Danas su BELE POKLADE, poslednji dan pred početak posta, A OVA PITA SA SIROM treba da se nađe na vašoj trpezi
Danas pravoslavni hrišćani obeležavaju Bele poklade, poslednji dan pred početak posta, kada se na trpezi nalazi bela hrana, traži se oproštaj grehova ali se i priprema za Veliki post.
Na trpezi su prisutna bela jela napravljena od sira i jaja, putera i mleka, a meso se izbegava. U skladu sa praznikom predlažemo vam da napravite starinsku pitu sa sirom koja je nepravedno zaboravljena ali omiljena u južnim delovima Srbije.
Kosovski propeć
Sastojci:
Za testo:
500 g mekog brašna T-400
1 kašika soli
2 kašike ulja
topla voda
Za fil:
400 g sira
1 čaša kisele pavlake
3 jaja
so
Za premaz:
150 g masti
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamesite testo kao za pitu,. Pokrijte čistomi kuhinjskom krpom te ostavite da odstoji 10 minuta. Mast otopite. Ya fil izmrvite sir, dodajte pavlaku i umućena jaja. Testo podelite na 9 delova, a svaki premesite. Prvi deo rastanjite da bude velilčine pleha. Pažljivo ga prenesite u podmazan pleh, i polijte preko otopljenu mast. Drugi deo rastanjitr, staviti u pleh i ubacite čettvrtinu smese od sira. Na ovaj način složiti i ostale kore, odnosno naizmenično mažite mašću i filom. Na poslednju koru ide preostala otopljena mast. Pitu pecite 10 minuta na 220 stepeni pa smanjite na 180 i dopecite još 20. Pečenu pitu naprskajte vrelom vodom, vratite 5 minuta u rernu. Kad izvadire, pokrijte salvetom i secite kad se prohladi.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)