GREŠKE KOJE DOMAĆICE PRAVE KAD SPREMAJU PITU Uz ova 4 trika omiljeno srpsko jelo će vam uvek ispasti savršeno
Može se desiti i da vam ne uspe, da kore budu suve, popucaju ili fil u njima ostane nepečen
Pite su jedne od omiljenih jela u Srbiji, bilo da se radi o slatkoj ili slanoj varijanti. Ipak, ukoliko ne pravite pitu toliko često ili nemate iskustva, može se desiti i da vam ne uspe, da kore budu suve, popucaju ili fil u njima ostane nepečen.
Zbog toga bi trebalo da primenite nekoliko saveta i trikova kako bi se na vašoj trpezi uvek našla savršeno uvijena, ispečena i poslužena kraljica slanih posluženja - pita.
1. Držite kore pod vlažnom krpom
Kore bi trebalo da budu hladne kada se pita pravi, pa ukoliko ste ih držali u zamrzivaču, ostavite ih u toku noći da se odlede u frižideru. Kada otvorite pakovanje, dok pripremate pitu, ostatak kora držite pod vlažnom krpom, jer se one veoma brzo suše, a samim tim i pucaju.
2. Izbegavate masnoću
Ukoliko ste se odlučili da spremate pitu ona nikako ne može biti "fit" varijanta, gde se vodi računa da se masnoća svede na minimum, jer sve vrste pita zahtevaju masnoću, bilo da je ona mast, puter, suncokretovo ili maslinovo ulje. Ako želite ukusnu pitu, ovaj korak ne bi trebalo da preskačete. Osim toga, svaku pitu treba natopiti mešavinom vode i masnoće, kako bi ona ostala sočna.
3. Stavljate je u zagrejanu rernu
Trik koji primenjuju iskusni kuvari, kako fil u pitama ne bi ostao sirov, a kore izgorele, jeste da se pita stavi u hladnu rernu, a onda uključi prikladna temeperatura za pečenje. Pita će se peći ravnomerno i biće savršena kada bude gotova.
4. Ne sečete je pre pečenja
Nestrpljivima će ovaj korak posebno biti od koristi, jer pita ne bi trebalo da se seče vrela, kako odjednom ne bi splasnula. Isecite je pre pečenja, pa će tokom pečenja kroz rezove izlaziti višak pare, što će pomoći ravnomernom pečenju.
Možda vas zanima:
SAVET ISKUSNOG PEKARA Ovo je najbolji preliv za pite, zbog ovog sastajka postaje lepa, vazdušasta i kompaktna
Bilo da pravite slanu ili slatku pitu, domaćice već dobro znaju da je dobar preliv već pola posla
BEZ PO MUKE Pita sa krompirom bez kora, neodoljivo ukusna
Krompiruša bez kora je fantastičan izbor za ukusan početak dana
NEODOLJIVI DOMAĆI SPECIJALITET Pita sa sirom i kulenom, najukusnija koju ste do sada jeli
Odličan recept, nakon što ga probate, samo će te po ovom receptu praviti pitu
SPECIJALITET ZAPADNOG SREMA Domaća proja sa slaninom i sirom, božanstven miris, a tek ukus
Kada jednom probate ovaj recept za proju sa sirom, uvek ćete je praviti, bilo za doručak ili večeru
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
AJVAR PROJICE Brzo se prave, a još su ukusnije ako odstoji jedan dan
Mnoge domaćice su već pripremile ajvar, a ovaj recept će vam pružiti mogućnost da omiljeni srpski namaz isprobate u drugačijem obliku
Komentari (0)