajski
Iznenadite ukućane ovom fantastičnom projom.
POSNI UŠTIPCI OD 3 SASTOJKA Hrskavi spolja, mekani unutra, a najbolje idu uz domaći pekmez od kajsija
Preukusni su, probajte, nećete pogrešiti
POSNI ROLAT SA AJVAROM ZA NIKOLJDAN Najukusnije predjelo, na slavama se uvek traži parče više
Idealno posno posluženje za slavu
Savršen patišpanj: Tajna temperature koja garantuje da kolač nikad ne „padne“
Ova hemijska reakcija daje kolaču mekoću i prozračnost koju je teško postići bez pravilnog zagrevanja
Posna pita od krompira koja se topi u ustima: Hrskava i gotova za tren, a ne treba vam ni oklagija
ajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Komentari (0)