GREŠKE KOJE DOMAĆICE PRAVE KAD SPREMAJU PITU Uz ova 4 trika omiljeno srpsko jelo će vam uvek ispasti savršeno
Može se desiti i da vam ne uspe, da kore budu suve, popucaju ili fil u njima ostane nepečen

Pite su jedne od omiljenih jela u Srbiji, bilo da se radi o slatkoj ili slanoj varijanti. Ipak, ukoliko ne pravite pitu toliko često ili nemate iskustva, može se desiti i da vam ne uspe, da kore budu suve, popucaju ili fil u njima ostane nepečen.
Možda vas zanima:

SAVET ISKUSNOG PEKARA Ovo je najbolji preliv za pite, zbog ovog sastajka postaje lepa, vazdušasta i kompaktna
Bilo da pravite slanu ili slatku pitu, domaćice već dobro znaju da je dobar preliv već pola posla

BEZ PO MUKE Pita sa krompirom bez kora, neodoljivo ukusna
Krompiruša bez kora je fantastičan izbor za ukusan početak dana

NEODOLJIVI DOMAĆI SPECIJALITET Pita sa sirom i kulenom, najukusnija koju ste do sada jeli
Odličan recept, nakon što ga probate, samo će te po ovom receptu praviti pitu

OVAJ RECEPT ZA PITU JE NAJBRŽI I NAJBOLJI Sočna je kao duša, a jedan sastojak joj daje nezaboravan šmek
Iako postoje brojne vrste pita, ovaj recept je savršen za one koji žele da pripreme sočnu, aromatičnu pitu bez previše muke
Zbog toga bi trebalo da primenite nekoliko saveta i trikova kako bi se na vašoj trpezi uvek našla savršeno uvijena, ispečena i poslužena kraljica slanih posluženja - pita.
1. Držite kore pod vlažnom krpom
Kore bi trebalo da budu hladne kada se pita pravi, pa ukoliko ste ih držali u zamrzivaču, ostavite ih u toku noći da se odlede u frižideru. Kada otvorite pakovanje, dok pripremate pitu, ostatak kora držite pod vlažnom krpom, jer se one veoma brzo suše, a samim tim i pucaju.
2. Izbegavate masnoću
Ukoliko ste se odlučili da spremate pitu ona nikako ne može biti "fit" varijanta, gde se vodi računa da se masnoća svede na minimum, jer sve vrste pita zahtevaju masnoću, bilo da je ona mast, puter, suncokretovo ili maslinovo ulje. Ako želite ukusnu pitu, ovaj korak ne bi trebalo da preskačete. Osim toga, svaku pitu treba natopiti mešavinom vode i masnoće, kako bi ona ostala sočna.
3. Stavljate je u zagrejanu rernu
Trik koji primenjuju iskusni kuvari, kako fil u pitama ne bi ostao sirov, a kore izgorele, jeste da se pita stavi u hladnu rernu, a onda uključi prikladna temeperatura za pečenje. Pita će se peći ravnomerno i biće savršena kada bude gotova.
4. Ne sečete je pre pečenja
Nestrpljivima će ovaj korak posebno biti od koristi, jer pita ne bi trebalo da se seče vrela, kako odjednom ne bi splasnula. Isecite je pre pečenja, pa će tokom pečenja kroz rezove izlaziti višak pare, što će pomoći ravnomernom pečenju.

MAKOVNJAČA SA MEDOM Mirisna poslastica još slađeg ukusa od koje će vam poći voda na usta
Služite uz čaj ili kafu.

LENJA PITA SA ŠLJIVAMA Još sočnija i slađa, nestaće sa stola čim se postavi
Klasik na drugačiji način.

STARINSKA CICVARA Jelo puno sira i kajmaka, super za doručak ili večeru
Držaće vas dugo sitim.

BAKIN KOLAČ SA CIMETOM Mirisni slatkiš koji budi nostalgiju na dane detinjstva
Pravi se lako, a nema ko ga ne voli.

SUTLIJAŠ Jednostavan slatkiš na kome su odrasle generacije, savršen za početnike u kuhinji
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)