DOMAĆA PITA OD BUNDEVE Otkrijte zašto je zovu ,,kraljicom jeseni", ovako nešto još niste probali
Neizostavan jesenji desert...
Ako ste se zasitili pita od kupovnih kora, predlažemo vam "kraljicu jeseni" - domaću pitu od bundeve. Priprema se jednostavno, a o njenoj aromi i teksturi će gosti pričati danima! Jedinstveni spoj krckavog testa bogatog puterom, i nežnog fila sa jesenjim aromama, čine je savršenim desertom za hladno vreme. Evo kako da sami napravite domaću pitu od bundeve, koja može i da se zamrzne.
Šta je domaća pita od bundeve?
Za razliku od "naše", ovakva pita od bundeve je omiljeni američki klasik čije korene pronalazimo u ranim kolonijalnim vremenima, kada je bundeva bila jedna od osnovnih namirnica. Tradicija pečenja bundeve u testu nastala je u 17. veku, spajajući sastojke domorodačkih naroda i moderne evropske pekarske tehnike. Danas je pita od bundeve sinonim za jesenje proslave i praznike, omiljena zbog toplih začina i kremaste teksture.
Kako se pravi domaća pita od bundeve?
Neizostavan jesenji desert - kremasti, začinjeni fil od bundeve u prhkom, maslacem bogatom testu. Savršena za hladne večeri ili kad god poželite ukus jeseni na tanjiru.
Sastojci za koru pite od bundeve:
- 1 ¼ šolje univerzalnog brašna
- ½ kašičice soli
- ½ šolje maslaca, hladnog i iseckanog na kockice
- 3-4 kašike ledene vode
Sastojci za fil od bundeve:
- 425 g pirea od bundeve (ili 2 šolje svežeg pirea)
- ¾ šolje smeđeg šećera, utisnutog
- 2 velika jaja
- 1 šolja pavlake za kuvanje (ili kondenzovanog mleka)
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- ½ kašičice mlevenog đumbira
- ¼ kašičice mlevenog muškatnog oraščića
- ¼ kašičice mlevenih karanfilića
- ½ kašičice soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
U činiji pomešajte brašno i so. Dodajte hladni maslac i nožem ili prstima ga umešajte dok smesa ne liči na grube mrvice. Postepeno dodajte ledenu vodu, kašiku po kašiku, dok testo ne počne da se formira. Oblikujte testo u disk, umotajte u foliju i stavite u frižider na najmanje 30 minuta.
Zagrejte rernu na 190°C. Razvucite testo na pobrašnjenoj površini u krug prečnika 30 cm. Prenesite u kalup za pitu prečnika 23 cm, odsecite višak testa i izbockajte viljuškom dno. Postavite papir za pečenje i sipajte suvi pasulj. Pecite 15 minuta, uklonite pasulj i papir, pa pecite još 5 minuta. Izvadite iz rerne.
U velikoj činiji umutite pire od bundeve, smeđi šećer, jaja, pavlaku, začine, so i vanilu dok smesa ne postane glatka.
Sipajte fil u pripremljenu koru. Pecite na 190°C 45-55 minuta, dok fil ne očvrsne, ali da sredina ostane blago ređi. Ostavite da se potpuno ohladi pre serviranja. Poslužite sa šlagom ili pospite cimetom za dodatni šmek.
Saveti iskusnih poslastičara
Da kora pite od bundeve ne bi postala gnjecava, važno je delimično je ispeći pre stavljanja fila. Postoji opasnost da kora pukne zbog predugog pečenja ili prebrzog hlađenja. Pazite je dok se peče, i kada vadite pitu od bundeve iz rerne, ostavite je na sobnoj temperaturi, ne u preterano rashlađenoj prostoriji.
Koru možete da pripremite i ispečete, a potom zamrznete, i mesec dana unapred. Za posnu verziju, pavlaku zamenite kokosovim ili bademovim mlekom.
Na sobnoj temperaturi: Čuvajte pitu od bundeve poklopljenu do 2 dana.
U frižideru: Može da stoji i održi svežinu do 4 dana.
U zamrzivaču: Dobro umotajte i zamrznite do 30 dana. Ostavite da se odmrzne u frižideru preko noći.
Podgrevanje: Zagrevajte u rerni na 160°C 10-15 minuta.
Bonus video:
Možda vas zanima:
IDEALNA ZA RUČAK ILI VEČERU Pita sa kobasicama - spremićete je brzo, ali poješće se još brže
Ukoliko želite neki brz, ukusan, a ujedno drugačiji obrok, bavezno isprobajte ovu ukusnu pitu sa kobasicama
VRHUNSKA STARINSKA POSLASTICA Kolač sa jabukama i cimetom, ukus i miris koji se ne zaboravlja
Ova pita nije skupa, lako se pravi i izizetno je ukusna
STARINSKI RECEPT SA JUGA SRBIJE Kosovska filija sa kajmakom, pita sa ukusom ljubavi
Filija se može ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača
PROVERENI STARINSKI RECEPT Jedinstvena puž gibanica, neveratno vazušasta
Nije nimalo komplikovana za pripremu, jer se kore uvaljaju u smesu i ređaju u tepsiju
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
POSNA ČOKOLADNA TORTA Sočna i bogata orasima, savršena za slavsku trpezu!
Ako tražite posnu tortu koja je toliko čokoladna, sočna i bogata orasima da zaseni i najskuplje poslastice, ova torta je pravi pogodak.
Komentari (0)