Danas su BELE POKLADE, poslednji dan pred početak posta, A OVA PITA SA SIROM treba da se nađe na vašoj trpezi

alo.rs/I. V.

10:00

Bakina vanglica 0

Danas pravoslavni hrišćani obeležavaju Bele poklade, poslednji dan pred početak posta, kada se na trpezi nalazi bela hrana, traži se oproštaj grehova ali se i priprema za Veliki post.

Danas su BELE POKLADE, poslednji dan pred početak posta, A OVA PITA SA SIROM treba da se nađe na vašoj trpezi
Shutterstock

 

Na trpezi su prisutna bela jela napravljena od sira i jaja, putera i mleka, a meso se izbegava. U skladu sa praznikom predlažemo vam da napravite starinsku pitu sa sirom koja je nepravedno zaboravljena ali omiljena u južnim delovima Srbije.

Kosovski propeć

Sastojci:

Za testo:

500 g mekog brašna T-400

1 kašika soli

2 kašike ulja

topla voda

Za fil:

400 g sira

1 čaša kisele pavlake

3 jaja

so

Za premaz:

150 g masti

Priprema:

Od navedenih sastojaka zamesite testo kao za pitu,. Pokrijte čistomi kuhinjskom krpom te ostavite da odstoji 10 minuta. Mast otopite. Ya fil izmrvite sir, dodajte pavlaku i umućena jaja. Testo podelite na 9 delova, a svaki premesite. Prvi deo rastanjite da bude velilčine pleha. Pažljivo ga prenesite u podmazan pleh, i polijte preko otopljenu mast. Drugi deo rastanjitr, staviti u pleh i ubacite čettvrtinu smese od sira. Na ovaj način složiti i ostale kore, odnosno naizmenično mažite mašću i filom. Na poslednju koru ide preostala otopljena mast. Pitu pecite 10 minuta na 220 stepeni pa smanjite na 180 i dopecite još 20. Pečenu pitu naprskajte vrelom vodom, vratite 5 minuta u rernu. Kad izvadire, pokrijte salvetom i secite kad se prohladi.

 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Komentari (0)

Loading